Σύμφωνα με τα στοιχεία από τις δηλώσεις πώλησης στη ΔΟΥ, παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα στις πωλήσεις και την… κυκλοφορία του χρήματος – Το πρώτο πεντάμηνο του 2019 είχαν γίνει 720 δηλώσεις πώλησης στη ΔΟΥ, το επόμενο έτος 650 και μέχρι τις 15 Μαΐου του 2021 περισσότερες από 900!
Ιδιαίτερα ευχάριστα είναι τα νέα για την αγορά ακινήτων στην ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων, καθώς από τις αρχές του 2021 και παρά το γεγονός πως η χώρα βρίσκεται εν μέσω πανδημίας, παρατηρείται έντονη κινητικότητα.
Μάλιστα, αναλύοντας κανείς τα στοιχεία αυτά, διαπιστώνει πως υπάρχει μια εντυπωσιακή αύξηση σε σχέση με τα δύο προηγούμενα χρόνια και φυσικά με την δεκαετή κρίση που προηγήθηκε η οποία εκτιμάται ότι είναι προάγγελος της οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής που θα ακολουθήσει.
Σε χθεσινές του δηλώσεις ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Ιωαννίνων, Γιάννης Παππάς, ανέφερε πως η πορεία των τοπικών οικονομιών και γενικότερα της εθνικής οικονομίας έχει κάποια πρόδρομα φαινόμενα και ίσως το πλέον χαρακτηριστικό είναι αυτό της αγοράς ακινήτων.
Υπενθύμισε ότι το 2008 και το 2009 η αγορά ακινήτων είχε σχεδόν «παγώσει» για να ακολουθήσει η οικονομική κρίση.
«Το βλέπουμε τώρα από την αντίστροφη σκοπιά με την μεγάλη κινητικότητα στις πωλήσεις ακινήτων και την κυκλοφορία του χρήματος. Όλο αυτό θα μεταφερθεί στην τοπική οικονομία και η κινητικότητα θα αυξηθεί κι άλλο. Τα Ιωάννινα είναι από τις πρώτες πόλεις της χώρας σε ρυθμό ανάπτυξης, περίπου 7% πιο πάνω από το μέσο όρο στις μεταβιβάσεις ακινήτων από το προηγούμενο κιόλας έτος», ανέφερε ο κ. Παππάς.
Ενδεικτικά το πρώτο πεντάμηνο του 2019 είχαν γίνει 720 δηλώσεις πώλησης στη ΔΟΥ Ιωαννίνων, το 2020 650 και μέχρι τις 15 Μαΐου του 2021 περισσότερες από 900.
Αναφορικά με τις κύριες αιτίες του αισιόδοξου αυτού φαινομένου στην τοπική αγορά ο κ. Παππάς τόνισε ότι υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας και της χώρας, ρόλο έχουν παίξει οι χορηγήσεις στεγαστικών δανείων από τις τράπεζες, κυρίως όμως οι ευοίωνες προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής των Ιωαννίνων στην οποία επενδύουν σε ακίνητα και πολίτες εκτός Ηπείρου αλλά και από το εξωτερικό και κυρίως από την Αλβανία.
Για το ΤΑΠ στο Δ. Ιωαννιτών
Από την άλλη, όπως έκανε γνωστό ο κ. Παππάς, τα προβλήματα στη λειτουργία και την εξυπηρέτηση των συμβολαιογραφικών γραφείων τους προηγούμενους μήνες στο Υποθηκοφυλακείο έχουν αντιμετωπιστεί και μάλιστα η ταχύτητα εξυπηρέτησης είναι αξιοσημείωτη.
Δε συμβαίνει όμως το ίδιο και με τις βεβαιώσεις ΤΑΠ από τον δήμο Ιωαννιτών αφού το αντίστοιχο γραφείο είναι δραματικά υποστελεχωμένο και για την έκδοση μίας βεβαίωσης προκειμένου να ολοκληρωθεί μία γραφειοκρατική διαδικασία πώλησης ακινήτου η καθυστέρηση μπορεί και να ξεπεράσει τους δύο μήνες.
«Συναντηθήκαμε με τον δήμαρχο και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο που γνωρίζουν και κατανοούν το πρόβλημα και υπάρχει δέσμευση ότι σύντομα θα αντιμετωπιστεί. Μόνο στο ΤΑΠ του δήμου Ιωαννιτών υπάρχει τέτοια καθυστέρηση, όπως επίσης και στο Κτηματολόγιο», σημείωσε ο κ. Παππάς.
Η εξυπηρέτηση
Τέλος, και με αφορμή την προσπάθεια του κράτους να περάσει σε μία ψηφιακού χαρακτήρα εξυπηρέτηση και των συμβολαιογραφείων, ο κ. Παππάς τόνισε πως αντίθετα από ότι θα περίμενε κάποιος, η ψηφιακή γραφειοκρατία είναι μεγαλύτερη.
«Γίνεται της… πλατφόρμας, αφού χρειάζεται πλέον περισσότερος χρόνος για τις διαδικασίες που είναι πολυδαίδαλες, σε συνδυασμό με την τηλεργασία και την υποστελέχωση των υπηρεσιών».