Χθες, από νωρίς το μεσημέρι, σε πολλά αθηναϊκά Μέσα Ενημέρωσης, τα Γιάννενα «πρωταγωνιστούσαν» ως η επόμενη πόλη της χώρας που θα μπει στο «κόκκινο», δηλαδή θα ισχύσουν και πάλι, όπως πριν λίγους μήνες, αυστηρότερα μέτρα.
Συγκεκριμένα, χθες συνεδρίασε η υποεπιτροπή επιδημιολόγων η οποία εξετάζει τα επιδημιολογικά στοιχεία και επαναξιολογεί τον «χάρτη» της επιδημίας στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τα χθεσινά δημοσιεύματα, η Επιτροπή κατέληξε στο να εισηγηθεί την ένταξη του Δήμου Ιωαννίνων στις «κόκκινες» περιοχές, όπως η Θεσσαλονίκη και το Ρέθυμνο, ενώ για την Κάλυμνο αναμένεται να εισηγηθεί αυστηρό lockdown ανάλογο με την Αττική.
Σχετικά με το τι θα ισχύσει συγκεκριμένα για τις περιοχές αυτές, θα αποφασίσει η ολομέλεια της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων την Παρασκευή.
Με βάση την απόφαση αυτή θα γίνει και η σχετική εισήγηση στην κυβέρνηση και αναμένεται το απόγευμα της Παρασκευής ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς να ανακοινώσει τα σχετικά μέτρα.
Οι νοσηλείες από την Αλβανία
Την ίδια στιγμή, και σύμφωνα με χθεσινό, εκτενές ρεπορτάζ του Ioannina TV, υπάρχει έντονος προβληματισμός στις υγειονομικές αρχές της περιοχής και κυρίως στα δύο νοσοκομεία των Ιωαννίνων για το ενδεχόμενο, να ανοίξει μία νέα «πληγή» με τις νοσηλείες ασθενών με κορωνοϊό, που διακομίζονται από άλλες περιοχές και τη γειτονική Αλβανία και νοσηλεύονται είτε στις Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων είτε διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ.
Ήδη, το ποσοστό των νοσηλευομένων που ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες έχει ξεπεράσει το 50% στα νοσοκομεία των Ιωαννίνων, με το ποσοστό των υπηκόων Αλβανίας και των ομογενών να είναι πάνω από το 40% και το υπόλοιπο να αναφέρεται σε ασθενείς από όμορες και όχι μόνο, γεωγραφικές περιοχές της Ηπείρου.
Ο προβληματισμός προς το παρόν δεν σχετίζεται με τις δυνατότητες του συστήματος υγείας να ανταποκριθεί στην ανάγκη νοσηλείας των ασθενών αυτών, αλλά στο πως μπορεί να εξελιχθεί μία κατάσταση, που είναι δυναμική και τα δεδομένα αλλάζουν καθημερινά. Η αύξηση των κρουσμάτων σε τοπικό επίπεδο τον Φεβρουάριο, δεν αποτυπώνεται προς το παρόν σε μία πίεση στο σύστημα υγείας με αντίστοιχη αύξηση των νοσηλευόμενων ασθενών από την Ήπειρο, αυτό όμως μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να αλλάξει.
Ο δείκτης αυτός είναι κρίσιμος στην πολυκριτηριακή ανάλυση που χρησιμοποιεί ο ΕΟΔΥ και η Πολιτική Προστασία για να διαμορφώσουν αφενός το επιδημιολογικό προφίλ μίας περιοχής και για να λάβουν αποφάσεις σχετικές με επιπλέον περιοριστικά μέτρα ή και την επιβολή ενός «σκληρού» lockdown, όπως έγινε ήδη σε άλλες περιοχές.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ioannina TV, πρόκειται για μια ακόμη αδικία για την περιοχή, τις δομές υγείας και το σύνολο των κατοίκων της Ηπείρου, που έχουν υπομείνει πολλούς μήνες περιοριστικών μέτρων και μέχρι και σήμερα τα έχουν καταφέρει περίφημα.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, που η περιφέρεια Ηπείρου εξακολουθεί να φιγουράρει ως η μόνη «πράσινη» περιφέρεια στην Ευρώπη, στους εβδομαδιαίους χάρτες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC).
Ερωτηθείς σχετικά για το ενδεχόμενο αυτό, αλλά και τη διαδικασία που ακολουθείται σε εθνικό αλλά και διακρατικό επίπεδο, ο υποδιοικητής της 6ης ΥΠΕ, Γιάννης Νικόπουλος τόνισε, ότι τα δεδομένα αναλύονται καθημερινά και λαμβάνονται υπόψιν όλες οι παράμετροι, για την αποδοχή της νοσηλείας ασθενών από τη γειτονική χώρα.
