Στη συζήτηση, με τηλεδιάσκεψη, για την Οικονομική Διακυβέρνηση στην Ε.Ε, που συνδιοργάνωσε η Ευρ. Επιτροπή με το Κοινοβούλιο της Σλοβενίας, η οποία ασκεί την Προεδρία στην ΕΕ το τρέχον εξάμηνο, με θέμα: «Ευκαιρίες και προκλήσεις για την ανάκαμψη της Ευρώπης – Εφαρμογή του σχεδίου ανάκαμψης Next Generation EU», μετείχε ο Σταύρος Καλογιάννης, ως Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.
Στη συζήτηση μετείχαν επίσης, ο Paolo Gentiloni, Ευρωπαίος Επίτροπος για την Οικονομία, η Mateja Udovč, Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών του Κοινοβουλίου της Σλοβενίας, ο Simon Zajc, Υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης και Τεχνολογίας της Σλοβενίας, η Irene Tinagli, Ευρωβουλευτής, Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και οι Πρόεδροι των Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των λοιπών κρατών – μελών της ΕΕ.
Στην παρέμβασή του, ο Σταύρος Καλογιάννης, έδωσε έμφαση στην πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση της Ελλάδας, τονίζοντας ότι για την χώρα μας «κλειδί» για την βιώσιμη οικονομική μεγέθυνση, αποτελεί η κινητοποίηση σημαντικών πόρων του ιδιωτικού τομέα, για αύξηση των επενδύσεων.
Αναλυτικά, στην παρέμβασή του ανέφερε: «Συμπληρώθηκαν 18 μήνες από το ξέσπασμα της πανδημίας, η οποία προκάλεσε ισχυρούς κλυδωνισμούς. Στην πρωτοφανή κρίση και για την διασφάλιση βιώσιμης ανάπτυξης, απαντάμε με τη διάθεση σημαντικών κονδυλίων μέσω του μηχανισμού Next Generation EU και του πολυετούς ευρωπαϊκού προϋπολογισμού. Στον πυρήνα αυτού του ευρωπαϊκού σχεδίου στήριξης βρίσκεται ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που υλοποιείται μέσα από την κατάρτιση των Εθνικών Σχεδίων.
Το ελληνικό Σχέδιο – ένα από τα πρώτα που υποβλήθηκαν – θεωρείται, κατά γενική ομολογία, από τα αρτιότερα, συνδυάζοντας την οικονομική αποτελεσματικότητα με την κοινωνική συνοχή.
Το Σχέδιο, δίνει έμφαση στην πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση. Στοιχείο – «κλειδί» αποτελεί η κινητοποίηση σημαντικών πόρων του ιδιωτικού τομέα για την αύξηση των επενδύσεων. Ήδη τον περασμένο Ιούλιο εγκρίθηκαν τα τεχνικά δελτία των 12 πρώτων έργων, τα οποία αφορούν, κυρίως, στην ψηφιακή εξυπηρέτηση των πολιτών και τον πολεοδομικό σχεδιασμό.
Στο επίπεδο της οικονομίας, η Ελλάδα αντιμετώπισε επιτυχώς την πρόκληση της υγειονομικής κρίσης, με μέτρα συνολικού ύψους 41 δις ευρώ, ενώ ταυτόχρονα υλοποιήθηκαν σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Με επιτυχία αντιμετωπίζονται και οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, με την υιοθέτηση μέτρων στήριξης των πληγέντων από τις πρόσφατες μεγάλες πυρκαγιές. Παράλληλα, προωθούνται μέτρα προστασίας των νοικοκυριών από τις διεθνείς ανατιμήσεις προϊόντων. Η καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας αντανακλάται στις θετικές αξιολογήσεις στο πλαίσιο της Ενισχυμένης Εποπτείας, στην αύξηση των εξαγωγών, στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Ο ρυθμός ανάπτυξης για το πρώτο εξάμηνο του 2021 διαμορφώνεται σε 6,3%.
Αναφορικά, τέλος, με την οικονομική και νομισματική ένωση, χαιρετίζουμε την ανακοίνωση της Επιτροπής να ξεκινήσει εκ νέου τη διαβούλευση για την αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων, προκειμένου να υποβάλει την πρότασή της μέχρι το τέλος του έτους. Η πανδημία κατέδειξε την ανάγκη αλλαγών στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, οι οποίες θα παρέχουν ευελιξία για την αντιμετώπιση κρίσεων θα ενθαρρύνουν τις δημόσιες επενδύσεις, ενώ θα διασφαλίζουν την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών».