ΦΟΔΣΑ – «Τριγμοί» στην αυτοδιοίκηση για τη λειτουργία των ΣΜΑ

«Ντόμινο» συνεπειών αναμένεται να προκαλέσει το επόμενο διάστημα, η κατά πλειοψηφία έγκριση του διαγωνισμού ανάθεσης εργασιών λειτουργίας των Σταθμών Μεταφόρτωσης, με προϋπολογισμό 26 εκ. ευρώ για την επταετία – Οι αποχές από τη συνεδρίαση, οι επιφυλάξεις και οι επόμενες κινήσεις των αιρετών

 

Το «πράσινο φως», έστω και κατά πλειοψηφία, άναψε χθες ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Αποβλήτων, για τον διεθνή διαγωνισμό ανάθεσης εργασιών λειτουργίας και συντήρησης των Σταθμών Μεταφόρτωσης Ηπείρου, με προϋπολογισμό 26 εκ. ευρώ για την επταετία που φτάνει τα 37 εκ. σε βάθος δεκαετίας.

Ωστόσο, αν αυτή είναι η πρώτη είδηση που έβγαλε η χθεσινή συνεδρίαση, η δεύτερη και πιθανώς πιο ενδιαφέρουσα πολιτικά, έχει να κάνει με την ουσία της απόφασης, η οποία δρομολογεί – όπως όλα δείχνουν – το ενδεχόμενο διάσπασης στο εσωτερικό του Συνδέσμου, επομένως και στην πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση στην Ήπειρο, που θα αποτυπωθεί με την άμεση εκκίνηση των διαδικασιών σύστασης νέου Φορέα σε επίπεδο Ιωαννίνων.

Παράλληλα και σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ του Ioannina TV, που επικαλείται πληροφορίες, το επόμενο βήμα των μελών του Δ.Σ. που είτε καταψήφισαν είτε απείχαν της συνεδρίασης, είναι να ασκήσουν προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, επικαλούμενοι μία σειρά λόγων που όπως εκτιμούν, τούς δικαιώνουν εκ των προτέρων.

Χθες, το απόγευμα, σε ανακοίνωση του Προέδρου της ΠΕΔ Ηπείρου, Χρήστου Ντακαλέτση, σημειώνεται αρχικά πως ο ίδιος διατηρεί σοβαρές επιφυλάξεις για συγκεκριμένα σημεία της μελέτης διαχείρισης των Σταθμών Μεταφόρτωσης της Ηπείρου.

Επιμένοντας στα όσα λέει τις τελευταίες ημέρες για τις διατάξεις της μελέτης που δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη πλήρους ανταγωνισμού ώστε να επιτευχθούν μεγαλύτερες εκπτώσεις και άρα οφέλη για τους δημότες της Ηπείρου, ο κ. Ντακαλέτσης έθεσε θέμα νέας αναβολής στη συζήτηση για να υπάρξει ο χρόνος που θα επιτρέψει να αλλάξουν βασικά σημεία της μελέτης, μέσα από τη συμμετοχή όλων των αυτοδιοικητικών παραγόντων και όλων των Δήμων στη συζήτηση για το τόσο σημαντικό αυτό θέμα που θα καθορίσει τις οικονομικές επιβαρύνσεις των Δήμων της Ηπείρου για τα επόμενα χρόνια.

Ο κ. Ντακαλέτσης έθεσε ευθέως ζήτημα νομιμότητας της υπό συζήτηση σύμβασης και τελικώς σημαντικού περιορισμού του ανταγωνισμού μέσα από συγκεκριμένες προβλέψεις όπως τα ISO, τα χαρακτηριστικά αντιρρυπαντικής τεχνολογίας (Euro6) των οχημάτων που θα εισφέρει στην εργολαβία ο ανάδοχος, οι αποσβέσεις των οχημάτων, ο ετήσιος κύκλος εργασιών των υποψηφίων αναδόχωννα είναι πάνω από 200% του ετήσιου προϋπολογισμού της δημοπρατούμενης υπηρεσίας κτλ. Προηγήθηκε κατά την πρώτη του τοποθέτηση μια ύστατη προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι και να υπάρξει σύγκλιση ώστε να βρεθεί η βέλτιστη λύση, προς όφελος των πολιτών της Ηπείρου.

