Ξεχωριστή και πρωτοπόρα η πρόταση της αναπλ. προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, για κατασκευή ενός ανελκυστήρα από την εξωτερική πλευρά του τείχους του Κάστρου – Το έργο μπορεί να υλοποιηθεί στο πλαίσιο των έργων για την ανάδειξη του Κάστρου
Ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάδειξη της Καστροπολιτείας των Ιωαννίνων, δίνουν το υπουργείο Πολιτισμού, ο Δήμος Ιωαννιτών και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, με τα έργα που εξελίσσονται ή που πρόκειται να υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα.
Ξεχωριστό ρόλο στο πλαίσιο των έργων αυτών, αναμένεται να διαδραματίσει, όπως φάνηκε και μετά την πρόσφατη επίσκεψη της υπουργού Πολιτισμού στα Γιάννενα, το Δημοτικό Μουσείο που στεγάζεται στο Τζαμί του Ασλάν.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ioannina TV, μόλις την Τρίτη πραγματοποιήθηκε τεχνική συνάντηση στο δημαρχείο της πόλης, με τη συμμετοχή των υπηρεσιών του δήμου Ιωαννιτών, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και του μελετητή, που έχει αναλάβει τη μελέτη στερέωσης και αποκατάστασης του Δημοτικού Μουσείου.
Από την περιοδεία της κας Μενδώνη στο Κάστρο πριν από δύο εβδομάδες, η στάση της στο Τζαμί του Ασλάν έφερε στο προσκήνιο μία ενδιαφέρουσα πρόταση που έγινε από την αναπλ. προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων κα Παπαδοπούλου, για την κατασκευή ενός ανελκυστήρα από την εξωτερική πλευρά του τείχους του Κάστρου.
Με την προσθήκη αυτή, που εξετάζεται ήδη σε τεχνικό επίπεδο και χθες έγινε μία πρώτη αυτοψία στον προτεινόμενο χώρο από την εξωτερική πλευρά των τειχών στην οδό Διον. Φιλοσόφου, εκτιμάται, ότι μπορεί να δοθεί μία ακόμη μεγαλύτερη προοπτική στην μετέπειτα πορεία και επισκεψιμότητα του Δημ. Μουσείου, στο οποίο η πρόσβαση παραμένει δύσκολη από το εσωτερικό της Ακρόπολης.
Οι προτεινόμενες θέσεις από την Εφορεία Αρχαιοτήτων είναι δύο. Η μία από το σημείο στο οποίο βρίσκεται η προτομή του Αλέξανδρου Πάλλη και η δεύτερη λίγα μέτρα πιο κάτω, δίπλα στην είσοδο των κοινόχρηστων χώρων υγιεινής.
Αφού αποφασιστεί ότι μπορεί τεχνικά να κατασκευαστεί, τότε θα γίνει η μελέτη και θα προκύψει το κόστος που θα αναλάβει το υπ. Πολιτισμού.
Το τέμενος του Ασλάν
Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ioannina TV, παράλληλα με την μελέτη προσβασιμότητας που θα υλοποιηθεί το επόμενο διάστημα και θα προβλέπει και τη σύνδεση των δύο Ακροπόλεων από το εσωτερικό του Κάστρου, υλοποιείται η μελέτη στερέωσης και αποκατάστασης του τεμένους του Ασλάν, στο οποίο στεγάζεται το Δημοτικό Μουσείο.
Ο ανάδοχος μελετητής με βάση τη σύμβαση έχει αναλάβει την αρχιτεκτονική, στατική και ηλεκτρομηχανολογική μελέτη του κτιρίου.
Μεταξύ άλλων στη συζήτηση που έγινε την Τρίτη στο δημαρχείο συζητήθηκε και η προοπτική της αντικατάστασης της κεραμοσκεπής, καθώς σε φωτογραφίες του παρελθόντος έχει επιβεβαιωθεί, ότι για κάποιο διάστημα τουλάχιστον υπήρχε σκεπή από μολύβι και έτσι θα πρέπει να καταλήξουν σε μία οριστική πρόταση για το αν θα διατηρηθεί η υφιστάμενη μορφή που έχουν όλα τα οθωμανικά μνημεία, με την μαυρόπλακα ή αν χρησιμοποιηθεί κάποιο άλλο υλικό. Σε παλιότερες φωτογραφίες επίσης της περιόδου 1930-1960 φαίνεται διαφορετική και η μορφή της στέγης, που ήταν κωνοειδής.
Μουσειολογική μελέτη
Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων επεξεργάζεται σε συνεργασία με το υπ. Πολιτισμού τη δυνατότητα της εκπόνησης μίας νέας μουσειογραφικής και μουσειολογικής μελέτης για το Δημοτικό Μουσείο, ώστε αφενός να αναδειχθούν ακόμη περισσότερο εκθέματα που έχουν το στοιχείο της μοναδικότητας και αφετέρου να μπουν όλα σε ένα νέο πλαίσιο εκσυγχρονισμού, με τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών για τον επισκέπτη.