Απέκτησε τον δικό του διαδικτυακό τουριστικό οδηγό που παρέχει στον επισκέπτη χρήσιμες πληροφορίες που αφορούν τη διαμονή, τη μετακίνηση, την αναψυχή και φυσικά τα δρομολόγια και τις ώρες πτήσεων – Μείωση τουριστικών μεγεθών και στην Ήπειρο, την πρώτη χρονιά της πανδημίας, σύμφωνα με το ΙΝΣΕΤΕ
Στον διαδικτυακό… αέρα βρίσκεται εδώ και λίγες ημέρες ο μη κερδοσκοπικός τουριστικός οδηγός για το Διεθνές Αεροδρόμιο Ιωαννίνων, αποτελώντας ένα χρήσιμο εργαλείο, αντάξιο ενός γρήγορα αναπτυσσόμενου αεροδρομίου.
Πρόκειται για μια δημιουργία που προέκυψε από την κοινή πρωτοβουλία των προέδρων της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων Στάθη Σιούτη, του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων & Διαμερισμάτων νομού Ιωαννίνων Λευτέρη Ζαρκάδα, της Ένωσης Τουριστικών Επιχειρήσεων Ζαγορίου Γιώργου Κωστάκη και του ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας και συμβούλου επί αεροπορικών θεμάτων, Ευθύμιου Σέρμπη, με την αμέριστη βοήθεια του αερολιμενάρχη κ. Μητσιμάρη.
Ο οδηγός αυτός βρίσκεται και είναι εύκολα προσβάσιμος και διαθέσιμος στον καθένα στην ιστοσελίδα www.ioanninaairport.eu και σχεδιάστηκε με γνώμονα τη γρήγορη και εύκολη περιήγηση, παρέχοντας στον επισκέπτη όλες τις χρήσιμες πληροφορίες που αφορούν τη διαμονή τη μετακίνηση, την αναψυχή κι φυσικά τα δρομολόγια και τις ώρες πτήσεων στο Αεροδρόμιο Ιωαννίνων.
Επιπλέον, υπάρχει ένα ειδικό τμήμα με ερωτήσεις και απαντήσεις, που αφορούν τα ειδικά πρωτόκολλα που ισχύουν για την ασφαλή επιβίβαση στα αεροσκάφη. Μέσω συνδέσμων, μπορεί κάποιος να πληροφορηθεί σε πραγματικό χρόνο για τις αφίξεις και αναχωρήσεις των αεροσκαφών, τις τιμές του συναλλάγματος και τις αεροπορικές εταιρείες που επιχειρούν από το αεροδρόμιο Ιωαννίνων.
Ιδιαίτερη σημασία έχει ο συμπεριλαμβανόμενος τουριστικός οδηγός του προορισμού, που ξεναγεί τον επισκέπτη στους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, μέσα από μια γκαλερί φωτογραφιών, ξεκινώντας από τη λίμνη Παμβώτιδα και τους ορεινούς όγκους και φτάνοντας μέχρι τις κοντινές παραλίες, τον πολιτισμό, τις υπαίθριες δραστηριότητες και τη γαστρονομία.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων Στ. Σιούτης η πρωτοβουλία αυτή είναι μία από τις πρώτες, εκείνων που θα ακολουθήσουν και θα έχουν ως στόχο την προσέλκυση εταιρειών χαμηλού κόστους από το εξωτερικό, την εγκατάσταση ελικοπτέρου διάσωσης στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων, την αεροπορική σύνδεση των Ιωαννίνων με την Κρήτη και την αύξηση στο εμβαδόν της αίθουσας αφίξεων του αεροδρομίου.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν επίσης ο Λευτ. Ζαρκάδας με την ιδιότητα του προέδρου του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων & Διαμερισμάτων Ιωαννίνων, ο Γεώρ. Κωστάκης, πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Επιχειρήσεων Ζαγορίου και ο Ευθύμιος Σέρμπης, ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας και σύμβουλος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων επί αεροπορικών θεμάτων.
Το τουριστικό μέγεθος της Ηπείρου
Παράλληλα, το εύρος της μείωσης των τουριστικών μεγεθών ανά περιφέρεια της χώρας την πρώτη χρονιά της πανδημίας αποτυπώνεται, μεταξύ άλλων, στην τρίτη έκδοση των Ετήσιων Εκθέσεων Ανταγωνιστικότητας και Διαρθρωτικής Προσαρμογής στον Τομέα του Τουρισμού των 13 περιφερειών της χώρας που έδωσε στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ).
Σύμφωνα με τα στοιχεία των εκθέσεων, οι επισκέψεις στις 13 περιφέρειες της χώρας την περίοδο 2019-2020 μειώθηκαν κατά 77% (από 36,6 εκατ. το 2019 σε 8,3 εκατ. το 2020). Αντίστοιχα, οι τουριστικές εισπράξεις στην Ελλάδα την ίδια περίοδο μειώθηκαν κατά 76% (από 17,7 δισ. ευρώ το 2019 σε 4,3 δισ. ευρώ το 2020).
Αντίθετα, η Μέση Δαπάνη ανά Επίσκεψη ανά περιφέρεια στην Ελλάδα το 2020 αυξήθηκε κατά 8% σε σχέση με το 2019, στα 520 ευρώ. Επιμέρους, η Μέση Δαπάνη κατέγραψε θετική ποσοστιαία μεταβολή σε όλες τις περιφέρειες, με εξαίρεση τα Ιόνια Νησιά και την Κεντρική Μακεδονία. Οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις την περίοδο 2019-2020, σημείωσαν μείωση κατά 73% (από 21,6 εκατ. σε 5,9 εκατ.).
Ως επισκέψεις ορίζονται οι επισκέψεις που κάνει ένας τουρίστας στις επιμέρους περιφέρειες της χώρας. Για παράδειγμα, ένας τουρίστας που ταξιδεύει στην Ελλάδα και επισκέπτεται δύο περιφέρειες (πχ Αττικής και Νοτίου Αιγαίου) καταγράφεται στην Έρευνα Συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδος ως μία άφιξη και δύο επισκέψεις. Για τον λόγο αυτόν, το σύνολο των επισκέψεων στις περιφέρειες υπερβαίνει το σύνολο των αφίξεων στη χώρα.
Ειδικότερα, η Περιφέρεια Ηπείρου υποδέχθηκε το 3% των επισκέψεων που καταγράφηκαν στις περιφέρειες της Ελλάδας το 2020, και σημείωσε μείωση κατά 74% σε σύγκριση με το 2019 (από 1 εκατ. σε 265 χιλ.).
Η περιφέρεια κατέχει μερίδιο 2% στο σύνολο των τουριστικών εισπράξεων που καταγράφηκαν στην Ελλάδα το 2020, παρουσιάζοντας μείωση κατά 69% σε σύγκριση με το 2019 (από 261 εκατ. ευρώ σε 82 εκατ. ευρώ). Η Μέση Δαπάνη αυξήθηκε κατά 22% από 253 ευρώ σε 310 ευρώ.
Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας