ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ – Στην τελική ευθεία για την έναρξη των εξετάσεων

Ο αριθμός των υποψηφίων που θα διεκδικήσουν φέτος μία από τις 68.851 θέσεις στα ΑΕΙ θα είναι αυξημένος σε σχέση πέρυσι – Ευχές προς τους υποψηφίους από την αν. Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Ηπείρου και τους δημάρχους Κόνιτσας και Πωγωνίου

 

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2024, ενώ σήμερα ολοκληρώνονται οι απολυτήριες – ενδοσχολικές – εξετάσεις για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Γ’ λυκείου.

Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις για τα Γενικά Λύκεια, θα αρχίσουν την Παρασκευή 31 Μαΐου με το μάθημα Γενικής Παιδείας, Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία. Για τα ΕΠΑΛ, οι εξετάσεις θα αρχίσουν μία ημέρα νωρίτερα, την ερχόμενη Πέμπτη, 30 Μαΐου, με το μάθημα των Νέων Ελληνικών.

Σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στο υπουργείο Παιδείας, τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων που θα διεκδικήσουν φέτος μία από τις 68.851 θέσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος, θα είναι αυξημένος σε σχέση με την περυσινή χρονιά.

Όσον αφορά στις προαγωγικές εξετάσεις για την Α’ και Β’ λυκείου, αυτές θα ολοκληρωθούν στις 14 Ιουνίου 2024. Υπενθυμίζεται, ότι ημερομηνία λήξης μαθημάτων για τα γυμνάσια έχει οριστεί η ερχόμενη Τετάρτη 29 Μαΐου και οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις του γυμνασίου θα αρχίσουν την επόμενη Δευτέρα, 3 Ιουνίου και θα ολοκληρωθούν στις 17 Ιουνίου 2024.

Σημειώνεται ότι ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες.

Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης: Μέχρι τις 08:00 π.μ. για τα μαθήματα με ώρα εξέτασης 08:30 π.μ., μέχρι τις 11:30 π.μ. για το μάθημα με ώρα εξέτασης 12:00 μ.μ. και μέχρι τις 11:00 π.μ. για το μάθημα με ώρα εξέτασης 11:30 π.μ.

Η διάρκεια εξέτασης για τα μαθήματα: των ξένων γλωσσών είναι τρεις ώρες, των Σχεδίων ( Ελεύθερο και Γραμμικό) είναι έξι ώρες, για το μουσικό μάθημα «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία» η εξέταση της φωνητικής ή οργανικής μουσικής διαρκεί 4΄ έως 6΄ λεπτά ανά υποψήφιο. για το μουσικό μάθημα «Μουσική Αντίληψη, Θεωρία και Αρμονία», η εξέταση συνολικά έχει διάρκεια τρεις ώρες και 30’ λεπτά.

Ευχές προς τους υποψηφίους

Εξάλλου, τις ευχές της προς τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων στέλνει με μήνυμά της η Αναπληρώτρια Περιφερειακή Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου, Μαρίνα Μπέση.

Στο μήνυμα αναφέρει: «Αγαπητές μαθήτριες, αγαπητοί μαθητές, ενόψει της έναρξης των πανελλαδικών εξετάσεων θέλω να σας ευχηθώ ολόψυχα καλή επιτυχία. Ήρθε η στιγμή με αυτοπεποίθηση, αισιοδοξία και πίστη στις δυνατότητές σας να διεκδικήσετε μια θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Γνωρίζω ότι βιώνετε άγχος και ανησυχία, αλλά σας προτρέπω να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας και να εστιάσετε στους στόχους σας. Δώστε τον καλύτερο εαυτό σας και θα αποζημιωθείτε για το σκληρό έργο, την επιμονή και τη μελέτη που επιδείξατε καθ΄ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους. Θυμηθείτε ότι είστε ικανοί και προετοιμασμένοι για την πρόκληση που σας περιμένει.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι ολόκληρη η εκπαιδευτική κοινότητα βρίσκεται στο πλευρό σας και σας στηρίζει. Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηπείρου, έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα διασφαλίζοντας την ομαλή, απρόσκοπτη και αδιάβλητη διαδικασία των εξετάσεων.

