Σε λειτουργία και η τρίτη ΜΕΛ στο ΠΠΝΙ, όπου νοσηλεύονται σε ΜΕΛ και ΜΕΘ 49 συνάνθρωποί μας, ενώ οριακά πάνω από 20 είναι οι ασθενείς στο «Χατζηκώστα»
Νέο σήμα κινδύνου εκπέμπουν τα νοσοκομεία των Ιωαννίνων, τα οποία πλέον δέχονται αυξημένη πίεση από τους ασθενείς που καθημερινά φτάνουν σε Πανεπιστημιακό και «Χατζηκώστα», με κορωνοϊό.
Τα δυο νοσηλευτικά ιδρύματα, εδώ και πολλούς μήνες, σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος στην αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως αυτή αποτυπώνεται από τις νέες εισαγωγές ασθενών, που χρήζουν νοσηλείας.
Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό, οι εφημερίες των τελευταίων ημερών στα δύο νοσοκομεία της πόλης δεν απέχουν καθόλου από τα να χαρακτηριστούν «πολεμικές», με μεγαλύτερη αναφορά και επιβάρυνση στην εφημερία της Δευτέρας στο ΠΓΝΙ, όπου έγιναν 14 εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό, με αποτέλεσμα να τεθεί σε λειτουργία και η ΜΕΛ 3 και ο συνολικός αριθμός ασθενών να είναι το πρωί της Τρίτης, 38 στις ΜΕΛ και 11 διασωληνωμένοι στις δύο ΜΕΘ.
Στις δύο τελευταίες εφημερίες του νοσοκομείου «Χατζηκώστα» αντίστοιχα έγιναν και εκεί 14 νέες εισαγωγές ασθενών (7+7 αντίστοιχα), με τον συνολικό αριθμό των ασθενών να βρίσκεται οριακά πάνω από τους 20.
Δραματική έκκληση για ενίσχυση του εμβολιαστικού ρυθμού κυρίως για την πρώτη αλλά και για την αναμνηστική τρίτη δόση και ταυτόχρονα για αυστηρή τήρηση των μέτρων πρόληψης από το σύνολο των πολιτών, απηύθυναν σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, με πρωτοβουλία του ΝΤ Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ, ο καθηγητής Παθολογίας του ΠΓΝΙ Χαρ. Μηλιώνης και ο αναπλ. καθηγητής Πνευμονολογίας Κων. Κωστίκας.
Αμφότεροι τόνισαν, ότι οι δυνατότητες και οι αντοχές πλέον του συστήματος υγείας στις δημόσιες δομές της περιοχής έχουν φτάσει στα όριά τους, απευθύνοντας έκκληση αφενός προς την Πολιτεία να ενισχύσει τις δομές αυτές με προσωπικό και αφετέρου προς τους συναδέλφους τους υγειονομικούς, να ανταποκριθούν στην ανάγκη αυτή και να προσέλθουν για να δώσουν βοήθεια στα νοσοκομεία.
Αξίζει να σημειωθεί, όπως ανέφερε ο κ. Κωστίκας ότι ένας ιδιώτης πνευμονολόγος ιατρός ανταποκρίθηκε στην έκκληση των δημόσιων δομών και δήλωσε εθελοντικά τη διάθεσή του να συνδράμει στο νοσοκομείο αυτήν την περίοδο.
«Το συναίσθημα της ανησυχίας έχει δώσει τη θέση του σε αυτό της αγωνίας για την επόμενη ημέρα καθώς οι δυνατότητες εξαντλούνται», ανέφερε αρχικά ο κ. Μηλιώνης.
«Είναι πιο κρίσιμη η σημερινή περίοδος από την αντίστοιχη του 2020, αλά υπάρχει και ένα διαφορετικό τοπίο, αφού έχουμε τη λύση στα χέρια μας, που είναι το εμβόλιο», πρόσθεσε από την πλευρά του ο κ. Κωστίκας.
Αύξηση των εισαγωγών
Παράλληλα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ioannina TV, και οι δύο αναφέρθηκαν με δραματικούς τόνους στις εφημερίες των τελευταίων ημερών στο ΠΓΝΙ.