Μετά την απόρριψη του αιτήματος της νέας αναβολής της συνεδρίασης, ο κ. Ντακαλέτσης παρουσίασε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η ανάδειξη του αναδόχου του έργου δεν θα γίνει με κριτήριο τη μεγαλύτερη έκπτωση. Η μελέτη προβλέπει ως κριτήριο τη «βέλτιστη σχέση ποιότητας και τιμής» σε ποσοστό 70-30, που μπορεί να ανέβει ακόμα περισσότερο μέσω της βαθμολόγησης, στο 80-20 ή ακόμα και παραπάνω.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως με υποκειμενικό τρόπο θα καθορίσει η Επιτροπή Διενέργειας του διαγωνισμού τη βαθμολόγηση των τεχνικών χαρακτηριστικών του φακέλου του κάθε υποψήφιου αναδόχου, τα οποία χαρακτηριστικά θα καθορίσουν την τελική επιλογή του αναδόχου, καθώς μια έκπτωση της τάξης του 50% μπορεί να «κερδηθεί» από μια άριστη αξιολόγηση (βαθμός 120) των τεχνικών χαρακτηριστικών του φακέλου του κάθε υποψήφιου αναδόχου που θα καταθέσει αντίστοιχα έκπτωση της τάξης του 5%.

Επίσης, στην ανακοίνωση του Προέδρου της ΠΕΔ, σημειώνεται πως στις επανειλημμένες εκκλήσεις του, για την αναβολή της συνεδρίασης, ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Ηπείρου Νίκος Καλαντζής επέμεινε στη διεξαγωγή της ψηφοφορίας και το αποτέλεσμα της συνεδρίασης ήταν η κατά πλειοψηφία αποδοχή της τροποποιημένης εισήγησης του Προέδρου του ΦΟΔΣΑ.

Οι αντιδήμαρχοι των Ιωαννίνων

Εν τω μεταξύ, ακολουθώντας την ίδια τακτική και με βασικό επιχείρημα ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα σε αυτή τη χρονική συγκυρία και χωρίς να έχουν γίνει γνωστά κρίσιμα οικονομικά και τεχνικά στοιχεία για τη διαχείριση των αποβλήτων, να φορτώνει με επιπλέον οικονομικά βάρη τους πολίτες, ο δήμος Ιωαννιτών, διά των τριών αντιδημάρχων κ.κ. Αρλέτου, Βλέτσα και Πήχα απείχε της χθεσινής τηλεδιάσκεψης.

Με επιστολή τους ζήτησαν την αναβολή συζήτησης του πρώτου θέματος που αφορά στο διαγωνισμό λειτουργίας των ΣΜΑ, επισημαίνοντας στην επιστολή, ότι ο δήμος Ιωαννιτών προτείνει την υπογραφή βραχυχρόνιας σύμβασης με τον ανάδοχο για τη λειτουργία των Σταθμών, η οποία και θα αναδείξει τις πραγματικές ανάγκες, ώστε να προκύψει και το πραγματικό κόστος για τους δήμους.

«Ο δήμος Ιωαννιτών είναι πρόθυμος για εποικοδομητικό διάλογο που θα οδηγήσει σε σύγκλιση απόψεων αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να δεχθεί τετελεσμένα τα οποία θα κληθούν να πληρώσουν οι δημότες του», αναφέρουν στην επιστολή τους οι τρεις αντιδήμαρχοι. Στο περιεχόμενο της επιστολής που κοινοποιήθηκε στα μέσα ενημέρωσης, από τη δημοτική αρχή, επισημαίνεται η ανάγκη της πολιτικής συναίνεσης για μείζονα ζητήματα της αυτοδιοίκησης, εξηγείται όμως, ότι η συγκεκριμένη συζήτηση δεν αφορά στο ενδεχόμενο λειτουργίας ενός νέου Φορέα σε επίπεδο ΠΕ Ιωαννίνων, κάτι που γίνεται σκόπιμα, όπως αναφέρεται.

«Κύριο μέλημά μας είναι η μικρότερη επιβάρυνση των δημοτών μας ιδιαίτερα αυτή την περίοδο μιας οξύτατης οικονομικής κρίσης με απρόβλεπτες συνέπειες και αβέβαιη εξέλιξη. Δεν αποτελεί στέρεο επιχείρημα η συμμόρφωση σε έναν σχεδιασμό που έγινε πριν από πολλά έτη κάτω από τελείως διαφορετικές συνθήκες. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στη λογική μιας μακροχρόνιας σύμβασης που δεν τεκμηριώνεται, ότι εξασφαλίζει οικονομία κλίμακας αλλά αντίθετα προτείνουμε μια βραχυχρόνια σύμβαση που θα εξασφαλίζει την ομαλή παράδοση του συνόλου των ΣΜΑ, την 6μηνη δοκιμαστική τους λειτουργία, όπως προβλέπεται από τη σύμβαση προμήθειας, την επισήμανση όλων των προβλημάτων στη λειτουργία και τη διαχείριση τους που θα καθορίσουν τους όρους μιας σύμβασης της λειτουργίας των ΣΜΑ. Τέλος, δηλώνουμε έτοιμοι για μια καλόπιστη συζήτηση και σύγκλιση απόψεων αλλά αντίθετοι σε αιφνιδιασμούς και κινήσεις τακτικής που επιβαρύνουν τους δήμους», αναφέρεται στην επιστολή.

