Την ξεκάθαρη θέση πως για να ληφθεί η οριστική απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας, για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων και της αδειοδότησης λειτουργίας των μονάδων καύσης βιορευστών στα Γραμμενοχώρια, θα υπάρξει συζήτηση στο αρμόδιο συμβούλιο, παρουσία των κατοίκων και των φορέων που αντιδρούν, γνωστοποίησε χθες, ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης, Βασίλης Μιχελάκης.
Ο κ. Μιχελάκης, σε δήλωσή του στο Ioannina TV, αναφέρθηκε στο μείζον ζήτημα των μονάδων καύσης βιορευστών, που απασχολεί από το καλοκαίρι τους κατοίκους της περιοχής των Γραμμενοχωρίων, αλλά και τον δήμο Ζίτσας, μετά τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί για την αδειοδότηση και λειτουργία τους.
Το δημ. συμβούλιο Ζίτσας και η Επιτροπή Περιβάλλοντος της περιφέρειας Ηπείρου γνωμοδότησαν αρνητικά ενώ προσφυγές άσκησαν και οι κάτοικοι μέσω Επιτροπών που έχουν συστήσει.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ioannina TV, η υπόθεση έχει φτάσει για την οριστική αδειοδότηση ή όχι στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, και χθες ο κ. Μιχελάκης, έκανε γνωστό πως για τις δύο από τις τρεις αιτήσεις έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων υπάρχουν και θετικές και αρνητικές γνωμοδοτήσεις, πλην όμως ο ίδιος ζήτησε από την υπηρεσία να ακολουθηθούν δύο βασικές παράμετροι. Η πρώτη έχει να κάνει με τη συνολική και όχι την κατά περίπτωση εξέταση, της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης για την περιοχή από την ενδεχόμενη λειτουργία όλων των μονάδων και η δεύτερη, ότι η οριστική απόφαση του ΠΕΣΠΑ δε θα ληφθεί, αν δεν εκφραστούν διά ζώσης οι απόψεις των κατοίκων και των φορέων που αντιδρούν.
«Για να μη θεωρηθεί, ότι αποφασίζουμε για τους κατοίκους και τις περιοχές, χωρίς αυτούς, όταν θα μπορέσουν να παραστούν οι εκπρόσωποι των κατοίκων και των συλλογικών φορέων που αντιδρούν, θα συνεδριάσει η Επιτροπή και θα λάβει την τελική της απόφαση. Δε γίνεται πέντε υπηρεσιακοί παράγοντες να αποφασίζουν για ένα τόσο σοβαρό θέμα, στο οποίο εκφράζονται αντιρρήσεις από φορείς και κατοίκους, να μην ζητηθεί να ακουστούν και στη συνεδρίαση», ανέφερε ο κ. Μιχελάκης, προσθέτοντας ωστόσο, ότι κάθε άποψη μπορεί να διατυπωθεί, πλην όμως για να εισακουστεί θα πρέπει να είναι τεκμηριωμένη και να εδράζεται στο θεσμικό πλαίσιο.
«Δεν πρόκειται να δώσω άλλοθι ούτε στις υπηρεσίες, ούτε στους φορείς που έχουν εκφραστεί. Δε γίνεται να ληφθεί καμία απόφαση αν δεν ακουστούν όλες οι απόψεις και δη των κατοίκων, για να μη θεωρηθεί, ότι αποφασίζουμε γι’ αυτούς, χωρίς αυτούς. Αυτονόητο είναι, ότι οι αποφάσεις, οι απόψεις και οι προτάσεις θα πρέπει να βασίζονται στο θεσμικό πλαίσιο και να τεκμηριώνονται», κατέληξε.