ΔΗΜΟΣ ΖΙΤΣΑΣ – Ενημερωτική ημερίδα με θέμα: «Ζίτσα, η Γη της αμπέλου»

Με στόχο την πληρέστερη ενημέρωση αμπελοκαλλιεργητών και οινοποιών για τα νέα δεδομένα και προοπτικές που δημιουργούνται στους κλάδους τους ο Δήμος Ζίτσας πραγματοποίησε ημερίδα στη Δημοτική Κοινότητα Ζίτσας.

Η ημερίδα με θέμα: «Ζίτσα, η Γη της αμπέλου» πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων που υλοποιεί η Δημοτική αρχή για τη στήριξη και ενίσχυση της αμπελουργικής ζώνης και των προϊόντων της.

Οι παρευρισκόμενοι κατά τη διάρκεια των εργασιών ενημερώθηκαν από καταξιωμένους και καταρτισμένους ομιλητές για τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και τις πρακτικές καλλιέργειας.

Ειδικότερα, ο Γεώργιος Παπάζης, Γεωπόνος MSc παρουσίασε τις Βιώσιμες Πρακτικές Λίπανσης σε Αμπέλι Ποικιλίας Ντεμπίνα στη Ζίτσα Ιωαννίνων με δεδομένα καταγραφών επί 23 συνεχόμενα έτη.

Τα στελέχη της  Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Περιφέρειας Ηπείρου/ Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Ιωαννίνων, Βασιλική Ηγουμενίδου, Γεωπόνος MSc, Ευστάθιος Βασδέκης, Γεωπόνος ΤΕ, PhD και Παναγιώτα Λώλη Γεωπόνος ΤΕ  MSc αναφέρθηκαν στα “Προγράμματα Νέας ΚΑΠ και Αμπελουργία/Οινοποιία”.

Ο Ηλίας Μώκος, Γεωπόνος – Συντονιστής Προγράμματος Leader της Αναπτυξιακή Ηπείρου Α.Ε., παρουσίασε τα εργαλεία Χρηματοδότησης στο πλαίσιο του Νέου Leader 2023-2027.

Στη Συμβολή των Γεωργικών Συμβούλων στα Εργαλεία Αξιοποίησης αναφέρθηκε η Γεωπόνος MSc  Ζώτου Ζωή, – Γεωργική Σύμβουλος «Αγροπαράγω».

Τον κύκλο των ομιλιών στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου έκλεισε ο Χημικός – Οινολόγος Βασίλειος Βαϊμάκης με τοποθέτηση για το Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον του Αμπελιού και του κρασιού.

Ακολούθως ομιλητές και παρευρισκόμενοι μεταφέρθηκαν στο Περίπτερο οίνου και απόλαυσαν τοπικές ποικιλίες κρασιού που προσέφεραν τα Οινοποιεία «Ζοίνος Winery», «Κτήμα Γκλίναβος», «Οινοποιία Πράσσου», «Οινοποιείο Κήτας Βασίλειος».