Αναγκαιότητα η διάδοση της εθελοντικής αιμοδοσίας

Η διευθύντρια του Τμήματος Αιμοδοσίας του ΠΓΝΙ, Ελ. Ζερβού, κρίνει αναγκαία τη διάδοση της αιμοδοσίας στα σχολεία

 

 

 

Μια σημαντική παρέμβαση έκανε τη Δευτέρα η διευθύντρια του Τμήματος Αιμοδοσίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Ελευθερία Ζερβού, επισημαίνοντας πως τα παιδιά, από μικρή ηλικία και μέσω του σχολείου μπορούν να μάθουν τα πάντα για την εθελοντική αιμοδοσία, αλλά κυρίως την αξία του να είσαι αιμοδότης.

Η διενέργεια επιστημονικών ενημερώσεων στην διάρκεια του σχολικού έτους είναι από τις πλέον ενδεδειγμένες πρακτικές σε χώρες της Ευρώπης που έχουν αναπτύξει ένα σημαντικό δίκτυο εθελοντών αιμοδοτών.

Τα παιδιά όταν από μικρή ηλικία μάθουν για την σημασία του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης μπορούν μεγαλώνοντας να κάνουν την γνώση πράξη και αυτό βέβαια, ισχύει για πολλές καλές πρακτικές.

Σύμφωνα και με την κα Ζερβού οι δυνατότητες του σχολείου στη διάδοση της εθελοντικής αιμοδοσίας και στην καλλιέργεια αιμοδοσιακής συνείδησης, μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην δημιουργία πολλών μελλοντικών αιμοδοτών.

Όπως ανέφερε σχετικά η κα Ζερβού πριν την πανδημία είχε ξεκινήσει ανάλογη προσπάθεια μέσα από σχετικό πρόγραμμα που όμως την περίοδο του κορωνοϊού σταμάτησε και τώρα αναμένεται να εκκινήσει εκ νέου.

«Είναι νομίζω σημαντικό να μπει η εθελοντική αιμοδοσία στα σχολεία. Να γίνουν οικείες , η έννοια της αιμοδοσίας και η διαδικασία της, ώστε τα παιδιά στα 18 να είναι έτοιμοι συνειδητοποιημένοι πολίτες που θα προσφέρουν στην κοινωνία και στον συνάνθρωπό τους», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τις πρακτικές που εφαρμόζονται και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες τα νέα παιδιά ανταποκρίνονται σημαντικά όταν έχουν λάβει ενημέρωση και έχουν κατανοήσει την σημαντικότητα των ενεργειών και των αποτελεσμάτων.

«Η προσφορά αίματος και ο ρόλος του εθελοντή αιμοδότη μπορούν να αποτελέσουν για τον έφηβο το ζητούμενο ιδεολογικό πρότυπο. Αλλά και ο διστακτικός και αναποφάσιστος ενήλικας έχει ανάγκη από ενημέρωση ώστε να ξεπεράσει τον φόβο και την προκατάληψη. Η άγνοια φέρνει τον φόβο και η παραπληροφόρηση την προκατάληψη», σημειώνει μεταξύ άλλων η κα. Ζερβού ξεκαθαρίζοντας ότι οι αιμοληψίες γίνονται με όλα τα απαιτούμενα μέτρα ασφάλειας και χωρίς κανένα κίνδυνο.