«Το ΕΣΥ είναι στα όριά του και στην δική μας περιοχή, δεν είναι καλύτερη η εικόνα πλην της Θεσσαλονίκης, που έχει «βουλιάξει». Οι συνάδελφοι καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να καλύψουν τις ανάγκες, αυτό όμως είναι δύσκολο, όταν σε κάθε εφημερία, καλύπτεται σχεδόν το 15% των διαθέσιμων κλινών», τόνισε ο κ. Κωστίκας.
«Αν συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό η ροή των κρουσμάτων, άρα και οι νοσηλείες, τότε η προσφορά αξιοπρεπούς νοσηλείας θα πάψει να υπάρχει όπως επίσης και η δυνατότητα νοσηλείας ασθενών στις ΜΕΛ», επισήμανε από τη δική του πλευρά ο κ. Μηλιώνης.
Τόσο ο κ. Μηλιώνης όσο και ο κ. Κωστίκας ρωτήθηκαν για το αν υπάρχει μία επιστημονική εξήγηση για τον αυξημένο αριθμό και αντιστοίχως το αυξημένο ποσοστό εκείνων που καταλήγουν στις ΜΕΘ, σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας.
«Για όσο διάστημα οι ίδιοι υγειονομικοί δίνουν μάχες νυχθημερόν, φροντίζοντας ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό ασθενών, τόσο θα μεγαλώνουν τα προβλήματα και οι απώλειες παρότι όλοι δίνουν ό,τι έχουν», είπε ο κ. Κωστίκας για να συμπληρώσει ο κ. Μηλιώνης, ότι «…είναι απολύτως λογικό, τα περιστατικά που φτάνουν στις ΜΕΘ, να είναι πάρα πολύ σοβαρά, έχοντας όμως προηγουμένως γίνει ό,τι είναι ανθρωπίνως και επιστημονικά δυνατό, για να μην διασωληνωθούν».
Για τα εμβόλια
Εν τω μεταξύ, χθες στη συνέντευξη τύπου και αναφορικά με τους λόγους για τους οποίους θα μπορούσε να δικαιολογηθεί ο όποιος δισταγμός ενός πολίτη, δύο χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας και μετά τη χορήγηση 7,5 δις δόσεων εμβολίων, να εμβολιαστεί, οι δύο καθηγητές, είπαν, ότι πλέον δεν υπάρχουν δικαιολογίες.
«Για να φτάσουμε στο τέλος της πανδημίας, θα πρέπει να συνεχίσουμε να ενημερώνουμε τους πολίτες και η Πολιτεία να αναλάβει το δικό της καθήκον. Δυστυχώς, πολλοί συμπολίτες μας παραμένουν αναποφάσιστοι και δύσπιστοι, ζητώντας από όλους όσοι έχουν εμβολιαστεί, να κάνουν δύο χρόνια ακόμη υπομονή, για να βεβαιωθούν για την ασφάλεια των εμβολίων. Να κάνουν δύο χρόνια ακόμη υπομονή όλοι οι υγειονομικοί που δίνουν καθημερινή μάχη στα νοσοκομεία. Ζητούν να κάνουν υπομονή για δύο ακόμη χρόνια, όλοι αυτοί που ήδη κάνουν υπομονή, όπως οι ανοσοκατασταλμένοι, οι αιματολογικοί ασθενείς, οι νεφρολογικοί και ρευματολογικοί ασθενείς, αλλά οι ίδιοι αρνούνται να αναλάβουν τη δική τους ευθύνη», ανέφερε ο κ. Μηλιώνης.
Η ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων
Τέλος, από την πλευρά της ΑΔΕΔΥ, ο πρόεδρος του ΝΤ Ιωαννίνων Χρ. Γρίβας που ανέλαβε και την πρωτοβουλία της διοργάνωσης της συνέντευξης Τύπου, πρότεινε την επαναφορά της τηλεργασίας στο δημόσιο, έστω για όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, τη νομική κάλυψη των συναδέλφων που καλούνται να κάνουν τον έλεγχο των πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης στις δημόσιες υπηρεσίες και τέλος τη χορήγηση δωρεάν τεστ σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους εργαζόμενους στη δημόσια διοίκηση.