ΑΓΡΟΤΕΣ – ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ – Μονόδρομος η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα

Κινητοποίηση και στα Γιάννενα από τους ανθρώπους της παραγωγής, οι οποίοι με τρακτέρ, φορτηγά και αγροτικά μηχανήματα έφτασαν μέχρι το κτίριο της Περιφέρειας – Τον Αλ. Καχριμάνη συνάντησε αντιπροσωπεία των αγροτών 

 

Αγανακτισμένοι και απογοητευμένοι παραμένουν οι άνθρωποι της παραγωγής στη χώρα μας και φυσικά και στα Γιάννενα, με εκατοντάδες από αυτούς να βγαίνουν στους δρόμους, διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες, αύξηση των πόρων και μέτρα στήριξης προκειμένου να μπορέσουν όλοι τους να μείνουν στα χωράφια, στα βοσκοτόπια, στα αμπέλια και στα μαντριά.

Την Τετάρτη, το μεσημέρι, με τρακτέρ, φορτηγά και ελληνικές σημαίες βρέθηκαν όλοι μαζί με τα σημεία εκκίνησης να είναι το εργοστάσιο της «Δωδώνης» και το Πανηπειρωτικό.

Από εκεί με πομπή, τα αγροτικά μηχανήματα έφτασαν και στάθμευσαν στην καρδιά της πόλης, έξω από το διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου.

Ο Μιλτιάδης Μπούκας, αγρότης και μέλος της Επιτροπής Αγώνα, ο Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος, πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου, ο Γενικός Γραμματέας του Αμπελουργικού Συλλόγου Ζίτσας Ηλίας Αγόρος και ο Χάρης Λιούρης, Πρόεδρος του Γενικού Αγροτικού Συνεταιρισμού και ο Στέφανος Σίντος εκ μέρους της ΑΔΕΔΥ, αναφέρθηκαν στα προβλήματα που γιγαντώνονται μέρα με τη μέρα αλλά και στην συρρίκνωση του κλάδου που βιώνει τον μαρασμό αφού κάθε χρόνο μετράνε λιγότερους αγρότες.

Όπως ανέφεραν μεταξύ άλλων τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας είναι τεράστια, δεδομένου του ότι το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευτεί σε πρωτοφανή επίπεδα λόγω της υπέρμετρης αύξησης στις τιμές των ζωοτροφών , καθώς και όλων των αγροεφοδίων αλλά και της ενέργειας (ηλεκτρισμός, πετρέλαιο, υγραέριο).

Ιδιαίτερα στο νομό Ιωαννίνων η κρίση είναι πιο έντονη, γιατί το κόστος παραγωγής είναι πολύ υψηλότερο έναντι της υπόλοιπης χώρας, λόγω της μορφολογίας του εδάφους αλλά και του μικρού και κατακερματισμένου κλήρου ο οποίος καθιστά ασύμφορες τις καλλιέργειες.

Το υψηλό κόστος παραγωγής σε συνδυασμό με τις τιμές διάθεσης των προϊόντων οι οποίες παραμένουν χαμηλές παρά τις όποιες αυξήσεις έχουν δοθεί , εξανεμίζουν τα εισοδήματα των αγροτών οι οποίοι αναγκάζονται να στερούν από τις οικογένειές τους ακόμη και τα απαραίτητα προς το ζην και τους οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε αφανισμό με τις όποιες συνέπειες συνεπάγεται αυτό για την οικονομία της χώρας.

Συνάντηση με

τον Αλ. Καχριμάνη

Λίγη ώρα μετά, αντιπροσωπεία αγροτών που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις βρέθηκε στο γραφείο του Περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρου Καχριμάνη, από τους οποίους και παρέλαβε υπομνήματα με τα αιτήματά τους.

Ο Περιφερειάρχης, έκανε εκτενή ενημέρωση για τις πρωτοβουλίες της Περιφερειακής Αρχής ώστε να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας της Ηπείρου, επεσήμανε προβλήματα που απαιτούν λύσεις και τους διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να είναι συμπαραστάτης στα δίκαια αιτήματά τους, για μείωση κόστους παραγωγής, για δίκαια κατανομή των επιδοτήσεων, αλλαγή στον τρόπο καταβολής αποζημιώσεων, για μέτρα αποτροπής των «Ελληνοποιήσεων», για τη βελτίωση των όρων του προγράμματος «Νέων Αγροτών», για βελτίωση των υποδομών κ.α.

