ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ – Η τεχνολογία στη «μάχη» της πρόληψης

Σύγχρονο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, drones και νέα οχήματα 4×4 θα βρίσκονται από φέτος στη διάθεση των Δασικών Υπηρεσιών και της Πυροσβεστικής στην Ήπειρο, μετά το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του υπ. Περιβάλλοντος και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης

 

Με «όπλα» νέα οχήματα, αλλά κυρίως τον απαραίτητο σύγχρονο εξοπλισμό, καθώς και «εργαλεία» καινοτομίας, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην Ήπειρο, σε συνεργασία με τις Δασικές Υπηρεσίες, θα μπουν στη φετινή «μάχη» για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών.

Ειδικότερα, τρία οχήματα 4×4 για τη διευκόλυνση πρόσβασης σε δύσβατα σημεία του δασικού οδικού δικτύου, δύο drones (τετρακόπτερα) για την επιτήρηση περιστατικών δασικών πυρκαγιών, μια θερμική κάμερα και υλικοτεχνικό εξοπλισμό αιχμής παραχωρεί η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας στις Δασικές Υπηρεσίες και στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Τα παραπάνω προβλέπονται σε Μνημόνιο Συνεργασίας που υπέγραψαν το πρωί της Τρίτης, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς, ο Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, Δρ Σεραφείμ Λιάπης, και ο εκπρόσωπος της Διοίκησης του Πυροσβεστικού Σώματος στην έδρα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας αφορά στη λειτουργία, τον πρωτοβάθμιο έλεγχο του ασύρματου δικτύου πρόληψης πυρκαγιών, την τροποποίηση του δικτύου πρόληψης πυρκαγιών και την παραχώρηση ηλεκτρονικού και σχετικού συνοδευτικού εξοπλισμού υποστήριξης και προστασίας, που θα αποκτηθεί κατά την υλοποίηση του έργου «SOLVE – Πρόληψη και αντιμετώπιση σύνθετων διασυνοριακών πλημμυρών και δασικών πυρκαγιών».

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, δήλωσε: «Ρίχνουμε το βάρος μας στην πρόληψη δασικών πυρκαγιών. Η συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και τον Γραμματέα της, κ. Λιάπη είναι άριστη και παραγωγική. Θα ήθελα να τον ευχαριστήσω για το προσωπικό ενδιαφέρον που δείχνει στον αγώνα που δίνουμε για να προστατεύσουμε τα κρίσιμα δασικά οικοσυστήματα».

Ταυτόχρονα, τόσο ο κ. Λιάπης όσο και ο κ. Κοντογιάννης στάθηκαν στην σημασία αυτού του μνημονίου καθώς μέσω αυτού αναμένεται να εφοδιαστεί η Πυροσβεστική με μέσα απαραίτητα και αναγκαία που θα ενισχύσουν περαιτέρω την δυνατότητα επέμβασης.

Συντονισμός και συνεργασία

Παράλληλα, ο συντονισμός, η συνεργασία και φυσικά η προετοιμασία είναι τα σημεία κλειδιά για να πετύχει και φέτος η Ήπειρος να αντιμετωπίσει πιθανές πυρκαγιές κατά την διάρκεια της θερινής περιόδου.

Η συνεργασία των συναρμόδιων υπηρεσιών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου και των Δήμων αποτελεί προτεραιότητα όλων των εμπλεκόμενων ώστε και φέτος να διατηρηθεί η καλή εικόνα των προηγούμενων ετών όπου είχαμε άμεση αντιμετώπιση όλων των συμβάντων.

Οι προβλέψεις για τις φετινές καιρικές συνθήκες δεν είναι ευοίωνες καθώς πολλοί επιστήμονες κάνουν λόγο για ανάπτυξη υψηλών θερμοκρασιών που θα διατηρούνται για μεγάλο διάστημα.

«Αυτή την περίοδο που έχουμε βροχοπτώσεις συνεχόμενες δεν έχουμε θέματα. Μπορώ να πω ότι μας εξυπηρετεί κιόλας ο καιρός. Από εκεί και έπειτα απαιτείται μέριμνα για να κοπούν χορτάρια και να καθαριστούν περιοχές που μπορεί να προκληθούν προβλήματα», δήλωσε την Τρίτη, ο Συντονιστής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας, Δημήτρης Κοντογιάννης.

Ο κ. Κοντογιάννης εξήγησε στην σύντομη δήλωσή του ότι και φέτος έχουν τις ίδιες δυνάμεις σε ανθρώπινο δυναμικό ενώ αναμένουν την έλευση του ελικοπτέρου και έχουν αιτηθεί να μπορεί το πτητικό μέσο να μεταφέρει και πυροσβέστες καθώς θεωρούν ότι με τον τρόπο αυτό υπάρχει πιο άμεση επέμβαση και αντιμετώπιση των πυρκαγιών. «…οι πυροσβεστικές υπηρεσίες θα διαθέτουν τα ίδια μέσα. Ένα ελικόπτερο θα εδρεύει στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων χωρίς μέχρι στιγμής να είναι γνωστός ο τύπος του και έχουμε ζητήσει να μπορεί να μεταφέρει και δυνάμεις».

Βασίλης Λούπας