Εξήγησε ωστόσο ότι μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο των διακρατικών συμφωνιών, υπάρχει η «πολυτέλεια» της διακομιδής και της νοσηλείας ασθενών από την Αλβανία στα νοσοκομεία των Ιωαννίνων, όμως αυτό μπορεί να αλλάξει, εάν αλλάξουν και τα δεδομένα.
«Οι περιπτώσεις αυτές άλλωστε στην ημερήσια καταγραφή των νοσηλειών καταγράφονται ως εισερχόμενες στην περιοχή και όχι ως κρούσματα και νοσηλείες της περιοχής. Μέχρι σήμερα είχαμε και έχουμε την πολυτέλεια να το κάνουμε. Δε γίνεται να αρνηθούμε άλλωστε την παροχή υπηρεσιών υγείας σε κανέναν ασθενή, ανεξάρτητα από το αν είναι έλληνας, αλλοδαπός ή ομογενής. Η διαδικασία ωστόσο βρίσκεται σε καθημερινό αυστηρό έλεγχο, όπως και η επικοινωνία των ελληνικών αρχών με τις προξενικές αρχές της χώρας στην Αλβανία», ανέφερε ο κ. Νικόπουλος.
Τα χθεσινά κρούσματα
Εν τω μεταξύ, σε 755 ανέρχονται τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου Covid-19 στη χώρα τις τελευταίες 24 ώρες, είναι μειωμένα λόγω και των λιγότερων ελέγχων εξαιτίας της κακοκαιρίας.
Τα εννέα από αυτά εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 174.659 (ημερήσια μεταβολή +0,4%), εκ των οποίων 51,8% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 52 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.558 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0,2 έως 105 έτη), ενώ τo Rt για την επικράτεια εκτιμάται σε 0,99.
Οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 211 (ημερήσια μεταβολή +11,05%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 223 ασθενείς. Νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 313 ασθενείς (67,7% άνδρες) (χθες 309). Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη, τo 86,9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.246 ασθενείς. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid-19 είναι 13 (χθες 29), ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.194 θάνατοι. Το 95,6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 15 έως 103 έτη).
Σε ότι αφορά τη γεωγραφική κατανομή, στην Αττική βρίσκονται τα 231 από τα 755 κρούσματα που ανακοίνωσε την Τετάρτη ο ΕΟΔΥ. Άνοδο σημείωσε η Θεσσαλονίκη με 125 κρούσματα, ενώ στην Αχαΐα εντοπίστηκαν 61.
Στην Ήπειρο, τα νέα κρούσματα χθες, ανήλθαν σε 28, με τα 20 από αυτά να εντοπίζονται στην Π.Ε. Ιωαννίνων, δυο στην Π.Ε. Άρτας, 4 στην Π.Ε. Θεσπρωτίας και δυο στην Π.Ε. Πρέβεζας.
Αναλυτικά:
21 κρούσματα στην Π.Ε. Ανατολικής Αττικής
27 κρούσματα στην Π.Ε. Βόρειου Τομέα Αθηνών
27 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών
9 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικής Αττικής
70 κρούσματα στην Π.Ε. Κεντρικού Τομέα Αθηνών
21 κρούσματα στην Π.Ε. Νότιου Τομέα Αθηνών
38 κρούσματα στην Π.Ε Πειραιώς
18 κρούσματα στην Π.Ε Νήσων
125 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
7 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
26 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
6 κρούσματα στην Π.Ε Αρκαδίας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας
61 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Βοιωτίας
2 κρούσματα στην Π.Ε Δράμας
8 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
18 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
3 κρούσματα στην ΠΕ Ζακύνθου
9 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
3 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας
17 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου
4 κρούσματα στην Π.Ε Θεσπρωτίας
1 κρούσμα στην Π.Ε Θήρας
20 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
4 κρούσματα στην Π.Ε Καβάλας
7 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου
4 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Καστοριάς
7 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας
5 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
13 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης
10 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
4 κρούσματα στην Π.Ε. Κω
2 κρούσματα στην Π.Ε Λακωνίας
22 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
5 κρούσματα στην Π.Ε Λέσβου
1 κρούσμα στην Π.Ε Λευκάδας
5 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
5 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
1 κρούσμα στην ΠΕ Νάξου
7 κρούσματα στην Π.Ε Πέλλας
10 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
2 κρούσματα στην Π.Ε Πρέβεζας
22 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
1 κρούσμα στην ΠΕ Ροδόπης
3 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
12 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
6 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
23 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
2 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
1 κρούσμα στην Π.Ε Χίου
11 κρούσματα υπό διερεύνηση.
Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας