ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ – Νέες αντιδράσεις για την «ανοιχτή» Κακαβιά

Νέες αντιδράσεις για την απόφαση της Πολιτείας να κρατήσει ανοιχτό το Τελωνείο Κακαβιάς και να προχωρήσει στο κλείσιμο του Τελωνείου Κρυσταλλοπηγής, δρομολογούνται από τους τελωνειακούς υπαλλήλους στην Ήπειρο.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ του Ioannina TV, το Τελωνείο Κρυσταλλοπηγής έκλεισε με τη κίνηση να μεταφέρεται προς την Κακαβιά, όπου ισχύουν οι περιορισμοί για τον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό των 750 ατόμων καθημερινά.

Εκτός από το αρνητικό τεστ αντισωμάτων, 72 ώρες πριν τη διέλευση, οι πολίτες θα υποβάλλονται και σε rapid test στην Κακαβιά, αλλά και στους Ευζώνους, για όσους διέρχονται από τα Σκόπια.

Η απόφαση αυτή προκαλεί τη νέα αντίδραση των τελωνειακών υπαλλήλων στην περιφέρεια Ηπείρου, καθώς ανοιχτό μένει μόνο το Τελωνείο της Κακαβιάς που ήδη δέχεται μεγάλο φορτίο, λόγω του ότι κλειστό παραμένει και το Τελωνείου Μαυρομματίου.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Τελωνειακών Υπαλλήλων στην Ήπειρο Π. Λυκίδης σε δηλώσεις του τόνισε, ότι τουλάχιστον θα έπρεπε να επιτρέπεται η έξοδος των πολιτών και των εμπορευματικών φορτίων προς την Αλβανία για να αποφορτιστεί η κίνηση στην Κακαβιά. «Ακόμη και αυτό να μη γίνει όμως, οι αλβανοί έχουν ήδη έτοιμη τη λύση και ετοιμάζονται να χρησιμοποιούν την πύλη εισόδου των Ευζώνων από τα Σκόπια, όπου ακόμη (σ.σ μέχρι χθες) δεν έχει εγκατασταθεί κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, όπως προβλέπει η απόφαση», ανέφερε ο κ. Λυκίδης.

Πανελλαδική απεργία

Έτσι, οι τελωνειακοί υπάλληλοι στο μεταξύ προχωρούν την Τρίτη 24 Νοεμβρίου σε 24ωρη πανελλαδική, προειδοποιητική απεργία, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο υπό διαβούλευση ειδικό μισθολόγιο της ΑΑΔΕ, στο οποίο προβλέπεται, όπως αναφέρουν, μείωση του βασικού μισθού μέχρι και 30%.

«Ο κ. Πιτσιλής και ο υπ. Οικονομικών επέλεξαν αυτόν τον τρόπο για να μας τιμωρήσουν, επειδή δε συμμετείχαμε στην διαδικασία της αξιολόγησης και σχεδιάζουν το 30% από το βασικό μισθολόγιο να το δίνουν με τη μορφή bonus, επιδομάτων θέσης και με άλλες μορφές. Ελπίζουμε την Τρίτη να πάρουν ένα ισχυρό μήνυμα και να αποσύρουν το αντιδημοκρατικό και αντισυνταγματικό νομοσχέδιο, διαφορετικά θα προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις διαρκείας».

Οι άδειες απόσταξης

Τέλος, ένας αριθμός 50 περίπου αδειών απόσταξης εκδίδεται καθημερινά από το Τελωνείο Ιωαννίνων, με τα στοιχεία από την προσέλευση φέτος σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, να δείχνουν πτώση της τάξης του 12%.

Η διαδικασία πάντως ολοκληρώνεται στις 18 Δεκεμβρίου, επομένως εκτιμάται, ότι μέχρι τότε θα έχουν εξυπηρετηθεί όλοι οι ενδιαφερόμενοι διήμεροι αποσταγματοποιοί.