Σ’ αυτή τη διαδρομή έχετε πάντα δίπλα σας τις/τους εκπαιδευτικούς, την οικογένεια και τους φίλους σας, που μοιράζονται την αγωνία και τους κόπους σας. Πάντα θα στηρίζουν τις προσπάθειες και τις επιδιώξεις σας. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, είστε ήδη νικητές γιατί έχετε κάνει το καλύτερο που μπορούσατε. Οι γνώσεις, οι δεξιότητες και ο χαρακτήρας που αναπτύξατε κατά τη διάρκεια των μαθημάτων  είναι αυτά που θα σας βοηθήσουν για μια επιτυχή πορεία στο μέλλον. Πιστέψτε στον εαυτό σας και κυνηγήστε τα όνειρά σας με πείσμα και αισιοδοξία. Καλή δύναμη και καλή επιτυχία στους στόχους σας».

Ο Δήμαρχος Κόνιτσας

Παράλληλα, τις ευχές του προς τους υποψήφιους των πανελλαδικών εξετάσεων, στέλνει με γραπτό του μήνυμα και ο δήμαρχος Κόνιτσας, Ανδρέας Παπασπύρου.

Στο μήνυμά του αναφέρει: «Έχετε τις ευχές όλων μας για να δώσετε με αισιοδοξία, δύναμη και ψυχραιμία τον αγώνα των Πανελλαδικών Εξετάσεων για την εισαγωγή σας στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και να βγείτε νικητές. Να δώσετε αυτή τη μάχη με αποφασιστικότητα και εμπιστοσύνη στον εαυτό σας, γνωρίζοντας ότι τα όνειρα δεν τελειώνουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Εύχομαι, με όπλο την γνώσεις σας, να ολοκληρώσετε επιτυχώς την αξιέπαινη προσπάθεια που έχετε αρχίσει από καιρό και να συνεχίσετε με το ίδιο πείσμα σε όλα τα στάδια της ζωής σας. Τις ευχές μου και τα συγχαρητήρια και στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς σας για την αμέριστη συμπαράσταση και καθοδήγηση που σας παρείχαν όλα αυτά τα χρόνια. Μέσα από την καρδιά μου, εύχομαι καλή και δυναμική πορεία για τον καθένα ξεχωριστά και ευόδωση των στόχων σας. Καλή επιτυχία».

Ο Δήμαρχος Πωγωνίου

Μήνυμα απέστειλε και ο Δήμαρχος Πωγωνίου, Κώστας Καψάλης.

Χαρακτηριστικά επισημαίνει τα εξής: «Αγαπητές μαθήτριες, αγαπητοί μαθητές,

Φτάσατε πλέον στην τελική ευθεία και ξεκινάει για εσάς μία συναρπαστική μάχη για την είσοδό σας την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Ένα νέο κεφάλαιο ανοίγει, ένα εισαγωγικό κεφάλαιο για την ενήλικη ζωή, αφού οι πανελλαδικές αποτελούν την πρώτη επίσημη δοκιμασία της ζωή σας.

Εύχομαι ολόψυχα στον κάθε έναν από εσάς ξεχωριστά καλή επιτυχία στους στόχους που έχει θέσει. Εύχομαι να σταθείτε μπροστά σε αυτή την πρόκληση με ηρεμία, ψυχραιμία και αισιοδοξία αλλά έχοντας στο μυαλό σας ότι ακόμη κι αν δεν τα καταφέρετε, υπάρχει και άλλη προσπάθεια. Σε αυτή την πρόκληση έχετε στο πλευρό σας τις οικογένειες σας και τους εκπαιδευτικούς, τους “συνοδοιπόρους” σας σε αυτή τη μεγάλη διαδρομή που φτάνει πια στο τέλος. Καλή επιτυχία σε όλους».

 

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας