Περίπου 100.000 υποψήφιοι σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων 3.000 στην Ήπειρο, έμαθαν χθες τις βαθμολογίες τους και πλέον ετοιμάζονται για την κατάθεση του μηχανογραφικού δελτίου
Αναρτήθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής σε όλα τα Λύκεια της χώρας και στην ιστοσελίδα https://results.it.minedu.gov.gr οι βαθμολογίες των Πανελλαδικών Εξετάσεων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, ανακοίνωσε και τυπικά το υπουργείο Παιδείας.
Έχουν αποσταλεί και με γραπτό μήνυμα SMS στο κινητό τηλέφωνο των υποψηφίων, σε όσους το είχαν αιτηθεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου Παιδείας, περίπου 72.000 υποψήφιοι, όσοι δηλαδή είχαν κάνει εγγραφή, έλαβαν με sms τη βαθμολογία τους.
Παράλληλα, ανοικτή είναι η πλατφόρμα όπου οι υποψήφιοι μπορούν να βρίσκουν τη βαθμολογία τους πληκτρολογώντας τον 8ψήφιο κωδικό τους και τους 4 αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο του υποψηφίου σε κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες.
Το πλήθος των υποψηφίων προκύπτει από μία τουλάχιστον συμμετοχή σε πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα.
«Συγχαρητήρια» έδωσε, μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σε όλους τους υποψηφίους των Πανελλαδικών για την προσπάθειά τους, καθώς και «στους εκπαιδευτικούς και τις οικογένειές σας, που στέκονται δίπλα σας σε κάθε βήμα». «Το μέλλον σας ανήκει, ξεκινά μία νέα σελίδα στη ζωή σας, εύχομαι να τη γράψετε όπως την έχετε ονειρευτεί» αναφέρει η κ. Κεραμέως, ευχόμενη «καλή πρόοδο» και «καλό καλοκαίρι».
Στην Ήπειρο
Στην Ήπειρο συμμετείχαν 3.000 υποψήφιοι που και εκείνοι σύμφωνα με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης, Κωνσταντίνο Καμπουράκη, ενημερώθηκαν για τους βαθμούς τους.
Ο νέος αυτός τρόπος κράτησε τους μαθητές και τις μαθήτριες μακριά από τα σχολεία καθώς οι περισσότεροι έμαθαν τα αποτελέσματα από το κινητό τους τηλέφωνο ή τον υπολογιστή τους.
«Για την ανακοίνωση των επιδόσεων φέτος για πρώτη φορά ακολουθήθηκαν τρεις τρόποι: Ανάρτηση των καταστάσεων των βαθμολογιών σε όλα τα Λύκεια με τον κωδικό του κάθε υποψηφίου και δίπλα τις βαθμολογίες του ανά μάθημα, με τον κωδικό τους στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας και https://results.it.minedu.gov.gr πληκτρολογώντας εκτός από τον 8ψήφιο κωδικό τους 4 αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο του υποψηφίου σε κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες και με sms εφόσον έχουν συμπληρώσει το κινητό τους στην ειδική πλατφόρμα που λειτουργεί εδώ και λίγες μέρες, να λάβουν με μήνυμα τις βαθμολογίες τους» είπε ο κ. Καμπουράκης.
Φέτος, και παρά τις πολλές δυσκολίες καθ’ όλη την διάρκεια της χρονιάς, δεν σημειώθηκαν προβλήματα στην διεξαγωγή των Πανελλαδικών εξετάσεων και στους τέσσερις νομούς της περιφέρειας Ηπείρου.
Στο μεταξύ, από την ανακοίνωση των βαθμολογιών απομένουν δέκα ημέρες μέχρι την έναρξη της διαδικασίας της συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου και μέχρι τότε αναμένονται αρκετές ανατροπές για τους φετινούς υποψηφίους, λόγω των αλλαγών που έχουν θεσπιστεί για την είσοδο στα πανεπιστήμια με την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Με την ανακοίνωση των συνολικών επιδόσεων των βαθμολογιών από την επόμενη εβδομάδα, θα δοθεί μια πιο καθαρή εικόνα της κίνησης της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής ανά επιστημονικό πεδίο.
«Είμαστε εδώ να βοηθήσουμε τα παιδιά σε ό,τι χρειαστούν και στην συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου. Πρέπει εδώ να τονίσουμε ότι εάν οι βαθμολογίες που έχει συγκεντρώσει ο υποψήφιος δεν επαρκούν σύμφωνα με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής τότε το ίδιο το σύστημα δεν θα επιτρέπει την επιλογή της σχολής και θα πρέπει να αναζητηθεί άλλη σχολή» κατέληξε ο κ. Καμπουράκης.
Τα Δωδωναία Εκπαιδευτήρια
Εν τω μεταξύ, σε δελτίο τύπου, που εξέδωσαν τα Δωδωναία Εκπαιδευτήρια, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, αναφέρονται και τα εξής:
«Οι μαθητές έχουν αθροίσει τα μόρια που συγκέντρωσαν και αναμένουν την ανακοίνωση των βάσεων, για να οριστικοποιηθεί η μετάβασή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Ανάμεσα στα σχολεία της χώρας που διακρίθηκαν για τις υψηλές τους επιδόσεις στις εξετάσεις ξεχωρίζουν και πάλι τα «Δωδωναία Εκπαιδευτήρια» ( όπως συμβαίνει σταθερά εδώ και 22 χρόνια!)
Όλα αυτά δεν προκύπτουν τυχαία. Συστηματική δουλειά ( που ξεκινά από προηγούμενες τάξεις, ιδίως για παιδιά που φοιτούν από το Γυμνάσιο και χτίζουν από νωρίς το απαιτούμενο υπόβαθρο σε βασικά μαθήματα ), εκπαιδευτικοί εξειδικευμένοι στο αντικείμενό τους ( με πολυετή πείρα και συμμετοχή στις Πανελλήνιες Εξετάσεις ως διορθωτές, ώστε να γνωρίζουν από πρώτο χέρι τα «μυστικά»των εξετάσεων ), πλούσιο υλικό που διανέμεται στους μαθητές, τρίωρα διαγωνίσματα ( προσομοιώσεις των Πανελλήνιων ) σε εβδομαδιαία βάση είναι μόνο μερικά από τα συστατικά της συνταγής. Κι αυτή είναι συνταγή επιτυχίας».