«Πράσινο φως» από το Σώμα στο Ειδικό Σχέδιο Αντιμετώπισης καταστροφών από πλημμυρικά φαινόμενα
Το Ειδικό Σχέδιο Αντιμετώπισης καταστροφών εξαιτίας πλημμυρικών φαινομένων, ενέκρινε στη χθεσινή του συνεδρίαση το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου.
Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης στην τοποθέτησή του, η Περιφέρεια έχει παρέμβει σε κάθε ποταμό, παραπόταμο και τάφρο, «δημιουργώντας όλες εκείνες τις συνθήκες για να μην έχουμε πλημμύρες.
Ενδεικτικά ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε σε παρεμβάσεις που δρομολογούνται στις Περιφερειακές Ενότητες, ήτοι:
– Στη δημοπράτηση μελέτης 2. 7 εκ. ευρώ για το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων.
– Στην αποκατάσταση των ρεμάτων της Π.Ε. Πρέβεζας (Τούση και Καρυδά) τα οποία παίρνουν το δρόμο υλοποίησης, μέσω του Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020».
– Για την Ηγουμενίτσα πρόκειται να υλοποιηθεί έργο αξίας περίπου 4,3 εκ. ευρώ, το οποίο εντάχθηκε με μελέτη του Δήμου στο Πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης».
– Στην Άρτα καθαρίστηκε για πρώτη φορά μετά από χρόνια το ρέμα «Μπούση» και πλέον είναι δυνατή η εκπόνηση μελετών για οριστικές λύσεις.
Επίσης ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι χάρη στις έγκαιρες παρεμβάσεις της Περιφέρειας αποφεύχθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα από τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών.
Για το νοσοκομείο Πρέβεζας
Ακόμη, την εγγραφή της πίστωσης των 570.000 ευρώ για βελτίωση των κτιριακών
υποδομών του νοσοκομείου Πρέβεζας στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας ενέκρινε στη χθεσινή του συνεδρίαση το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου.
Το «Κοινό των Ηπειρωτών»
Εξάλλου, για το θέμα του ειδικού σχεδίου αντιμετώπισης καταστροφών εξαιτίας πλημμυρικών φαινομένων Περιφέρειας Ηπείρου, το «Κοινό των Ηπειρωτών», σε ανακοίνωση αναφέρει μεταξύ άλλων και τα εξής:
«Το σχέδιο έρχεται με καθυστέρηση στο Περιφ. Συμβούλιο, στο γύρισμα του χρόνου και την νιοστή ώρα. Έπρεπε να είχε προηγηθεί συζήτηση – ενδεχομένως στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρ. Σχεδιασμού & Ανάπτυξης, να έχει κατατεθεί σχέδιο αντιπλημμυρικής θωράκισης των περιοχών που είναι περισσότερο ευάλωτες σε πλημμυρικά φαινόμενα, να γίνει εξειδίκευση των μέτρων προστασίας και κανόνων επέμβασης και προπαντός να υπάρξει συνεννόηση με το αρμόδιο Υπουργείο, όπως και να συνεργαστούμε με τους δεκαοκτώ Δήμους, οι οποίοι στο μεταξύ προχωρούν ή έχουν προχωρήσει στο δικό τους σχεδιασμό.
Η πρόσφατη επικαιροποίηση του “Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΛΑΠ) Υδατικού Διαμερίσματος Ηπείρου” και της αντίστοιχης ΣΜΠΕ (Δεκ’ 2017) μας δίνει χρήσιμα στοιχεία – προβλέπει «Σχέδια Κινδύνων Πλημμύρας» και πολλά άλλα, για τα οποία δεν έγινε διάλογος στην έκταση που θα έπρεπε και η δημοπράτηση της μελέτης αντιπλημμυρικής προστασίας του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων δεν απαντάει στις ανάγκες άλλων περιοχών της Π.Ε., όπως επίσης και των Περιφερειακών Ενοτήτων Άρτας, Θεσπρωτίας και Πρέβεζας, παρά τις επιμέρους μελέτες των μεγάλων Δήμων που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Η περιφερειακή Αρχή θα πρέπει να εκπονήσει άμεσα ένα συνεκτικό και κοστολογημένο πρόγραμμα μελετών και έργων για όλη την επικράτεια της Περιφέρειας και να το παρουσιάσει δημόσια στην Επιτροπή Διαβούλευσης ή με άλλο διαθέσιμο τρόπο (π.χ. ημερίδα με ΤΕΕ & ΓΕΩΤΕ), ώστε να ξέρουμε ότι δεν ψηφίσαμε ένα υπηρεσιακό κείμενο αλλά ένα πραγματικό εργαλείο συντονισμού και μέσων αντιμετώπισης έκτακτων και ακραίων καιρικών φαινομένων. Το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν είναι υπηρεσιακό όργανο αλλά συλλογικό όργανο λήψης σημαντικών πολιτικών αποφάσεων».