Πέμπτη, 8 Ιουνίου, 2023

ΕΟΔΥ -Αύξηση θετικότητας της γρίπης, μείωση του κορωνοϊού

Συνολικά 75 θάνατοι καταγράφηκαν από κορωνοϊό το χρονικό διάστημα 13-19 Μαρτίου, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, ενώ οι διασωληνωμένοι μειώθηκαν στους 71.

Ειδικότερα ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων με Covid-19 παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και μείωση 36% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες.

Όσον αφορά την γρίπη η θετικότητα στην κοινότητα παρουσίασε αύξηση στα δείγματα από την ΠΦΥ (sentinel).

Ωστόσο δεν καταγράφηκε νέο σοβαρό κρούσμα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ενώ δεν δηλώθηκε νέος θάνατος από γρίπη. Συνοπτικά την εβδομάδα που μας πέρασε είχαμε:

Γριπώδεις συνδρομές (ανεξαρτήτως παθογόνου):

Καταγράφηκε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα στην κοινότητα, σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Ιός SARS-CoV2 – λοίμωξη Covid-19:

Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ο αριθμός των εισαγωγών για Covid-19 παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και μείωση 23% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες.

Ακόμη, ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και μείωση 36% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες). Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 71, ενώ καταγράφηκαν 75 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 84 έτη (εύρος 55-100).

Κατά τις εβδομάδες 09-10/2023 όλα τα αλληλουχηθέντα στελέχη ανήκαν στις υπο-παραλλαγές ΒΑ.2 και ΒΑ.5 της Όμικρον. Η συχνότητα ανίχνευσης της ΒΑ.2 παρουσίασε αύξηση και ανήλθε σε 63% του συνόλου των αλληλουχηθέντων δειγμάτων, η υπο-παραλλαγή BQ.1.1 ήταν η συχνότερη υπο-παραλλαγή της ΒΑ.5 (84%). Τέλος, η  συχνότερη υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 ήταν η XBB.1.5 (39%), ακολουθούμενη από την υποπαραλλαγή BA.2.75 (24%) και την υπο-παραλλαγή XBB (21%), ενώ η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε μείωση της κυκλοφορίας του ιού SARSCoV2 σε 8 από τις 10 περιοχές που ελέγχθηκαν.

Ιός της γρίπης:

Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παρουσίασε αύξηση στα δείγματα από την ΠΦΥ (sentinel). Δεν καταγράφηκε νέο σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ενώ δεν δηλώθηκε νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Από την εβδομάδα 40/2022 έως και την εβδομάδα 11/2023 νοσηλεύτηκαν 65 άτομα με γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 22 θάνατοι.

Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV:

Η θετικότητα παρέμεινε στα ίδια χαμηλά επίπεδα.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