ΛΙΜΝΗ ΓΚΙΣΤΟΒΑ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΟ -Ερωτήματα και προβληματισμοί για παρεμβάσεις από αγνώστους

Στο «φως» μια δεύτερη υπόθεση σχετικά με τον Γράμμο, μετά από ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Επικρατείας Ευ. Αποστολάκης

Μία δεύτερη υπόθεση, ίσως πολύ σοβαρότερη από την υπόθεση των ημερών, σχετικά με τον Γράμμο, έρχεται στην επιφάνεια με την ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης, πρώην υπουργός Αμύνης και πρώην Αρχηγός ΓΕΕΘΑ μεταφέροντας στη Βουλή, ερωτήματα, προβληματισμούς αλλά και πληροφοριακά στοιχεία από πολίτες σχετικά με τις παρεμβάσεις που γίνονται στη λίμνη Γκιστόβα στο Γράμμο, από αγνώστους.

Παρεμβάσεις που όπως επιβεβαιώνεται από σχετικό φωτογραφικό υλικό που έχει δημοσιευτεί από πολίτες σε ενημερωτικές ιστοσελίδες, αλλά και από τους χάρτες της μηχανής αναζήτησης Google δείχνουν πως οι μικρές πυραμίδες που ορίζουν τα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, έχουν μετατοπιστεί, άγνωστο από ποιους με αποτέλεσμα η οριογραμμή των συνόρων μετακινείται και ταυτόχρονα η αλπική λίμνη Γκιστόβα πότε να φαίνεται πως ανήκει στο ελληνικό και πότε στο αλβανικό έδαφος.

Η ερώτηση συσχετίζεται με τις εργασίες που εκτελούνται στο Γράμμο για τη διάνοιξη δρόμου, ωστόσο το ενδιαφέρον στην υπόθεση των πυραμίδων είναι πως προκύπτουν εθνικοί λόγοι για τους οποίους ο κ. Αποστολάκης καλεί τον υπουργό Εθν. Άμυνας κ. Δένδια να απαντήσει.

Στην ερώτηση ο κ. Αποστολάκης αναφέρει πως σε δημοσίευμα του militaire.gr  στις 14 Οκτωβρίου, οι χάρτες της μηχανής αναζήτησης εμφανίζουν την ελληνική αλπική λίμνη Γκιστόβα ως έδαφος της γείτονος χώρας Αλβανίας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πολίτες έστειλαν αναφορά στην υπεύθυνη για την περιοχή στρατιωτική μονάδα, με την οποία και ενημερώνουν ότι «οι μικρές πυραμίδες «υποπυραμίδες» της μεθορίου που υπάρχουν μετά την 4η πυραμίδα στην κορυφή Σακκούλι προς την αλπική λίμνη ονόματι «Γκιστόβα» έχουν αλλάξει θέση και πολλές φορές μετατοπίζονται μέσα στο έδαφος της Ελλάδας και κάποιες φορές επιστρέφουν στην κανονική τους θέση (δηλαδή την παλιά τους θέση). Στην επιστολή αναφέρεται επίσης ότι «Ταυτόχρονα σχεδόν με τη μεταφορά αμφότερων των πυραμίδων στο Ελληνικό έδαφος παρατηρήθηκε και αλλαγή στους χάρτες της Google (γνωστοί ως “Google Maps”)».

Ενημέρωση της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού

Η υπόθεση της μετακίνησης των πυραμίδων στο Γράμμο ήρθε στην επιφάνεια πριν από αρκετούς μήνες, με επιστολή πολιτών προς το 15ο Σύνταγμα Πεζικού Καστοριάς στην οποία επισημαίνεται αρχικά πως μέχρι και προ δύο ετών, η μεθόριος μεταξύ Ελλάδας – Αλβανίας, διαιρούσε τη λίμνη Γκιστόβα, ενώ από πέρυσι οι χάρτες στη μηχανή αναζήτησης εμφανίζουν τη λίμνη στο αλβανικό έδαφος σε όλη της την έκταση.

Τον Απρίλιο του 2023 σε σελίδα μέσου κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιεί το όνομα του Αλβανού Πρωθυπουργού αναρτήθηκε φωτογραφία της λίμνης Γκιστόβα με ετικέτα «Όμορφη Αλβανία». Ακολούθησε σχετική ενημερωτική επιστολή και απάντηση από τη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού στην οποία τονίζεται πως η αρμόδια υπηρεσία του Στρατού θα προβεί στις δέουσες ενέργειες.

Ο ερωτών βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ φέρει στη Βουλή το θέμα αυτό, ζητώντας επιπλέον να ενημερωθεί και για τις εργασίες που εκτελούνται στο Γράμμο από μηχανήματα του Στρατού.