Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για την σημασία και αξία της μέτρησης της αρτηριακής πίεσης, όχι σε βαθμό υπερβολής ή εμμονής, αλλά ανά τακτά χρονικά διαστήματα και εφόσον προκύψει κάτι ανησυχητικό να απευθύνονται στον θεράποντα ιατρό τους, ήταν ο στόχος της συμμετοχής της Παθολογικής Κλινικής του ΠΓΝΙ, στην ημέρα δράσης της Ελληνικής Εταιρείας Υπέρτασης.
Οι άσχημες καιρικές συνθήκες επηρέασαν ώστε η δράση να μην πραγματοποιηθεί σε ανοιχτό χώρο, όπως είχε σχεδιαστεί αρχικά, αλλά πραγματοποιήθηκε στην υποδοχή του νοσοκομείου με δεκάδες πολίτες, ασθενείς και συνοδοί αντίστοιχα, να έχουν την ευκαιρία να μετρήσουν την αρτηριακή τους πίεση.
Ο Καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Μηλιώνης τόνισε, πως η αρτηριακή πίεση είναι ο πρώτος παράγοντας κινδύνου που οδηγεί σε αυξημένη θνητότητα και πως είναι σημαντική η συχνή μέτρηση, γιατί αυτό θα οδηγήσει σε έγκαιρη διάγνωση, σε σωστή παρακολούθηση και θεραπεία και τέλος σε αύξηση του προσδόκιμου ζωής.
Στην αξία της μέτρησης της αρτηριακής πίεσης και της έγκαιρης διάγνωσης στάθηκε και ο Επιμελητής Β΄ Άγγελος Λιόντος.
Η υπέρταση παραμένει ο σημαντικότερος τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα και θανάτους διεθνώς. Είναι η πρώτη αιτία καρδιαγγειακών νοσημάτων στις αναπτυγμένες χώρες και αποτελεί τον ισχυρότερο παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο και έναν από τους ισχυρότερους για στεφανιαία νόσο, έμφραγμα, καρδιακή ανεπάρκεια και νεφρική ανεπάρκεια. Στην Ευρώπη περίπου το 50% των θανάτων σε άνδρες και γυναίκες αποδίδονται στα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Η διάγνωση γίνεται μόνο με τη μέτρηση της πίεσης. Η αξιόπιστη διάγνωση απαιτεί σχολαστική μεθοδολογία και επιβεβαίωση με επανάληψη μετρήσεων της πίεσης, συχνά και εκτός ιατρείου (με 24ωρη καταγραφή ή στο σπίτι).
Η στρατηγική της θεραπείας προσαρμόζεται ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε ασθενή (εξατομίκευση). Η θεραπεία είναι καθημερινή (συνήθως πρωινή) και όχι περιστασιακή ή μεταβαλλόμενη ανάλογα με τις τιμές της πίεσης που βρίσκει ο ασθενής στο σπίτι.