ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ – Με περισσότερα εναέρια μέσα στη φετινή «μάχη»

Τα μεγάλα πλεονεκτήματα, είναι η αύξηση του αριθμού των εναέριων μέσων που εδρεύουν σε Ιωάννινα, Άκτιο και Κοζάνη – Στο αεροδρόμιο των Ιωαννίνων το Agusta Bell μπορεί να μεταφέρει προσωπικό 10 ατόμων μειώνοντας κατά πολύ τον ελάχιστο χρόνο απόκρισης σε συμβάντα

 

Με περισσότερα εναέρια μέσα, κάτι που σημαίνει πως πηγαίνουν στη «μάχη» με περισσότερα «όπλα», οι πυροσβεστικές δυνάμεις της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας, είναι καθ’ όλα έτοιμες για την φετινή αντιπυρική περίοδο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον φετινό σχεδιασμό οι πυροσβεστικές υπηρεσίες σε Ήπειρο και Δυτική Μακεδονία διαθέτουν περισσότερα σε αριθμό εναέρια μέσα πυρόσβεσης, αλλά καλύτερα και σε τεχνικές δυνατότητες, κάτι που αυξάνει τα πλεονεκτήματα που διαθέτει η Πυροσβεστική Υπηρεσία ώστε να δρα πιο έγκαιρα και αποτελεσματικά στην κατάσβεση πυρκαγιών.

Τα μεγάλα πλεονεκτήματα, είναι η αύξηση του αριθμού των εναέριων μέσων που εδρεύουν σε Ιωάννινα, Άκτιο και Κοζάνη. Στο αεροδρόμιο των Ιωαννίνων το ελικόπτερο Agusta Bell έχει και τη δυνατότητα μεταφοράς προσωπικού 10 ατόμων από το Ειδικό Μηχανοκίνητο Τμήμα του ΕΜΟΔΕ, μειώνοντας κατά πολύ τον ελάχιστο χρόνο απόκρισης σε συμβάντα για τα οποία οι πυροσβέστες μπορεί να έφταναν στο σημείο μετά από τέσσερις και πλέον ώρες εξαντλητικής πεζοπορίας.

Επίσης όμως τα δύο αεροσκάφη Air Tractor με βάση το Άκτιο που κινούνται πολύ γρηγορότερα και αποτελεσματικά από τα PZL και το ελικόπτερο βαρέως τύπου Mi-8 στην Κοζάνη ενισχύουν ακόμη περισσότερο τις δυνάμεις πυρόσβεσης, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο συντονιστής επιχειρήσεων Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας Δημ. Κοντογιάννης.

«Ο σχεδιασμός παραμένει ίδιος όπως ήταν και πέρυσι, όμως κάθε χρονιά είναι δύσκολη και η επάρκεια των μέσων δεν αποτελεί από μόνη της συνταγή επιτυχίας. Μέχρι στιγμής η σεζόν εξελίσσεται ικανοποιητικά, μην ξεχνάμε όμως στην Ήπειρο και τη Δυτ. Μακεδονία από τον Αύγουστο και έπειτα έχουμε τις περισσότερες πυρκαγιές, ενώ έντονος είναι και ο προβληματισμός και η αγωνία μας για τους παραθαλάσσιους προορισμούς στην Ήπειρο αλλά και τα νησιά που είναι στην δική μας ευθύνη, όπως η Λευκάδα.

Μέλημά μας είναι να μην αφήσουμε εκτεθειμένη καμία περιοχή», ανέφερε αρχικά ο κ. Κοντογιάννης κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη συνέχεια στον τύπο και τις επιχειρησιακές δυνατότητες του ελικοπτέρου που έχει ως βάση του πλέον το αεροδρόμιο Ιωαννίνων.

«Έχει τη δυνατότητα μεταφοράς 10 ατόμων από το ΕΜΟΔΕ και ταυτόχρονης μεταφοράς και ρίψεων τριών τόνων νερού. Πετά πολύ γρήγορα και εκτελεί βολές από χαμηλό ύψος ενώ μπορεί να πάρει νερό από οπουδήποτε, χωρίς τους περιορισμούς που έχει το ελικόπτερο βαρέως τύπου. Το βασικό πλεονέκτημα είναι ότι επιτρέπει τη μεταφορά προσωπικού που πρέπει να φτάσει σε δύσβατα και απομακρυσμένα σημεία, με κάποιο όχημα και στη συνέχεια με τα πόδια, σε ελάχιστο χρόνο και χωρίς να υπάρχει κόπωση του προσωπικού», πρόσθεσε.

Τα «αγκάθια»

Από την άλλη, και σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ioannina TV, οι έντονες βροχοπτώσεις του Ιουνίου και των πρώτων ημερών του Ιουλίου δεν ήταν ό,τι καλύτερο για την ανάπτυξη της αυτοφυούς βλάστησης με τις περισσότερες περιοχές να θυμίζουν… πυριτιδαποθήκη, έτοιμη να εκραγεί.

Σε περιοχές όπως τα Ιωάννινα, αυτό που μας προβληματίζει, είναι τα αμιγώς αστικά συμβάντα και σε ημιαστικές περιοχές, το γεγονός, ότι δύσκολα πλέον διακρίνονται οι δασικές περιοχές από τις ημιαστικές, αφού εκλείπει η ανθρώπινη δραστηριότητα. Επίσης όμως έχουμε αναπτύξει τον σχεδιασμό μας με τέτοιον τρόπο, ώστε να δίνουμε τη βαρύτητα και προσοχή που χρειάζεται στις παραλιακές περιοχές, όπου αναμένουμε πάρα πολλούς επισκέπτες και σε συνδυασμό με τις οδικές υποδομές που δεν εξυπηρετούν την εύκολη πρόσβαση των δικών μας οχημάτων και την εύκολη διαφυγή των πολιτών, είναι κάτι που έχουμε επισημάνει ως ιδιαιτέρως επικίνδυνο», ανέφερε ο κ. Κοντογιάννης.

Νέα αυτοκίνητα

Καταλήγοντας ο κ. Κοντογιάννης εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς το προσωπικό της Πυροσβεστικής συνολικά, ενώ έκανε γνωστό πως εντός του καλοκαιριού η Πυροσβεστική Υπηρεσία στην Ήπειρο θα ενισχυθεί και με επιπλέον μέσα όπως οχήματα υδροφόρα και μεταφοράς προσωπικού μέσα από το ΕΣΠΑ και το Interreg Ελλάδα – Αλβανία.