Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2022

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ – Διπλωματικός ελιγμός για τις νέες άδειες για πλωτά

Το θέμα της χορήγησης δύο νέων αδειών για πλωτά στη λίμνη Παμβώτιδα, που θα εκτελούν συγκοινωνιακούς πλόες, συζητήθηκε το βράδυ της Μ. Δευτέρας, στο Περιφερειακό Συμβούλιο, με το Σώμα να καταλήγει σε μια πρόταση που αποτελεί έναν διπλωματικό ελιγμό για την περιφερειακή αρχή, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να αποτελέσει και την επιλογή που θα δώσει την οριστική λύση.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ioannina TV, η απόφαση την οποία πρότεινε ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Γοργόλης, προβλέπει την τεχνική αξιολόγηση των μηχανών των τεσσάρων υποψήφιων σκαφών, από εξειδικευμένο νηογνώμονα, παρουσία και εκπροσώπων των περιφερειακών παρατάξεων, αν και αυτοί δε διαθέτουν την τεχνική γνώση ή εξειδίκευση.

Μάλιστα, όπως πρότεινε λίγο πριν το τέλος της συζήτησης, ο Αλέξανδρος Καχριμάνης, η Περιφέρεια Ηπείρου, αναμένει και από τους τέσσερις ενδιαφερόμενους να επιδείξουν καλή διάθεση και να διερευνήσουν την πιθανότητα συνεργασίας μεταξύ τους, αν και κάτι τέτοιο, τουλάχιστον με τη μορφή που προτάθηκε στο Σώμα, είναι και πρακτικά και νομικά, αλλά και ηθικά, ανέφικτο.

Η λογική της πρότασης του κ. Καχριμάνη κινήθηκε σε στην κατεύθυνση ενός «αναγκαστικού συνεταιρίζεσθαι», των δύο υποψηφίων, που έχουν καθελκύσει τα σκάφη τους στην Παμβώτιδα και των άλλων δύο που δηλώνουν έτοιμοι να το κάνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Το περιφερειακό. συμβούλιο θα συζητήσει και θα αποφασίσει (;) για τη χορήγηση των αδειών στην επόμενη συνεδρίασή του, όπως ανέφερε ο κ. Γοργόλης, αν και λόγω Πάσχα, ίσως η διαδικασία να μετατεθεί χρονικά πιο πίσω.

Επικρίσεις

Από την άλλη, η κατά πλειοψηφία εισήγηση της Γνωμοδοτικής Επιτροπής της περιφέρειας, παρουσιάστηκε στο Σώμα από τον κ. Γοργόλη και τον Εκτελεστικό Γραμματέα κ. Σιώλο, συνάντησε όμως σφοδρές επικρίσεις και αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, για διάφορους λόγους.

Ο κυριότερος εξ αυτών ήταν, ότι τα μέλη της Γνωμοδοτικής κατέληξαν σε μία σχεδόν διαφορετική εισήγηση ο καθένας, με εξαίρεση τον πρόεδρό της κ. Βορόπουλο και τον κ. Γοργόλη, που πρότειναν να δοθούν οι δύο άδειες στους ιδιοκτήτες των δύο σκαφών, που έχουν ήδη καθελκυστεί.

Ακριβώς όμως, η επιχειρηματολογία των άλλων μελών της Επιτροπής αποτέλεσε επιχειρήματα των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, που οι επικεφαλής τους χρησιμοποίησαν στη διάρκεια του συμβουλίου, για να δηλώσουν την αντίθεσή τους.

Στη συνεδρίαση παρέστησαν και συμμετείχαν με νομικούς τους συμβούλους και οι δύο ενδιαφερόμενοι για τη χορήγηση των αδειών, που αξιολογήθηκαν στην τρίτη και τέταρτη θέση αντίστοιχα, για να πάρουν τις άδειες, ενώ έκπληξη προκάλεσε η απουσία των άλλων δύο ενδιαφερομένων, οι οποίοι προτάθηκαν από τη Γνωμοδοτική, να είναι αυτοί που θα αποκτήσουν τις άδειες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