ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ – Έχει μέλλον η αποκατάσταση της κυκλοφορίας προς Δίστρατο

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο συζητήθηκε το θέμα της κατολίσθησης στην 36η Επαρχιακή Οδό, με το φαινόμενο να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη – Συζήτηση και για το πρόστιμο για τις εργασίες στον ποταμό Λούρο

Σε πλήρη εξέλιξη εξακολουθεί να βρίσκεται το κατολισθητικό φαινόμενο στην 36η επαρχιακή οδό στη Λάκκα Αώου προς Άρματα, Πάδες και Δίστρατο, όπου όπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια του Περιφερειακού Συμβουλίου, θα χρειαστεί ακόμη μεγάλο χρονικό διάστημα για να αποκατασταθεί πλήρως η κυκλοφορία.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασής, τονίστηκε πως οι μελέτες που έχουν γίνει ήδη, δείχνουν πως δεν υπάρχει σταθερό έδαφος για να γίνουν εργασίες στο ίδιο σημείο.

Αυτό πρακτικά σημαίνει όπως ανέφερε χθες ο Αλ. Καχριμάνης, απαντώντας σε επερώτηση της παράταξης ΦΩΣ και του Λ. Γεωργόπουλου ότι οι ειδικοί επιστήμονες, γεωλόγοι και γεωτεχνικοί αντίστοιχα, θα υποδείξουν εάν ο νέος δρόμος θα κατασκευαστεί χαμηλότερα ή ψηλότερα στο βουνό από το σημείο της κατολίσθησης.

Στην επερώτησή του ο κ. Γεωργόπουλος τόνισε, ότι οι κάτοικοι είναι αποκλεισμένοι εδώ και δύο εβδομάδες χωρίς να έχει δοθεί λύση, ούτε και κάποια σοβαρή προοπτική για την αποκατάσταση της βατότητας.

«Στην πραγματικότητα βέβαια οι κάτοικοι στα χωριά της Λάκκας Αώου δεν είναι αποκλεισμένοι 10 ημέρες, αλλά 20 χρόνια γιατί τα ίδια προβλήματα παρατηρούνται πάντα αλλά δεν επιλύονται. Αντί αυτών, μία γρήγορη αναζήτηση στη «διαύγεια» αποδεικνύει πόσα χρήματα έχουν διατεθεί από την Περιφέρεια για τη βελτίωση του συγκεκριμένου οδικού άξονα, αλλά χωρίς τίποτε να αντιμετωπίζεται με οριστικό τρόπο», ανέφερε ο κ. Γεωργόπουλος.

Όπως αναφέρθηκε και σε ρεπορτάζ του Ioannina TV, στην απάντησή του ο κ. Καχριμάνης σημείωσε πως οι βασικές αιτίες που παρατηρούνται μεγάλες κατολισθήσεις στο σημείο είναι τα μεγάλα ύψη βροχής και τα ασταθή εδάφη.

«Η μελέτη δεν ολοκληρώθηκε ακόμη καθώς διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν ασταθή εδάφη σε βάθος άνω των 30 μέτρων. Στην επαρχιακή οδό Κόνιτσα – Δίστρατο – Βασιλίτσα, όντως έχουν διατεθεί  αρκετά χρήματα τα προηγούμενα χρόνια. Αρχή μας είναι ότι και οι κάτοικοι των ορεινών και δυσπρόσιτων περιοχών, όσοι και αν είναι αυτοί, πρέπει να έχουν τη καλύτερη δυνατή πρόσβαση προς τα άλλα αστικά κέντρα και να μπορούν να δραστηριοποιηθούν με τις καλύτερες δυνατόν προϋποθέσεις στα επαγγέλματά τους, κτηνοτρόφοι και δασεργάτες  στην πλειοψηφία τους.

Στα χρόνια που προηγήθηκαν έχουν κατασκευαστεί ή έχουν αναβαθμιστεί μέσω του προγράμματος «Πίνδος», οι δρόμοι Άρματα – Δίστρατο, Παλαιοσέλι – Βρυσοχώρι, Φούρκα – Σαμαρίνα. Παράλληλα έχουν γίνει εκτεταμένες συντηρήσεις στη συγκεκριμένη επαρχιακή οδό, ενώ πριν δύο χρόνια ολοκληρώθηκε η εργολαβία αποκατάστασης της οδού Κόνιτσα – Ελεύθερο – Δίστρατο – όρια Νομού, με συνολική δαπάνη 365.025 ευρώ. Όσον αφορά στο χρόνο αποκατάστασης της κυκλοφορίας των οχημάτων προς το Δίστρατο, αυτός εξαρτάται από την σταθεροποίηση του φαινομένου», τόνισε ο κ. Καχριμάνης.

Η συζήτηση για τον Λούρο

Παράλληλα, συζητήθηκε και το θέμα των εργασιών που έγιναν στην κοίτη του ποταμού Λούρου από την Περιφέρεια Ηπείρου το Φθινόπωρο του 2022 με αφορμή και την επιβολή του διοικητικού προστίμου των 181.000 ευρώ από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος.

Το θέμα εεπανέφερε στο Σώμα, η Λαϊκή Συσπείρωση με επερώτηση που κατέθεσε.

Στην τοποθέτησή της η περιφερειακή σύμβουλος κα Ζέκα έκανε λόγο για αδιαμφισβήτητη διοικητική ευθύνη της Περιφερειακής Αρχής στην υπόθεση και για απαντήσεις που δεν πείθουν κανέναν καθώς γίνονται μόνο στο όνομα της περιβαλλοντικής προστασίας, στην ουσία όμως για να θησαυρίζουν όπως ανέφερε, οι εργολάβοι που παίρνουν τα έργα με απευθείας αναθέσεις.

Ο Αλ. Καχριμάνης στην απάντησή του υπεραμύνθηκε των ενεργειών και αποφάσεων της Περιφέρειας, οι οποίες ελήφθησαν για να θωρακιστεί η περιοχή και να προστατευθούν οι κατοικίες και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εκεί από πλημμυρικά φαινόμενα.

«Ακόμη και αν δεχτούμε ότι κάτι δεν έγινε καλά στον καθαρισμό, αλήθεια δεν προέχουν οι ανθρώπινες ζωές;  Δεν δίδαξε τίποτε η ιστορία στη Θεσσαλία ή οι πνιγμοί τόσων ανθρώπων στη Μάνδρα της Αττικής; Έγιναν όμως λάθη στις διαδικασίες για το Λούρο; Η ίδια υπηρεσία των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος που γνωμάτευσε κατά της Περιφέρειας για τον Λούρο, είχε εκδώσει αντίθεση απόφαση για ανάλογες παρεμβάσεις στην  περιοχή του ποταμού της Τύριας.

Η αποκατάσταση του περιβάλλοντος που ζητούν οι Επιθεωρητές, έγινε λίγες εβδομάδες μετά την καταγγελία, από τις βροχές που ακολούθησαν. Σήμερα, δεν υπάρχει κανένα ζήτημα, ενώ χάρη στις εργασίες που είχαν γίνει επιτεύχθηκε η αντιπλημμυρική προστασία των παρακείμενων ιδιοκτησιών», κατέληξε ο κ. Καχριμάνης.