ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ-Ένα εκ. ευρώ και 17 νέες θέσεις μελών ΔΕΠ

«Πράσινο φως» από την υπουργό Παιδείας στην έκτακτη επιχορήγηση στα ΑΕΙ, 20 εκ. ευρώ, και στην κατανομή, σε όλα τα ιδρύματα, 400 θέσεων μελών ΔΕΠ

Υπεγράφησαν από την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, αποφάσεις με τις οποίες αποδίδεται στα ΑΕΙ έκτακτη επιχορήγηση 20 εκ. ευρώ και κατανέμονται 400 θέσεις μελών ΔΕΠ.

Η έκτακτη επιχορήγηση κάθε Ιδρύματος αφορά κατά το 50% την κάλυψη λειτουργικών δαπανών και κατά το υπόλοιπο 50% την περαιτέρω υποστήριξη των Ιδρυμάτων ως προς την υλοποίηση των υποχρεώσεών τους που απορρέουν από τον Νόμο 4777/2021 για την κάλυψη δαπανών ασφάλειας και προστασίας και ειδικότερα για την εφαρμογή συστημάτων ελεγχόμενης πρόσβασης, εκπόνησης σχεδίων ασφαλείας κλπ.

Η έκτακτη αυτή χρηματοδότηση, όπως και η τακτική, δίνεται πλέον στη βάση αντικειμενικών κριτηρίων που έχει εισηγηθεί στο υπουργείο η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης και λαμβάνουν υπόψιν π.χ. τον αριθμό των φοιτητών, τον αριθμό των τμημάτων, τη γεωγραφική διασπορά του Ιδρύματος.

Ως προς τις 400 θέσεις, η εισήγηση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης προς την υπουργό και η οποία έγινε δεκτή ήταν:

• Το 65% των 400 θέσεων, δηλαδή 260 θέσεις, να κατανεμηθούν αναλογικά με τις αφυπηρετήσεις του ακαδημαϊκού έτους 2020-21.

• Το υπόλοιπο 35% των 400 θέσεων, δηλαδή 140 θέσεις, να κατανεμηθούν με αντικειμενικά κριτήρια, όπως είχαν εφαρμοστεί και το προηγούμενο έτος.

Σε δήλωσή της, η κα Κεραμέως σημείωσε ότι «στηρίζουμε έμπρακτα τα Ιδρύματά μας με οικονομικούς και με ανθρώπινους πόρους, στηρίζουμε τη λειτουργία και την ασφάλειά τους. Και το κάνουμε, όχι αυθαίρετα, όπως γινόταν πριν από τη διακυβέρνησή μας, αλλά στη βάση αντικειμενικών και αξιοκρατικών κριτηρίων που έχει εισηγηθεί η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, με σεβασμό στα ίδια τα Ιδρύματα και το φορολογούμενο πολίτη. Έτσι, προκρίνουμε τη βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων και τη διαφάνεια στην κατανομή, κάνοντας ένα ακόμη βήμα επιπλέον των όσων προβλέπει ο νόμος για την τακτική επιχορήγηση των ΑΕΙ βάσει αντικειμενικών κριτηρίων και εφαρμόζοντάς τον και κατά την έκτακτη».

Σύμφωνα με την κατανομή της έκτακτης επιχορήγησης, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, λαμβάνει 971.180 ευρώ, ενώ σε ότι έχει να κάνει με την κατανομή των 400 θέσεων μελών ΔΕΠ στα Πανεπιστήμια, το έτος 2022, στο Ίδρυμα των Ιωαννίνων, αναμένεται να έρθουν 17 νέα μέλη ΔΕΠ.

Τι αλλάζει στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Την ίδια στιγμή, μάνατζερ αναμένεται να αποκτήσουν τα πανεπιστήμια. Αυτό επεξεργάζεται η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ενόψει του νέου νόμου πλαισίου για τα ΑΕΙ.

Βέβαια, η δημοσιοποίηση του νόμου θα γίνει στο πρώτο τρίμηνο του 2022, καθώς το υπουργείο Παιδείας παρότι έχει συγκεκριμένες θέσεις εμφανίζεται να επιθυμεί να τις επεξεργαστεί με βάση και τις προτάσεις των πανεπιστημιακών, όπως φάνηκε και σε εκδήλωση του Τομέα Παιδείας της Ν.Δ. το απόγευμα της Τρίτης, στην οποία μετείχαν η υπουργός Νίκη Κεραμέως και ο υφυπουργός Αγγελος Συρίγος.

Στην εκδήλωση πήραν μέρος υβριδικά περίπου 70 πανεπιστημιακοί. Η κ. Κεραμέως ανέφερε πως θα θεσμοθετηθεί θέση γενικού διευθυντή ή μάνατζερ στο ΑΕΙ, που θα έχει αρμοδιότητες στα οικονομικά θέματα του ιδρύματος. «Θα δούμε πώς θα διαμορφωθεί ο ρόλος του», ελέχθη από την κ. Κεραμέως.

Ήδη, πάντως, στη συνεδρίαση διατυπώθηκαν ενστάσεις για το θέμα, αφού σε πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο του υπουργείου Εσωτερικών προβλέπεται διεύθυνση ή τμήμα εντός των ΑΕΙ με αρμοδιότητες στη διαχείριση οικονομικών υποθέσεων και ελεγκτικές. Ήδη έχουν εκφραστεί ενστάσεις για το σχέδιο που επεξεργάζεται η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Στην εκδήλωση η ηγεσία του υπουργείου ανέφερε ότι θα προχωρήσει στη θεσμοθέτηση των Συμβουλίων Ιδρύματος, όπως προβλέπει και το προεκλογικό πρόγραμμα της Ν.Δ., χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίσει τον ρόλο του Συμβουλίου σε σχέση με τον πρύτανη. Οι αρμοδιότητες του Συμβουλίου είναι κρίσιμες (π.χ. εάν θα έχει αρμοδιότητα να επιλέγει τον πρύτανη ή να προκρίνει τριάδα υποψηφίων πρυτάνεων), αφού υπάρχουν αντιδράσεις και από τον κομματικό μηχανισμό της Ν.Δ. και στελέχη που έχουν φιλοδοξίες να εκλεγούν στη θέση πρύτανη.

Στην εκδήλωση, επίσης, διατυπώθηκαν προτάσεις για μείωση της γραφειοκρατίας στη λειτουργία των ΕΛΚΕ καθώς και για αλλαγές στο σύστημα εκλογής νέων καθηγητών. Έτσι, στη Σύνοδο Πρυτάνεων το προσεχές Σάββατο η κα Κεραμέως αναμένεται να κάνει μία γενική διατύπωση θέσεων.

Τέλος, την πρώτη έκθεση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) για την ποιότητα της ανώτατης εκπαίδευσης για το 2020, υπέβαλε χθες στον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Κων. Τασούλα, ο πρόεδρος της Αρχής Π. Μήτκας, παρουσία του προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων B. Διγαλάκη.

Για την πανεπιστημιακή αστυνομία

Τέλος, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως αναμένει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη συγκρότηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Αυτό ανέφερε η ίδια, λέγοντας ότι κατά της σχετικής υπουργικής απόφασης έχει κατατεθεί προσφυγή στην οποία υποστηρίζεται ότι είναι αντισυνταγματική. Έτσι, το υπουργείο αναμένει την απόφαση του ΣτΕ.