ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ – Κερδίζουν συνεχώς έδαφος οι ιαματικές πηγές

Ενεργό ρόλο με έργα αναβάθμισης των ιαματικών πηγών στην Ήπειρο, έχει αναλάβει η Περιφέρεια

 

Συνεχώς έδαφος κερδίζουν στην προσπάθεια ανάδειξης νέων πόλων έλξης επισκεπτών στην Ήπειρο, οι ιαματικές πηγές, οι οποίες ξεκάθαρα μπορούν να ενισχύσουν το τουριστικό ρεύμα προς την περιφέρειά μας.

Όπως αναφέρθηκε χθες, σε ρεπορτάζ του Ioannina TV, μετά από χρόνια εγκατάλειψης και απαξίωσης που ακολούθησαν μία ανεπαρκή λειτουργία από τους δήμους κατά κύριο λόγο που είχαν την ευθύνη της διαχείρισης, η Περιφέρεια Ηπείρου αναλαμβάνει ενεργό ρόλο στην βελτίωση των υποδομών.

Σε ένα πρώτο στάδιο οι υποδομές στις μονάδες που ήδη προϋπήρχαν αποφασίστηκε να βελτιωθούν, όπως επίσης και οι οδικές προσβάσεις.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι αυτά των Λουτρών Αμαράντου, Καβασίλων και Χανόπουλου σε Κόνιτσα και Άρτα αντίστοιχα, ενώ εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και η επαναλειτουργία των επίσης ιαματικών – θεραπευτικών λασπόλουτρων στη Σαγιάδα.

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου διατυπώθηκε θετική γνωμοδότηση επί του περιεχομένου της ΜΠΕ μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου και Δήμου Κόνιτσας για τη λειτουργία της μονάδας ιαματικής θεραπείας Καβασίλων Κόνιτσας.

Αντίστοιχες πρωτοβουλίες θα αναληφθούν όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης και για τις άλλες ιαματικές πηγές και τα λουτρά σε όλη την Ήπειρο, στο πλαίσιο πλέον του νέου νόμου που αν και έχει προκαλέσει αντιδράσεις, φαντάζει ως μονόδρομος, προβλέποντας την λειτουργία των κέντρων αυτών με φορείς υλοποίησης, ιδιωτικές εταιρείες.

Ο κ. Καχριμάνης επανέλαβε όπως είχε κάνει και στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την άποψη ότι τις προηγούμενες δεκαετίες αποδείχθηκε στην πράξη πως οι δήμοι δεν έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν τις μονάδες αυτές και πως η περιφερειακή αρχή τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

«Υπάρχουν τρεις άδειες για ιαματικά λουτρά από το 1924 και έκτοτε δεν υπήρξε καμία θεσμική παρέμβαση μέχρι σήμερα. Στην περιοχή της Κόνιτσας προωθούμε την διασύνδεση των Λουτρών Καβασίλων με τον Αμάραντο μέσα από το δρόμο από τη Μέρτζανη και την Πυξαριά. Εάν καταφέρουμε να υλοποιήσουμε αυτό το σύμπλεγμα, θα δημιουργήσουμε ένα δίκτυο τοπικού και υπερτοπικού χαρακτήρα.

Το ίδιο θέλουμε να κάνουμε και στην Άρτα όπου έχουμε προχωρήσει στα ιαματικά του Χανόπουλου, εξετάζουμε αντίστοιχα μία περίπτωση στην Πρέβεζα και μας απασχολεί ιδιαίτερα η επαναλειτουργία των θεραπευτικών λασπόλουτρων στη Σαγιάδα», ανέφερε ο κ. Καχριμάνης.

Ο Σπ. Ριζόπουλοςτάχθηκε υπέρ των ιδιωτικών επενδύσεων για τη λειτουργία των ιαματικών επισημαίνοντας πως δεν μπορεί να συνεχιστεί μία κατάσταση λειτουργίας με επιχειρήσεις που δεν είχαν προϋπολογισμούς και ισολογισμούς.