ΠΑΝΔΗΜΙΑ – Εικόνα ύφεσης, αλλά οι κίνδυνοι παραμένουν

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η επιστημονική κοινότητα που ζητά από τους πολίτες να είναι σε εγρήγορση – Μετά τη μείωση των κρουσμάτων την Μ. Δευτέρα, χθες είχαμε και πάλι νέα αύξηση στις νέες μολύνσεις στα Γιάννενα

 

Σαφώς καλύτερη και σε πορεία ύφεσης βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα η πανδημία.

Ωστόσο πρόκειται για μια εικόνα που δεν ανταποκρίνεται πλήρως στην υφιστάμενη διασπορά στην κοινότητα, όπως ανέφερε σε χθεσινές της δηλώσεις στο Ioannina TV, η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Εύη Ντζάνη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, με βάση τις στατιστικές και μόνο παραμέτρους, οι δείκτες της πανδημίας έχουν υποχωρήσει κατά 45%, στην ουσία όμως όπως ανέφερε η κα Ντζάνη, η εικόνα είναι διαφορετική, αφού η Πολιτεία έχει διαφοροποιήσει τον τρόπο με τον οποίο γίνεται το testing και καταγράφονται και τα κρούσματα.

Το γεγονός αυτό όμως σε συνδυασμό με τη χαλάρωση των μέτρων δίνει την αίσθηση στους πολίτες, να κινούνται μεν περισσότερο ελεύθερα, το ίδιο όμως και με μεγαλύτερο κίνδυνο λόγω του συγχρωτισμού για την πρόκληση ενός νέου επιδημικού κύματος.

«Λόγω της ηπιότερης, αλλά όχι ήπιας, νόσου της παραλλαγής Όμικρον, μειώνεται και το επίπεδο της εγρήγορσης. Θεωρούμε, ότι αυτό που χρειάζεται, είναι συνεχής διασύνδεση για την εικόνα της επιδημιολογικής επιτήρησης και η ενεργοποίηση και άλλων παραμέτρων για την επιτήρηση. Θα ήταν εξαιρετικά σημαντικό, να μπορούσαμε να ενισχύσουμε τον αυτόβουλο έλεγχο, να συνεχίσουμε με ακόμη μεγαλύτερη ένταση την ενημέρωση στα σχολεία και τα πανεπιστήμια και φυσικά να ενισχύσουμε και τους εμβολιασμούς», ανέφερε η κα Ντζάνη.

Η επιστημονική κοινότητα ανησυχεί…

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ioannina TV, η επιστημονική κοινότητα και φυσικά οι πολίτες στον πλανήτη, παρακολουθούν με απορία και ανησυχία ταυτόχρονα την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Σαγκάη, των 25 εκ. κατοίκων, με το σκληρότερο lockdown, που εφαρμόστηκε από την αρχή της πανδημίας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η κα Ντζάνη σημείωσε, πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα για την περίπτωση της Σαγκάης και γι’ αυτό γίνονται μόνο εκτιμήσεις και υπάρχουν πιθανές αιτιάσεις για την κατάσταση.

«Αυτό που είναι βέβαιο, από τη χρονική αλληλουχία των γεγονότων, είναι πως από μία σταθερή κατάσταση στην πορεία της πανδημίας, διαπιστώθηκε μία υψηλή διασπορά, που κινητοποίησε το μηχανισμό ελέγχου, για να αποφευχθεί η υπερδιασπορά, που προκαλεί προβλήματα διαχείρισης της νοσηρότητας και τις ιδανικές συνθήκες για την εμφάνιση νέων παραλλαγών. Μία σοβαρή εκτίμηση είναι αυτή που λέει, ότι στην Κίνα εγκρίθηκαν πριν απ’ όλες τις άλλες χώρες, τα εμβόλια πολλών εταιρειών που είχαν αποτελεσματικότητα περίπου στο 60%, όμως δεν είχαν απόκριση στις νέες παραλλαγές, επομένως είχαμε χαμηλή αποτελεσματικότητα», ανέφερε η κα Ντζάνη, για να καταλήξει λέγοντας πως ο τρόπος διαχείρισης της κατάστασης στη Σαγκάη δεν είναι αυτός που θα περίμενε ή θα ήθελε κάποιος, δυόμιση χρόνια μετά την αρχή της πανδημίας.

«Καμία κοινωνία πλέον δε θέλει και δεν αντέχει οριζόντια μέτρα. Η τακτική των μηδενικών κρουσμάτων είναι μία πολιτική και όχι επιστημονική επιλογή. Μπορείς να την εφαρμόσεις, αλλά θα πρέπει να σταθμίσεις τη ζημία. Γίνεται να έχεις μηδενικά κρούσματα αν καταλύσεις την κοινωνική δραστηριότητα, όμως πρέπει να σκεφτείς και να μετρήσεις τι κερδίζεις και τι χάνεις», κατέληξε.

Τα χθεσινά κρούσματα

Εν τω μεταξύ ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Μ. Τρίτη 46 θανάτους από κορωνοϊό, ενώ 298 ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ.

Παράλληλα, εντοπίστηκαν 10.227 κρούσματα (10.005 νέα και 222 επαναλοιμώξεις) έπειτα από 255.874 τεστ, ενώ έγιναν 208 εισαγωγές και δόθηκαν 191 εξιτήρια.

Στην Ήπειρο εντοπίστηκαν συνολικά 277 νέα κρούσματα. Από αυτά τα 144 βρέθηκαν στην Π.Ε. Ιωαννίνων, 64 στην Π.Ε. Άρτας, 38 στην Π.Ε. Πρέβεζας και 31 στην Π.Ε. Θεσπρωτίας.

Το ιικό φορτίο στα λύματα

Τέλος, σε πτωτική πορεία  βρίσκεται το ιικό φορτίο του κορωνοϊού στα λύματα στις περισσότερες περιοχές που ελέγχει ο ΕΟΔΥ.

Συγκεκριμένα την εβδομάδα 11 έως 17 Απριλίου παρατηρήθηκαν πτωτικές τάσεις, σε σχέση με την εβδομάδα 4 έως 10 Απριλίου, στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του κορονοϊού στα αστικά λύματα σε εννέα από τις δώδεκα περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ.

Καθαρά πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν στα Χανιά (-86%), στο Ηράκλειο (-71%), στη Θεσσαλονίκη (-41%), στην Κέρκυρα (-34%) και στη Λάρισα (-33%), ενώ οριακή ήταν η μείωση στο Βόλο (-23%), στα Ιωάννινα (-29%), στην Ξάνθη(-30%) και στην Αλεξανδρούπολη (-30%).

Καθαρά αυξητική τάση παρατηρήθηκε μόνο στην Πάτρα (+58%). Το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρέμεινε ουσιαστικά σταθερό στην Περιφέρεια Αττικής (+4%) και στον Άγιο Νικόλαο (+6%).