Σήμερα Παρασκευή 16 Ιουλίου, στις 9.30 μ.μ., στο υπαίθριο Θέατρο της ΕΗΜ, θα παρουσιαστεί η τραγωδία του Ευριπίδη Βάκχες, ένα από τα κορυφαία κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας σε σκηνοθεσία της Νικαίτης Κοντούρη, σε συμπαραγωγή, της Εταιρείας Τέχνης «Αrs Aeterna» και του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων.
Η παράσταση πραγματοποιεί περιοδεία σε επιλεγμένα θέατρα της χώρας ενώ στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου στις 13, 14 & 15 Αυγούστου, θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.
Το έργο παρουσιάστηκε χθες το απόγευμα, στο φως της ημέρας, λόγω της μη δυνατότητας χρήσης ηλεκτρικού ρεύματος και άλλων υποδομών, στο Ρωμαϊκό Ωδείο της αρχαίας Νικόπολης και σήμερα ανεβαίνει στο θέατρο της ΕΗΜ, με τη Νικαίτη Κοντούρη και τους πρωταγωνιστές της παράστασης να μιλούν για αυτήν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στα Ιωάννινα.
Ο Άκης Σακελλαρίου, που ενσαρκώνει τον Θεό Διόνυσο, ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, που ενσαρκώνει τον Πενθέα, η Ιωάννα Παππά, που ενσαρκώνει τον μάντη Τειρεσία, καθώς επίσης ο Δημήτρης Πετρόπουλος και ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης, έδωσαν ένα μικρό στίγμα της συμμετοχής τους στην παράσταση, αλλά και του περιεχομένου της.
Η Νικαίτη Κοντούρη στάθηκε αρχικά στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες για να ανέβει τελικά η παράσταση, που ξεκίνησε να προετοιμάζεται πριν από 2,5 σχεδόν χρόνια, η πανδημία όμως έθεσε τους δικούς της όρους, τους οποίους σήμερα ο θίασος και η παραγωγή επιχειρούν να τιθασεύσουν.
«Είναι μία προσπάθεια να προσεγγίσουμε ένα σπουδαίο και εξαιρετικά δύσκολο κείμενο, που θεωρείται εξαιρετικά ρευστό, με σύγχρονη ματιά. Στην τραγωδία άλλωστε τίθενται μόνο ερωτήματα και δε δίνονται απαντήσεις και έτσι, όποιος ψάχνει απαντήσεις, αποτυγχάνει», ανέφερε μεταξύ άλλων η κα. Κοντούρη.
Η υπόθεση
Στις «Βάκχες», ο Θεός Διόνυσος είναι ο πρωταγωνιστής. Ο γνωστός αγαθός Θεός του κρασιού, της μέθης και του Θεάτρου, «ενδύεται» το αρχέγονο, και αινιγματικό του πρόσωπο, που είναι εξαιρετικά σύνθετο και σκοτεινό.
Οι «Βάκχες» γράφτηκαν το 406-405 π.Χ. ενώ ο Ευριπίδης βρισκόταν αυτοεξόριστος στο παλάτι του Αρχέλαου στη Μακεδονία.
Ο Διόνυσος καταφθάνει στη Θήβα, την πατρίδα της μητέρας του, έχοντας μαζί του τις πιστές του ακολούθους, για να επιβάλει τη δική του θρησκεία και να τιμωρήσει όλους όσοι είναι εμπόδιο στο δρόμο του , τολμώντας να τον αμφισβητήσουν. Διαβρώνει ακόμα και την ιερή σχέση μάνας-γιού, εμφυσώντας τη θεϊκή του μανία στις γυναίκες της Θήβας. Με την βίαιη επιβολή της νέας θρησκείας, επέρχεται η ισοπέδωση του Βασιλικού Οίκου της πόλης των Θηβών. Οι εναπομείναντες ήρωες της τραγωδίας αναγκάζονται να πάρουν το δρόμο της εξορίας.
Η ταυτότητα της παράστασης
Μετάφραση: Γιώργος Χειμωνάς
Σκηνοθεσία: Νικαίτη Κοντούρη
Σκηνικά – κοστούμια: Λουκία Μινέτου
Μουσική σύνθεση – διδασκαλία: Θραξ-Ρunks
Κίνηση: Ανδρονίκη Μαραθάκη
Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος
Δραματουργία: Μάνος Λαμπράκης – Νικαίτη Κοντούρη
Σύμβουλος δραματουργίας: Νίκος Μαθιουδάκης
Βοηθός σκηνοθέτη: Θάλεια Γρίβα
Επιστημονική σύμβουλος: Κατερίνα Διακουμοπούλου
Διεύθυνση παραγωγής: Σταμάτης Μουμουλίδης.
Ερμηνεύουν: Άκης Σακελλαρίου (Διόνυσος), Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος (Πενθέας), Ιωάννα Παππά (Τειρεσίας), Δημήτρης Πετρόπουλος (Κάδμος), Κωνσταντίνα Τάκαλου (Αγαύη), Κωνσταντίνος Ασπιώτης (αγγελιοφόρος).
Χορός (αλφαβητικά): Ιουλία Γεώργιου, Θάλεια Γρίβα, Σμαράγδα Κακκίνου, Σοφία Κουλέρα, Φραγκίσκη Μουστάκη, Ελένη Στεργίου, Ιωάννα Τζίκα.
Τιμή εισιτηρίου: 18 ευρώ, μειωμένο (μαθητικό, φοιτητικό) 15 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων στο viva.gr (https://www.viva.gr/ tickets/theatre/periodeia/vakxes-evripidis/), στο κιόσκι έξω από την Περιφέρεια Ηπείρου και στα βιβλιοπωλεία Αναγνώστης και Χαρτέξ.