Τέλος σχεδόν σε όλα τα μέτρα για την πανδημία βάζει η κυβέρνηση, αφού στόχος είναι η χώρα να επιστρέψει στην απόλυτη κανονικότητα προκειμένου να λειτουργήσει ξανά και η οικονομία. Άλλωστε η ενεργειακή κρίση δεν αφήνει περιθώρια για χαλάρωση, με δεδομένο ότι έρχεται βαρύς χειμώνας για τα νοικοκυριά.
Ενδεικτικό είναι ότι τα περισσότερα μέτρα δεν θα επανέλθουν στην καθημερινότητα μας, καθώς ουσιαστικά αναλαμβάνουν πια οι πολίτες την ατομική τους ευθύνη εάν θέλουν να μην κολλήσουν κορωνοϊό, ενώ από την άλλη ο ιός θα αντιμετωπίζεται σαν γρίπη.
Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι τα σχολεία αναμένεται να ανοίξουν χωρίς ιδιαίτερα μέτρα, ενώ σήμερα Τρίτη συνεδριάζει η επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας προκειμένου να εκτιμήσει επιδημιολογικά την κατάσταση αλλά επί της ουσίας θα επιβεβαιώσει την απόφαση της κυβέρνησης για επιστροφή στα θρανία χωρίς περιορισμούς.
Η αντιμετώπιση της πανδημίας θα γίνεται πλέον μόνο με βάση την πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας το οποίο σήμερα δεν παρουσιάζει καμία ιδιαίτερη πληρότητα, αφού καθημερινά οι εισαγωγές είναι περίπου 200 σε όλη τη χώρα, από 500 και πλέον που ήταν πριν λίγο καιρό. Εξάλλου για καλό και για κακό υπάρχει και η σύμβαση με τις ιδιωτικές κλινικές που έχει συνάψει το υπουργείο Υγείας ώστε αν χρειασθεί να μεταφερθούν και εκεί όσοι έχουν Covid, για πρώτη φορά στον ιδιωτικό τομέα μετά την έναρξη της υγειονομικής κρίσης. Σε ό,τι αφορά στα εμβόλια, δεν θα υπάρχει υποχρεωτικότητα όπως είχε γίνει τα προηγούμενα χρόνια του κορονοϊού, ούτε καν για όσα θα είναι ενισχυμένα με τις νέες μεταλλάξεις και θα έρθουν προς το χειμώνα.
Για τον λόγο αυτό δεν θα χρησιμοποιηθούν και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού. Στο πλαίσιο αυτό και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας εκτίμησε σε δηλώσεις της πως δεν θα χρειαστεί ξανά η χρήση των πιστοποιητικών εμβολιασμού έναντι του κορωνοϊού.
Κράτησε πάντως μία επιφύλαξη, λέγοντας ότι ο χειμώνας είναι μπροστά και ο κορωνοϊός «μας έβγαλε πολλές φορές ψεύτες».
Χωρίς περιορισμούς θα λειτουργήσει όμως και η εστίαση στην οποία από την έναρξη της πανδημίας είχαν εφαρμοσθεί σκληρά μέτρα με αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις να καταρρεύσουν οικονομικά. Εξάλλου δεν φαίνεται να υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για επιπλέον ενίσχυση των επιχειρήσεων εστίασης.
Και αφού δεν θα χρησιμοποιηθούν και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού λόγω της μη υποχρεωτικότητας, δεν θα υπάρχει διαχωρισμός σε εμβολιασμένους και μη και στα καταστήματα εστίασης και γενικότερα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Περιορισμοί δεν αναμένεται να υπάρχουν ούτε ως προς τη χωρητικότητα στα καταστήματα.
Από την άλλη το περιβόητο lockdown δεν υπάρχει εδώ και καιρό στο τραπέζι της κυβέρνησης ακόμη κι αν τα κρούσματα και οι θάνατοι εκτοξευθούν. Είναι ένα σενάριο που το αποκλείει προς κάθε κατεύθυνση η κυβέρνηση.
Όπως έχει γνωστοποιήσει και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, δεν υπάρχει πρόθεση για επιβολή μέτρων περιορισμού τον χειμώνα:
«Αν χρειαστούν θα είναι στον απόλυτο ήπιο βαθμό. Δεν πρόκειται να ζήσουμε κατάσταση περιορισμού δραστηριοτήτων. Θεωρούμε όλοι, λίγο πολύ, ότι από εδώ και πέρα τα πράγματα θα είναι ήπια» ανέφερε ο κ. Πλεύρης.
Πάντως ένα μέτρο που πιθανότατα θα παραμείνει σε ορισμένους χώρους, είναι η χρήση της μάσκας. Σε ποιους χώρους δηλαδή θα πρέπει υποχρεωτικά να φοράμε μάσκα και πού θα υπάρχει απλά σύσταση. Με βάση τις πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας, οι υποχρεωτικές μάσκες θα παραμείνουν στα νοσοκομεία, στα κέντρα φιλοξενίας ευπαθών ομάδων αλλά και στα Μέσα μαζικής Μεταφοράς στα οποία βέβαια τις περισσότερες φορές δεν τηρείται το μέτρο.