ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΑΝΕΡΓΩΝ – Πως οι δήμοι «έχασαν» το πρόγραμμα 55+

Τους δήμους δείχνει η ΔΥΠΑ, ως υπαίτιους για τη μη ένταξή τους στο πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων άνω των 55 ετών, όπως αυτό φαίνεται και από δηλώσεις στο Ioannina TV, του προέδρου της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), Σπ. Πρωτοψάλτη, ο οποίος βρέθηκε τις τελευταίες ημέρες στα Γιάννενα.

Σύμφωνα με τον διοικητή της ΔΥΠΑ, οι δήμοι, όπως και όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς γνώριζαν πως το πρόγραμμα θα έβγαινε «στον αέρα» και είχαν μπροστά τους ένα αρκετά μεγάλο, σίγουρα ικανό ωστόσο διάστημα για να προλάβουν να καταθέσουν αιτήσεις.

Ωστόσο, ο κ. Πρωτοψάλτης, μιλώντας αποκλειστικά στο Ioannina TV, αναφέρθηκε στη συμπλήρωση των αιτήσεων για την κάλυψη των 6.000 θέσεων, ένα ζήτημα που προκαλεί μεγάλη αναστάτωση στον δήμο Ιωαννιτών και στους περισσότερους δήμους της χώρας που έμειναν εκτός της λίστας των δικαιούχων φορέων.

Υπενθυμίζεται, πως όπως αποδείχθηκε και από την εμπειρία των προηγούμενων ετών, το συγκεκριμένο πρόγραμμα απασχόλησης για ανέργους ηλικίας άνω των 55 ετών, είναι ιδιαίτερα επιτυχημένο, με τις 6.000 διαθέσιμες θέσεις να «καλύπτονται» γρήγορα ακριβώς λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος και των φορέων, όπως και των άμεσα ενδιαφερόμενων να καταστούν ωφελούμενοι.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Ioannina TV, ο κ. Πρωτοψάλτης, παρότι το σχετικό ΦΕΚ υπογράφηκε στις 18 Φεβρουαρίου και η πλατφόρμα παρέμεινε ανοιχτή για διάστημα δύο εβδομάδων, όπως αποδεικνύεται πολλοί δήμοι δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία και να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους, με την ευθύνη όμως να μην ανήκει στη ΔΥΠΑ, αλλά περισσότερο στους ίδιους.

«Είναι ένα πρόγραμμα απασχόλησης 6.000 ανέργων με προϋπολογισμό 110 εκ. Όταν συμπληρώνονται οι θέσεις και ο προϋπολογισμός το σύστημα «κλείνει» αυτόματα και αυτό έγινε και σε αυτήν την περίπτωση, όπως και σε κάθε άλλη όταν υπάρχει μεγάλη ζήτηση. Το ΦΕΚ είχε υπογραφεί από τις 18 Φεβρουαρίου επομένως θεωρώ ότι υπήρχε ο χρόνος της προετοιμασίας για όλους και οι αιτήσεις έμειναν ανοιχτές για διάστημα δύο εβδομάδων. Αν στο μέλλον προκύψουν άλλοι πόροι ενδεχομένως θα ανοίξουμε και άλλες τέτοιες θέσεις, όμως ήδη έχουμε έναν αριθμό 26.500 που είχαν ενταχθεί στην προηγούμενη φάση και άλλοι 6.000 με την τελευταία. Επομένως συνολικά έχουμε 32.500 ωφελούμενους σε ένα πρόγραμμα που είναι πολύ καλό, αλλά και πολύ ακριβό για το κράτος καθώς κοστίζει 24.000 για κάθε εργαζόμενο», ανέφερε ο κ. Πρωτοψάλτης.

Για την αγορά εργασίας

Από την άλλη, όπως έγινε γνωστό, ο κ. Πρωτοψάλτης και η διοίκηση της ΔΥΠΑ βρίσκονται στην πόλη των Ιωαννίνων όπου σήμερα ολοκληρώνεται το τριήμερο σεμινάριο των προϊσταμένων και των διευθυντών των περιφερειακών κέντρων απασχόλησης, σχετικά με την προσπάθεια μετεξέλιξης και εκσυγχρονισμού του οργανισμού και των υπηρεσιών που αυτός παρέχει.

Σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ του Ioannina TV, η ΔΥΠΑ, δίνει προτεραιότητα στην ταχύτερη δυνατή επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας, κάτι που όπως ανέφερε και ο κ. Πρωτοψάλτης, επιτυγχάνεται πλέον με μεγαλύτερη συχνότητα και αυτό αποτυπώνεται από τους δείκτες της ανεργίας που τον Ιανουάριο κατέγραψαν ιστορικά χαμηλά 16 ετών φτάνοντας στο 8,7%.

Ωστόσο ο διοικητής της ΔΥΠΑ παραδέχθηκε πως υπάρχουν δύο βασικές στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας η αντιμετώπιση των οποίων πρέπει να είναι ένα κοινό ζήτημα για όλους τους συναρμόδιους φορείς και τις υπηρεσίες του κράτους.

«Το βασικότερο όλων είναι η αναντιστοιχία μεταξύ των ειδικοτήτων και δεξιοτήτων που αναζητούν οι επιχειρήσεις και αυτών που υπάρχουν στην ανεργία. Δεν υπάρχουν πλέον δεξιότητες σε τεχνικό επίπεδο, όπως ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, ψυκτικοί, οδηγοί βαρέων οχημάτων και οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται πολύ σε αυτό το κομμάτι. Από την άλλη όμως, υπάρχει και το ζήτημα της ηλικιακής διάκρισης στο οποίο έχουν ευθύνη οι επιχειρήσεις που όταν βλέπουν ένα βιογραφικό κάποιου που είναι 50 -55 ετών το βάζουν στην άκρη», σημείωσε.

Για τις αλλαγές στο επίδομα ανεργίας

Η ΔΥΠΑ για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες προχωρά στο μεταξύ σε σαρωτικές αλλαγές στη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας, το οποίο συγχωνεύεται με το επίδομα για τους μακροχρόνια ανέργους, ενώ επιπλέον γίνεται περισσότερο ανταποδοτικό, επιβραβεύοντας με μεγαλύτερο ποσό τους ανέργους που έχουν συμπληρώσει περισσότερα χρόνια εργασίας, άρα έχουν καταβάλλει και μεγαλύτερες εισφορές.

«Επίσης όμως το νέο πρόγραμμα γίνεται εμπροσθοβαρές, καθώς ξεκινά τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας από πολύ ψηλά και κάθε μήνα μειώνεται ώστε αφενός να αντιμετωπίσουμε το δύσκολο πρώτο διάστημα και το σοκ που αντιμετωπίζει αυτός που χάνει τη δουλειά του και στη συνέχεια να λειτουργήσει ως επιπλέον κίνητρο ώστε να αναζητήσει πιο γρήγορα μία θέση εργασίας», συμπλήρωσε ο κ. Πρωτοψάλτης.