Η «ακτινογραφία» των εμβολιασμών στην Ήπειρο

Σημαντικά και ενδιαφέροντα τα στοιχεία της πορείας των εμβολιασμών στην περιοχή – Σταδιακή αποκλιμάκωση της πανδημίας παρουσιάζεται στις Περιφερειακές Ενότητες, με τον δείκτη θετικότητας στους ελέγχους να βρίσκεται χαμηλά

 

 

Περίπου στις 100.000 ανά ημέρα και συγκεκριμένα σε 97.973 ανέρχεται ο μέρος όρος των προγραμματισμένων εμβολιασμών κατά της Covid-19 για την εβδομάδα που διανύουμε από την 31η Μαΐου έως και την 6η Ιουνίου, σε ολόκληρη τη χώρα.

Παράλληλα, για την επόμενη εβδομάδα 7-13 Ιουνίου, σύμφωνα με δημοσιεύματα, έχουν προγραμματιστεί στην Επικράτεια, συνολικά 685.817 εμβολιασμοί εκ των οποίων οι 277.388 είναι 1ης δόσης.

Σημειώνεται επίσης πως ο Ιούνιος έχει πολλά εμβόλια δεύτερης δόσης, λόγω του ανοίγματος πολλών ηλικιακών ομάδων τον Μάιο για την πρώτη δόση.

Μέχρι τις 21:00 της 3ης Ιουνίου είχαν υλοποιηθεί συνολικά 5.888.281 εμβολιασμοί εκ των οποίων οι 3.803.210 με τουλάχιστον μία δόση και 2.204.220 ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί.

Ακόμη, την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθούν και οι ακριβείς ημερομηνίες από τις οποίες θα μπορούν να εμβολιαστούν και με τα εμβόλια mRNA (Pfizer και Moderna) οι νέοι ηλικίας 18 έως 29 ετών, οι οποίοι θα χωριστούν σε δύο ομάδες: Πρώτα θα ανοίξει η πλατφόρμα emvolio.gov.gr για τα άτομα ηλικίας 25 έως 29 ετών και εν συνεχεία για τα άτομα ηλικίας 18 έως 24 ετών.

Στα Ιωάννινα

Από την άλλη, ένα στοιχείο που προκύπτει μέσα από τις επίσημες καταγραφές του εμβολιασμού, δημιουργεί προβληματισμό στις υγειονομικές και όχι μόνο αρχές των Ιωαννίνων, αφού ο ρυθμός του εμβολιασμού στα Ιωάννινα παραμένει ο ίδιος εδώ και 15 περίπου ημέρες, έχοντας όμως μειωθεί σημαντικά από τα νούμερα των εμβολιασμών που ξεκίνησαν αμέσως μετά το Πάσχα στα 21 εμβολιαστικά κέντρα των Ιωαννίνων.

Στα Ιωάννινα, καθημερινά τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ο αριθμός των εμβολιασμών είναι κάτω από 1.400 ημερησίως, πρώτης και δεύτερης δόσης αντίστοιχα, την ίδια περίοδο που σε άλλες περιοχές, με αντίστοιχο ή και μικρότερο πληθυσμό, ο αριθμός των εμβολιασμών είναι πολύ μεγαλύτερος και μάλιστα κατά εκατοντάδες δόσεις. Από την έναρξη των εμβολιασμών μέχρι και αμέσως μετά το Πάσχα, τα Ιωάννινα βρισκόταν στις 10 πρώτες περιοχές της χώρας σε αριθμό εμβολιασμών καθημερινά. Ο ρυθμός αυτός όμως σταδιακά μειώθηκε και αυτό αποτυπώνεται πλέον στον χάρτη καταγραφής των ημερήσιων εμβολιασμών, με τα Ιωάννινα να έχουν υποχωρήσει σημαντικά στη λίστα, και περιοχές όπως η Εύβοια, τα Χανιά, η Μαγνησία, όχι μόνο να έχουν προσπεράσει την ηπειρωτική πρωτεύουσα, αλλά να αυξάνουν τη διαφορά, με πολλά περισσότερα εμβόλια να γίνονται καθημερινά.

Κάποιες ημέρες μάλιστα η διαφορά του αριθμού των εμβολιασμών μεταξύ Ιωαννίνων και των περιοχών αυτών, φτάνει ή και ξεπερνά τα 500, γεγονός που δημιουργεί προβληματισμό, τη στιγμή, που όσοι επιλέξουν να προγραμματίσουν σήμερα ραντεβού για εμβολιασμό – πλην Astra Zeneca – να χρειάζεται να περιμένουν για την πρώτη δόση 20 ή και περισσότερες ημέρες.

Αίσθηση προκαλεί το παραπάνω και για έναν επιπλέον λόγο καθώς όπως ανέφερε στη Βουλή ο αναπλ. υπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης, στα Ιωάννινα υπάρχει καθημερινή διαθεσιμότητα 1.763 εμβολίων, όμως ο αριθμός όσων τελικά γίνονται δεν ξεπερνά τα 1.400.

Ο επιδημιολογικός χάρτης και η Ήπειρος

«Η διασπορά δεν έχει ακόμα ελεγχθεί» παρότι υπάρχει ύφεση, τόνισε εξάλλου χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος αναφέρθηκε στον νέο διαδραστικό επιδημιολογικό χάρτη. Τόνισε ότι αυτή την στιγμή καμία περιοχή της χώρας δεν βρίσκεται στο «κόκκινο», ενώ σε «πορτοκαλί» επίπεδο βρίσκονται 28 περιφέρειες.

