ΠΡΟΛΗΨΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ – Αναγκαία η επικαιροποίηση των σχεδίων διαχείρισης

Συνεργασία με το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει ο Δήμος Ιωαννιτών για την εξειδίκευση των σχεδίων διαχείρισης και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών – Σύντομα από τον Δήμο Ιωαννιτών η συγκρότηση αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας

 

 

Μια σημαντική συνεργασία με το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ώστε το ακαδημαϊκό ίδρυμα, με την επιστημονική ομάδα του Καθηγητή Ευθ. Λέκκα που τυγχάνει και πρόεδρος του ΟΑΣΠ να αναλάβει την επικαιροποίηση και εξειδίκευση των σχεδίων διαχείρισης και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, έχει ξεκινήσει ο Δήμος Ιωαννιτών.

Η επικαιροποίηση των σχεδίων αναμένεται να γίνει μέσα σε ένα χρόνο, με τον κ. Λέκκα και μέλη της επιστημονικής του ομάδας, να βρίσκονται το βράδυ της Δευτέρας, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου ο Καθηγητής παρουσίασε αναλυτικά τους εκτιμώμενους κινδύνους στην πόλη των Ιωαννίνων, με βάση παρόμοια μοντέλα εκτίμησης κινδύνου που έχουν δημιουργηθεί σε άλλες περιοχές αλλά κυρίως με βάση τις υπάρχουσες ανάγκες σε επίπεδο λεκανοπεδίου.

Τον κ. Λέκκα υποδέχθηκε ο δήμαρχος Θωμ. Μπέγκας που αναφέρθηκε όπως είχε κάνει και το πρωί στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Πολ. Προστασίας στο ότι η δημοτική αρχή έχει θέσει σε υψηλή προτεραιότητα τα ζητήματα πολιτικής προστασίας, ενώ δεσμεύτηκε ότι σύντομα ο δήμος Ιωαννιτών θα προχωρήσει στη συγκρότηση αυτοτελούς Τμήματος Πολ. Προστασίας όπως προβλέπει άλλωστε η νομοθεσία.

Αφήνοντας μία αιχμή για την προηγούμενη δημοτική αρχή, σημείωσε, ότι σχέδια διαχείρισης υπήρχαν, πλην όμως δεν ήταν επικαιροποιημένα ούτε με εξειδίκευση στις συνθήκες και κυρίως στις ανάγκες εκτιμώμενου κινδύνου που μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να προκύψουν.

Στην παρουσίασή του ο κ. Λέκκας στάθηκε σε βασικούς κινδύνους που αναφέρονται στη γεωμορφολογία της περιοχής, όπως όμως και στην πύκνωση του οικιστικού συγκροτήματος των Ιωαννίνων.

Μία πρώτη αναφορά έκανε στη σεισμικότητα της περιοχής που παραμένει σε υψηλά επίπεδα, όπως απέδειξε άλλωστε και ο σεισμός του 2017 και πρόσθεσε πως για να γίνει καλύτερη χαρτογράφηση των αναγκών, η πόλη θα πρέπει να χωριστεί σε τομείς διαχείρισης έκτακτων καταστάσεων, όπου θα λειτουργεί ένα τοπικό συντονιστικό κέντρο και αυτοτελές γραφείο Πολ. Προστασίας με επαρκές προσωπικό και μέσα.

Όπως είχε αναφέρει και το πρωί στην συνεδρίαση του Συντονιστικού, ο κ. Λέκκας παραδέχθηκε πως οι απαιτήσεις της Πολιτείας από τους δήμους είναι τουλάχιστον υπερβολικές, όμως πλέον κυριαρχεί μία αντίληψη αμοιβαίας διάθεσης συνεργασίας με αμοιβαίες υποχωρήσεις για να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα εντός των στενών χρονικών περιθωρίων που έχει θέσει η νομοθεσία.

Για τα σχολεία

Παράλληλα, ο κ. Λέκκας με την ιδιότητα και του Προέδρου του ΟΑΣΠ αναφέρθηκε στο τεράστιο ζήτημα της αδειοδότησης των σχολικών μονάδων, με τη συντριπτική πλειονότητα των κτιρίων να έχει ανεγερθεί προ του νέου αντισεισμικού κανονισμού της χώρας.

Όπως είπε, είναι βέβαιο, ότι πολλά σχολικά συγκροτήματα στην επικράτεια δε θα περάσουν ούτε τον πρωτοβάθμιο έλεγχο, ενώ για να χρησιμοποιηθούν στην πορεία και κατά τον δευτεροβάθμιο έλεγχο, θα κριθεί αν μπορούν να γίνουν επιμέρους τεχνικές βελτιώσεις ώστε να βελτιωθούν συνολικά οι προδιαγραφές των κτιρίων.

Η προγραμματική σύμβαση δήμου Ιωαννιτών – ΕΚΠΑ έχει χρονικό ορίζοντα 12 μηνών και προϋπολογισμό 60.000 ευρώ