Ο Δήμαρχος Ζίτσας

Επίσης, τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση να απέχει από τη συνεδρίαση του Συνδέσμου Διαχείρισης Αποβλήτων εξηγεί ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος σε επιστολή που απέστειλε προς τον πρόεδρο Νίκο Καλαντζή, την οποία κοινοποιεί στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτ. Μακεδονίας και τον περιφερειάρχη Ηπείρου.

Όπως αναφέρει στην επιστολή, η προτεινόμενη μελέτη δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα, επικαλούμενος την ανάλυση των στοιχείων που αναφέροντα στην ίδια μελέτη, όπως:

«Το κόστος προσωπικού ανά Δήμο υπολογίζεται με τις ημέρες λειτουργίας των ΣΜΑ και όχι με τις ημέρες εργασίας δίνοντας πλασματικά στοιχεία που ανεβάζουν σε ορισμένους Δήμους κατά πολύ τη μισθοδοσία. Το κόστος κίνησης οχημάτων δεν υπολογίζεται με βάση την πραγματική αποτύπωση των χιλιομέτρων. Το κόστος παροχής υπηρεσιών που αγγίζει τις 500.000 είναι εξωφρενικό και πλασματικό αφού δεν αναλύεται επιμέρους. Όλα τα παραπάνω εξηγούν, γιατί η οικονομοτεχνική μελέτη που μας καταθέτετε φέρει την υπογραφή πολιτικού μηχανικού και τη θεωρεί τοπογράφος μηχανικός», αναφέρει ο κ. Πλιάκος στην επιστολή του.

Ο Θ. Μπέγκας

Τέλος, χθες, το απόγευμα, ανακοίνωση εξέδωσε και ο αντιπρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, Θωμάς Μπέγκας.

Ο κ. Μπέγκας, σημειώνει αρχικά πως κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα με τη διπλή ιδιότητα του, αυτή του αντιπροέδρου αλλά και του εκπροσώπου των δημοτών του δήμου Ιωαννιτών κατέβαλε τη μέγιστη προσπάθεια ώστε να ληφθεί η καλύτερη δυνατή απόφαση.

Στη συνέχεια ο κ. Μπέγκας αναφέρεται στην αποχή από τις συνεδριάσεις του Φορέα, των συναδέλφων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, εκπροσώπων της δημοτικής αρχής του Δήμου Ιωαννιτών, λέγοντας μεταξύ άλλων πως «επέλεξαν εδώ και αρκετό καιρό να επικοινωνούν με το Διοικητικό Συμβούλιο μέσω αλληλογραφίας, αναφέροντας μάλιστα στην τελευταία τους επιστολή ότι είναι υπέρμαχοι των καλόπιστων συζητήσεων. Και το ερώτημα που γεννάται είναι: «Που θα γίνουν αυτές οι καλόπιστες συζητήσεις αν όχι μέσα στο ίδιο το Διοικητικό Συμβούλιο;». Λαμβάνοντας υπόψη τις ουσιαστικές παρεμβάσεις που έγιναν από τους συναδέλφους του νομού Ιωαννίνων, οι οποίοι παρέστησαν στη συνεδρίαση, όπου συζητήθηκε το θέμα της έγκρισης της μελέτης και των τευχών δημοπράτησης για τη λειτουργία των ΣΜΑ, κι επειδή η Διοίκηση δεν διεκδικεί το αλάθητο, πιστεύω ότι η δημοτική αρχή του Δήμου Ιωαννιτών θα μπορούσε να συμβάλει στο διάλογο βασιζόμενη στην εξαιρετική γνώση επί του θέματος των υπηρεσιών του δήμου».

Και καταλήγοντας ο πρώην δήμαρχος σημειώνει: «Επειδή πιστεύω ότι «τα απορρίμματα δεν μπορούν να περιμένουν», συμμετείχα στη συζήτηση και υπερψήφισα την εισήγηση, αφού προηγούμενος είχα συμβάλει στην αποδοχή των βελτιώσεων επ’ αυτής που προτάθηκαν από συναδέλφους μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Τις επόμενες μέρες θα λάβω και ο ίδιος πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση άμβλυνσης των αντιθέσεων για το καλό του Φορέα και του τόπου. Ελπίζω ότι στην συνέχεια της λειτουργίας του οι εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής των Ιωαννίνων στο Διοικητικό Συμβούλιο, θα συμμετάσχουν με εποικοδομητικό τρόπο, αν και εφόσον πιστεύουν ότι η σύγχρονη διαχείριση απορριμμάτων για την Ήπειρο είναι μονόδρομος και περνάει μέσα από τον Περιφερειακό Φορέα».