Αχαρτογράφητο τοπίο για τους δήμους τη νέα χρονιά

Μπροστά σε ένα νέο, αχαρτογράφητο τοπίο θα βρεθούν οι νέες διοικήσεις των δήμων της χώρας από την 1η Ιανουαρίου καθώς η επιλογή του υπ. Εσωτερικών να προχωρήσει στην ψήφιση του Νομοσχεδίου για την κατάργηση και συγχώνευση των Νομικών Προσώπων στους δήμους, δημιούργησε τετελεσμένα που προκαλούν ήδη αντιδράσεις.

Τα στενά χρονικά περιθώρια που δίνονται στα δημοτικά συμβούλια μέχρι τις 15 Νοεμβρίου να αποφασίσουν εάν επιθυμούν να διατηρήσουν ως έχουν κάποια Νομικά Πρόσωπα με πλήρως αιτιολογημένη την άποψή τους, είναι μία ακόμη δύσκολη παράμετρος καθώς σε πολλές περιπτώσεις, όπως στον δήμο Ιωαννιτών, οι εκλογές επέφεραν αλλαγή της δημοτικής αρχής. Επομένως, μέχρι τις 15 Νοεμβρίου θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία και κοινή στάση των σημερινών με τις νέες δημοτικές αρχές και να αποσταλούν οι θέσεις των συμβουλίων προς την Κυβέρνηση αν και τις τελευταίες ημέρες κερδίζει πόντους το σενάριο να ζητηθεί χρονική παράταση για την αποστολή των προτάσεων τουλάχιστον ως τις αρχές του νέου έτους.

Ενημέρωση

Χθες στα Γιάννενα πραγματοποιήθηκε μία ανοιχτή εκδήλωση ενημερωτικού χαρακτήρα για τις αλλαγές που επιφέρει το συγκεκριμένο Νομοσχέδιο στους δήμους και τα Νομικά τους Πρόσωπα, παρουσία εκπροσώπων των δημοτικών αρχών, αλλά και διευθυντικών υπηρεσιακών στελεχών και παραγόντων.

Ο δήμαρχος Ιωαννίνων Δημ. Παπαγεωργίου σε δηλώσεις του λίγο πριν την εκδήλωση τόνισε πως θα υπάρξει συνεργασία με την παράταξη του νεοεκλεγέντος δημάρχου κ. Μπέγκα ώστε μέσα στα χρονικά πλαίσια που θέτει το υπουργείο να ληφθούν και να αποσταλούν οι αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου και για τα Νομικά Πρόσωπα που προτείνεται να συγχωνευτούν στον δήμο και για εκείνα που θα προταθεί να εξαιρεθούν.

«Είναι αυτονόητο ότι θα υπάρξει και συναίνεση και συνεργασία σε οτιδήποτε αποφασίσουμε στο δημοτικό συμβούλιο γιατί είναι μία εξέλιξη που δε μπορεί να αφήσει κανέναν αδιάφορο. Το δημοτικό συμβούλιο καλείται να λάβει μία αιτιολογημένη απόφαση για όσα Νομικά Πρόσωπα θα ζητήσει εξαίρεση και για εκείνα που θα αποδεχθεί να ενταχθούν στον οργανισμό του δήμου», ανέφερε ο κ. Παπαγεωργίου.

Ένας «μικρός Καλλικράτης»

Για μία σημαντική αλλαγή που ισοδυναμεί όπως ανέφεραν με έναν «μικρό Καλλικράτη» σε υπηρεσιακό επίπεδο έκαναν λόγο οι εισηγητές της ημερίδας που έγινε το πρωί της Δευτέρας στον Πολυχώρο «Δημ. Χατζής» κ.κ Στέλιος και Θάνος Καραγιλάνης αντίστοιχα.

Μάλιστα ο κ. Στέλιος Καραγιλάνης παραδέχθηκε πως σε αντίθεση με την ανάγκη που υπηρετεί η αυτοδιοίκηση των αποκεντρωμένων υπηρεσιών, η προσπάθεια που εξελίσσεται θα έχει πιθανότατα ως πρώτο αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός υδροκέφαλου υπηρεσιακού μηχανισμού που θα χρειαστεί πολύ χρόνο για να μπορέσει να λειτουργήσει όπως πρέπει.

«Όταν έγινε ο “Καλλικράτης” χρειάστηκαν περίπου δύο χρόνια για να ισορροπήσουν οι υπηρεσίες των δήμων. Τώρα, είμαστε σε μία κατάσταση πιο δύσκολη, καθώς το προσωπικό στους δήμους είναι μειωμένο και οι απαιτήσεις πολλές περισσότερες. Είναι μία δύσκολη διαδικασία να αποφασίσει ο κάθε δήμος ποιο Νομικό Πρόσωπο θα εξαιρεθεί και ποιο όχι αλλά και πως θα πρέπει να γίνει η μεταφορά του προσωπικού στον δήμο, αφού αυτό απαιτεί νέο οργανόγραμμα, ως θα μεταβιβαστεί η περιουσία και ούτω καθεξής. Είναι πρόβλημα οι μεγάλες δομές και ο κίνδυνος να δημιουργήσουμε έναν υπηρεσιακό υδροκεφαλισμό υπάρχει, ειδικά στα Νομικά Πρόσωπα που έχουν στην ευθύνη τους, τις κοινωνικές υπηρεσίες», ανέφερε ο κ. Καραγιλάνης.

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