ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ – 500 νέα περιστατικά και 318 συλλήψεις σε μια βδομάδα

Σχέδιο ειδικών στοχευμένων δράσεων με τρεις βασικές κατευθύνσεις συνεχίζει να υλοποιεί η Ελληνική Αστυνομία, με στόχο την πρόληψη, αποτροπή και αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, της ενδοοικογενειακής βίας και της παραβατικότητας και βίας ανηλίκων, καθώς και τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας των πολιτών.

Συγκεκριμένα, την περασμένη εβδομάδα, από 20 έως 26 Μαΐου, για την αντιμετώπιση του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας δραστηριοποιήθηκαν οι υπηρεσίες της  Ελληνικής Αστυνομίας, και ιδιαίτερα τα επιχειρησιακά Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, που επιλαμβάνονται στην πλειονότητα των περιστατικών.

Στο πλαίσιο αυτό οι αστυνομικοί σε όλη τη χώρα ανταποκρίθηκαν σε 1.005 κλήσεις στο τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης και χορηγήθηκε σε 74 γυναίκες θύματα η εφαρμογή του Panic Button.  Συνολικά, διαχειρίστηκαν 500 περιστατικά, για τα οποία πραγματοποιήθηκαν 318 συλλήψεις, ενώ παράλληλα μεταφέρθηκαν σε δομές με οχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας 13 θύματα.

Υπενθυμίζεται ότι, με μέριμνα της Ελληνικής Αστυνομίας, στην περιφέρεια κάθε Διεύθυνσης Αστυνομίας σε όλη την επικράτεια, έχουν εξασφαλιστεί ένας ή περισσότεροι ειδικά διαμορφωμένοι χώροι που λειτουργούν ως «safe houses», για τη βραχυπρόθεσμη ασφαλή φιλοξενία γυναικών-θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και μελών της οικογένειας τους, όπως τα ανήλικα παιδιά τους, που χρειάζονται προστασία.

Παραβατικότητα και βία ανηλίκων

Παράλληλα, για την πρόληψη και αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας και της βίας μεταξύ ανηλίκων, με σκοπό την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των ίδιων αλλά και των γονέων τους, εφαρμόζονται δράσεις ήπιας αστυνόμευσης, από εκπαιδευμένες γυναίκες και άντρες αστυνομικούς, σε γειτονιές, πλατείες και σημεία που συγκεντρώνονται νέοι και έχουν σημειωθεί περιστατικά.

Έτσι, σε όλη την επικράτεια, έχουν πραγματοποιηθεί 6.418 έλεγχοι ατόμων, 326 προσαγωγές, 155 συλλήψεις, ενώ βεβαιώθηκαν 267 παραβάσεις.

Εγκληματικότητα ενηλίκων

Προς την ίδια κατεύθυνση, συνεχίζονται οι στοχευμένες αστυνομικές δράσεις για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας.

Για τον λόγο αυτόν, δραστηριοποιούνται κλιμάκια με τη συμμετοχή αστυνομικών εμφανούς και αφανούς αστυνόμευσης, από διάφορες Υπηρεσίες, λαμβάνοντας υπόψη τα τοπικά επιχειρησιακά σχέδια και δίνοντας έμφαση σε περιοχές και οικισμούς όπου παρατηρούνται αυξημένα περιστατικά παραβατικότητας.

Πιο αναλυτικά, κατά τη διάρκεια των δράσεων για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας σε ολόκληρη τη χώρα, από 20 Μαΐου έως 26 Μαΐου πραγματοποιήθηκαν 422 ειδικές αστυνομικές επιχειρήσεις, κατά τις οποίες ελέγχθηκαν 105.728 άτομα, προσήχθησαν 4.823 και συνελήφθησαν 1.963. Ενδεικτικά, εξιχνιάστηκαν 312 κλοπές – διαρρήξεις, 35 απάτες, 50 κλοπές τροχοφόρων, 34 ληστείες, 5 απάτες με υπολογιστή καθώς και 527 υποθέσεις περί όπλων και 316 περί ναρκωτικών.

Οδική ασφάλεια

Περαιτέρω, οι υπηρεσίες Τροχαίας πραγματοποίησαν ειδικές εξορμήσεις και στοχευμένους ελέγχους, ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, για την αντιμετώπιση παραβατικών και επικίνδυνων-αντικοινωνικών οδηγικών συμπεριφορών, με στόχο την ομαλή και ασφαλή κίνηση των πολιτών και τη διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής.

Διενεργήθηκαν 132.800 τροχονομικοί έλεγχοι οχημάτων και βεβαιώθηκαν 32.883 παραβάσεις, για τις οποίες επιβλήθηκαν τα ανάλογα διοικητικά πρόστιμα.

Ενδεικτικά, οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν, μεταξύ άλλων, αφορούν: 9.597 για παράνομες σταθμεύσεις, 7.277 για υπερβολική ταχύτητα, 2.393 για μη χρήση κράνους, 2.028 για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης, 1.350 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας, 977 για ΚΤΕΟ, 652 για μέθη και 436 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., οι στοχευμένες αυτές δράσεις θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση για τη βελτίωση του επιπέδου οδικής ασφάλειας, την πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας, την καλύτερη δυνατή προστασία των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, αλλά και ώστε κανένα παιδί να μη νιώθει απροστάτευτο και μόνο.