«Χωρίς ισχυρό πρωτογενή τομέα, δεν θα υπάρχει Ελλάδα», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης, ο οποίος πρότεινε την καθιέρωση τακτικής συνάντησης για την εξέταση και προώθηση λύσεων σε προβλήματα που προκύπτουν.

Το ψήφισμα

Οι άνθρωποι της παραγωγής σε ψήφισμά τους ζητούν:

– Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, όπως έχει θεσπιστεί για τις ναυτιλιακές εταιρίες.

– Σταθερή τιμή στο αγροτικό ρεύμα στα επίπεδα προ των αυξήσεων, 0,07 € / κιλοβατώρα.

– Μείωση του Φ.Π.Α σε βασικά είδη διατροφής και ειδικά στο γάλα να γίνει 6% από 13% που είναι σήμερα, που θα ωφελήσει κύρια τον καταναλωτή και την απορρόφηση των ζωικών μας προϊόντων.

– Προστασία των τιμών παραγωγού από τις αθέμητες εμπορικές πρακτικές, ολοκλήρωση από το Υπ.Α.Α.Τ της διαδικασίας των ελεγκτικών μηχανισμών και άμεση εφαρμογή του «Άρτεμις 2».

– Ρύθμιση των δανείων των κτηνοτρόφων: Κάθε νομοθετική ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια πρέπει να είναι συνολική και να αφορά όλα τα δάνεια, ανεξαρτήτως του fund ή του διαχειριστή στον οποίο ανήκουν. Οι αγρότες πρέπει να έχουν τη δυνατότητα αποπληρωμής των κόκκινων δανείων τους με βάση την τιμή αγοράς του δανείου από το fund ή τον διαχειριστή. Συγκεκριμένα, εάν ένα fund ή διαχειριστής αγοράσει ένα δάνειο για 10.000 ευρώ, ο αγρότης να μπορεί να το αποπληρώσει με ένα λογικό περιθώριο 10-20%, δηλαδή με 11.000 ή 12.000 ευρώ.

– Άμεσα νομοθέτηση προστασίας της πρώτης κατοικίας και σταβλικών εγκαταστάσεων των γεωργοκτηνοτρόφων, όπως και της γεωργοκτηνοτροφικής γης.

– Άμεσα ολοκλήρωση όλων των αποζημιώσεων των πληγέντων κτηνοτρόφων και αγροτών από τις φωτιές, τις πλημμύρες και τη θανάτωση των ζώων από τις ζωονόσους πανώλη και ευλογιά.

– Σχέδιο ανασυγκρότησης της υπαίθρου, με ορίζοντα τουλάχιστον 10ετίας.

– Ουσιαστική οικονομική στήριξη των κτηνοτρόφων για να σταματήσει ο κατήφορος της εγκατάλειψης.

– Σχέδια βόσκησης, άμεση εκπόνηση μελετών από μέρους της Περιφέρειας. Ελληνοποιήσεις μελιού, (Διοικητικά μέτρα για την πλήρη ιχνηλασιμότητα της πορείας του εισαγόμενου μελιού. Έλεγχος Εισαγωγών στα Τελωνεία-Θεσμοθέτηση γυροσκοπικής εξέτασης ως εργαστηριακός έλεγχος- Εξέταση Χημείο του Κράτους -ΕΦΕΤ ).

– Άρση των περιοριστικών Πυροσβεστικών διατάξεων και περιορισμών τοπικών Δασαρχών Τοποθέτηση μελισσοσμηνών όπως ορίζει ο νόμος 6238/ 1934.

– Οικονομική ενίσχυση, μέσω de minimis για την απώλεια παραγωγής μελισσοκομικών προϊόντων λόγω άσχημων καιρικών συνθηκών.

– Άμεση καταβολή των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ με ταυτόχρονη αλλαγή του κανονισμού του, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το φυτικό  – Ζωικό κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους στο 100%. Στελέχωση των υπηρεσιών του και διασφάλιση του κρατικού και δημόσιου χαρακτήρα του.

– Μέτρα προστασίας από τους αγριόχοιρους και τις φυσικές καταστροφές.