Ο επιδημιολογικός χάρτης τεσσάρων επιπέδων ετοιμότητας αντιστοιχεί σε 4 χρώματα (κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο και πράσινο) με βάση επιδημιολογικούς δείκτες που χρησιμοποιούνται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO).

Σκοπός του επιδημιολογικού χάρτη είναι η ενημέρωση των Ελλήνων και των επισκεπτών στη χώρα μας, καθώς και η σύνδεση των επιπέδων ετοιμότητας με μέτρα δημόσιας υγείας.

Έτσι, η Π.Ε Άρτας είναι η μοναδική περιοχή στην ηπειρωτική Ελλάδα, που αποτυπώνεται με πράσινο χρώμα στους επιδημιολογικούς χάρτες των τεσσάρων επιπέδων ετοιμότητας, με βάση τους επιδημιολογικούς δείκτες που χρησιμοποιεί το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ο πρώτος χάρτης, μετά την επικαιροποίηση των στοιχείων και σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπ. Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας αναρτήθηκε ήδη και θα αναδιαμορφώνεται εβδομαδιαίως σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας και ειδικά για τα νησιά σε επίπεδο δήμου.

Στο χάρτη αποτυπώνονται για κάθε Περιφερειακή ενότητα / Δήμο:
– ο 7-ήμερος κινητός μέσος όρος κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους
– ο δείκτης θετικότητας (%)
– η εμβολιαστική κάλυψη (τουλάχιστον μία δόση), καθώς και
– η εβδομαδιαία τάση (ανοδική, πτωτική ή σταθερή).

Από τα στοιχεία του πρώτου επιδημιολογικού χάρτη, με τη νέα του μορφή προκύπτουν δύο βασικά στοιχεία για την Ήπειρο. Ότι η Άρτα είναι η μόνη περιοχή στην ηπειρωτική Ελλάδα που βρίσκεται στο Επίπεδο 1 και αποτυπώνεται με πράσινο χρώμα, όπως συμβαίνει μόνο για κάποιες περιοχές της νησιωτικής Ελλάδας.

Το δεύτερο, που είναι επίσης ενθαρρυντικό, είναι ότι η Π.Ε. Θεσπρωτίας παρουσιάζει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά πανελλαδικά στην εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού με τη χορήγηση τουλάχιστον μίας δόσης, φτάνοντας το 45,95%.

Γενικότερα, στην Ήπειρο, αυτό που αποτυπώνεται, είναι κάτι αντίστοιχο και με την ημερήσια καταγραφή των κρουσμάτων, δηλαδή μία σταδιακή αποκλιμάκωση της πανδημίας, με τον δείκτη θετικότητας στους ελέγχους να βρίσκεται πολύ χαμηλά, κάτω από το 0,40% και αυτό το ποσοστό μόνο στα Ιωάννινα, ενώ στις άλλες Ενότητες είναι πιο χαμηλά.

Με εξαίρεση επίσης την Θεσπρωτία, όπου η εβδομαδιαία τάση βαίνει μειούμενη, στις άλλες τρεις ΠΕ, η τάση είναι σταθερή.

Αναλυτικά τα στοιχεία στον επιδημιολογικό χάρτη για τις τέσσερις ΠΕ της Ηπείρου έχουν ως εξής:

Π.Ε. Άρτας

Εμβολιαστική κάλυψη με τουλάχιστον1 δόση: 28.03%

Δείκτης θετικότητας ελέγχων: 0.03%

7ημ. ΜΟ κρουσμάτων / 100.000 κατοίκους: 1

Εβδομαδιαία τάση: Stable – Σταθερή

Π.Ε. Θεσπρωτίας

Εμβολιαστική κάλυψη με τουλάχιστον 1 δόση: 45.95%

Δείκτης θετικότητας ελέγχων: 0.11%

7ημ. ΜΟ κρουσμάτων / 100.000 κατοίκους: 4.2

Εβδομαδιαία τάση: Decreasing – Μείωση

Π.Ε. Ιωαννίνων

Εμβολιαστική κάλυψη με τουλάχιστον 1 δόση: 34.32%

Δείκτης θετικότητας ελέγχων: 0.40%

7ημ. ΜΟ κρουσμάτων / 100.000 κατοίκους: 18.8

Εβδομαδιαία τάση: Stable – Σταθερή

Π.Ε. Πρέβεζας

Εμβολιαστική κάλυψη με τουλάχιστον 1 δόση: 36.96%

Δείκτης θετικότητας ελέγχων: 0.08%

7ημ. ΜΟ κρουσμάτων / 100.000 κατοίκους: 3.4

Εβδομαδιαία τάση: Stable – Σταθερή

Τα χθεσινά κρούσματα

Εν τω μεταξύ, νέα μείωση στις ΜΕΘ σημειώθηκε την Παρασκευή, καθώς σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, οι διασωληνωμένοι ασθενείς είναι 445.

Το τελευταίο 24ωρο σημειώθηκαν 34 θάνατοι με τον συνολικό αριθμό των νεκρών στην Ελλάδα από τον κορωνοϊκό να φτάνουν τους 12.218.

Επίσης, τα νέα κρούσματα που εντοπίστηκαν είναι 1.112 έπειτα από 47.808 τεστ, ενώ έγιναν και 151 εισαγωγές και δόθηκαν 265 εξιτήρια.

Σε ότι αφορά την γεωγραφική κατανομή των 1.112 κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, χθες στην Ήπειρο, εντοπίστηκαν συνολικά 27 νέα κρούσματα. Από αυτά τα 26 ήταν στην Π.Ε. Ιωαννίνων και ένα νέο κρούσμα βρέθηκε στην Π.Ε. Πρέβεζας.

 

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας