Tο σύνολο των αρμόδιων φορέων που ήταν υποχρεωμένοι να διατυπώσουν γνώμη για την ερευνητική γεώτρηση «Ήπειρος 1» που αφορά τον εντοπισμό κοιτάσματος υδρογονανθράκων στο Δήμο Ζίτσας και την έχουν αναρτήσει ως τώρα στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο εκφράζονται θετικά για το συγκεκριμένο έργο, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογη θέση παίρνουν και οι δύο καθηγητές Γεωλογίας που έχουν καταγωγή από την περιοχή των Ιωαννίνων.
Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της διαβούλευσης για τη Μελέτη περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων έχουν εκφράσει θετικές γνωμοδοτήσεις η Διεύθυνση Υδάτων Ηπείρου – Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας, το Δασαρχείο Ιωαννίνων, η Διεύθυνση Δασών Ιωαννίνων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, η Διεύθυνση Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας – του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, η Διεύθυνση Χωροταξικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου, Βορείου Ιονίου & Δυτικής Μακεδονίας του Υπ. Πολιτισμού και η Διεύθυνση Γ2 του ΓΕΕΘΑ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Σε αρκετές από τις γνωμοδοτήσεις των φορέων τίθενται προϋποθέσεις, οι οποίες σε γενικές γραμμές σχετίζονται με την τήρηση των προβλεπόμενων στη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που έχει εγκριθεί για το έργο.
Οι Γιαννιώτες γεωλόγοι
Πέραν των αρμόδιων φορέων, θετική άποψη έχουν διατυπώσει στο πλαίσιο της διαβούλευσης και οι δύο καθηγητές Γεωλογίας που κατάγονται από τα Ιωάννινα.
Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της διαβούλευσης ο Δρ Βασίλειος Καρακίτσιος, ομότιμος Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος. Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, επικαλείται την καταγωγή του και τις εγκύκλιες σπουδές του στα Ιωάννινα, καθώς και τη 40ετή εμπειρία του στην έρευνα υδρογονανθράκων της Δυτικής Ελλάδας και ιδιαίτερα της Ηπείρου και στην δημιουργία, οργάνωση και διδασκαλία των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών μαθημάτων που σχετίζονται με τη Γεωλογία Υδρογονανθράκων στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, σημειώνει μεταξύ άλλων τα εξής:
– Στην περιοχή της Ηπείρου έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα 16 πετρελαϊκές γεωτρήσεις, καθώς και μια μη πετρελαϊκή ερευνητική γεώτρηση 1530 μέτρων στη Μονάδα Βιολογικού Καθαρισμού Ιωαννίνων, χωρίς καμία περιβαλλοντική επίπτωση
– Το σύνολο των επιπτώσεων που θα προκύψουν χαρακτηρίζονται από μικρές έως αμελητέες επιπτώσεις για το φυσικό περιβάλλον, τις ανθρώπινες δραστηριότητες, καθώς και το ατμοσφαιρικό και ακουστικό περιβάλλον και είναι περιορισμένες στον χώρο του εργοταξίου της ερευνητικής Γεώτρησης ΗΠΕΙΡΟΣ-1.
– Η εταιρεία Energean έχει άριστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα στις περιοχές εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στον Πρίνο, στον υποθαλάσσιο χώρο μεταξύ Καβάλας και Θάσου, ενώ η εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στον υποθαλάσσιο χώρο είναι πολύ περισσότερο περιβαλλοντικά επικίνδυνη σε σύγκριση με την αντίστοιχη στον χερσαίο χώρο.
Αλλά και ο επίσης Γιαννιώτης Φαίδων Μαρνέλης, Δρ. Τεκτονικής Γεωλογίας, που εργάστηκε πολλά χρόνια με την Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου(ΔΕΠ-ΕΚΥ/ΕΛΠΕ) στην Ήπειρο, στην πετρελαϊκή έρευνα, έχει ανάλογη άποψη: “Παρόμοιες γεωτρήσεις έχουν γίνει πολλές στην Ήπειρο και την Δυτική Ελλάδα γενικότερα. Από τις αρχές της δεκαετίας του 80 διενεργήθηκαν 9 ερευνητικές γεωτρήσεις κοντά στα χωριά Λάβδανη, Παρακάλαμο, Λίππα, Δραγοψά και Καλπάκι. Καμιά μόλυνση επιφανειακή του εδάφους δεν παρατηρήθηκε, καμία μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα, καμία επίπτωση στο περιβάλλον. Οι θέσεις των γεωτρήσεων με δυσκολία γίνονται αντιληπτές σήμερα καθώς οι χώροι έχουν αποδοθεί στους ιδιοκτήτες και έχουν ενσωματωθεί στο φυσικό περιβάλλον”, αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος προσθέτει ότι οι ελληνικοί υδρογονάνθρακες, αν ανακαλυφθουν, θα υποκαταστήσουν τους εισαγόμενους που είμαστε αναγκασμένοι να χρησιμοποιούμε με μεγάλο όφελος για την εθνική οικονομία. “Οι εισαγόμενοι υδρογονάνθρακες μεταφέρονται στην χώρα μας με δεξαμενόπλοια, με πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο πρόκλησης ναυτικού ατυχήματος και καταστρεπτικές επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον, όπως π.χ. συνέβη με τη βύθιση μικρού τάνκερ στο Σαρωνικό κόλπο το 2017”, καταλήγει.
Σημειώνεται, τέλος, ότι θετικές γνωμοδοτήσεις για την ερευνητική γεώτρηση «Ήπειρος -1» έχουν διατυπώσει τόσο το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου όσο και η Περιφερειακή Επιτροπή Χωροταξίας και Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, ενώ θετικά ψήφισε και η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Ζίτσας, συμπεριλαμβανομένου και του Προέδρου της Κοινότητας Γιουριάνιστας που θα φιλοξενήσει την ερευνητική γεώτρηση. Ανάλογα, θετική ήταν και η στάση των κατοίκων της Γιουριάνιστας στο πλαίσιο ενημερωτικής συνάντησης που είχαν με εκπροσώπους της εταιρείας.
Ενημερώσεων συνέχεια
Στο πλαίσιο της διαβούλευσης για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων, ο λόγος πλέον βρίσκεται στη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία αναμένεται σύντομα να ζητήσει από την ανάδοχο εταιρεία να απαντήσει στα θέματα που έχουν εγερθεί στο πλαίσιο της διαβούλευσης, προκειμένου να προχωρήσει στην αξιολόγησή της.
Πάντως, η Energean έχει ανακοινώσει ότι ο δίαυλος επικοινωνίας με την τοπική κοινωνία θα παραμείνει ανοιχτός σε τρία επίπεδα – συγκεκριμένα, μέσω του site της όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν ερωτήματα ή και απόψεις για τη γεώτρηση, μέσω ενημερωτικών συναντήσεων που θα ζητηθούν από τοπικούς φορείς (ήδη έχουν πραγματοποιηθεί δύο συναντήσεις στις κοινότητες Γιουριάνιστας και Χίνκας) καθώς και μέσω διαδικασιών για την έκφραση γνώμης από την τοπική κοινωνία τόσο για το έργο όσο και για ζητήματα που την απασχολούν σε σχέση με τις προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής.