ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ – Ηχηρό καμπανάκι για επιπτώσεις στην αστυνόμευση

Για μια ακόμη φορά η Ένωση Αστυνομικών Ιωαννίνων εκφράζει την έντονη ανησυχία της προς το υπουργείο και το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. για μείζονα προβλήματα που θα προκύψουν αν δε ληφθεί άμεσα μέριμνα για αύξηση των θέσεων που κατανέμονται στα Γιάννενα με τις μεταθέσεις

 

 

Πολλές και σημαντικές επιπτώσεις θα έχει στην αστυνόμευση της περιοχής μας το μείζον ζήτημα που έχει προκύψει τα τελευταία χρόνια με τις… μηδενικές ή σχεδόν μηδενικές μεταθέσεις αστυνομικών στη Διεύθυνση Αστυνομίας Ιωαννίνων.

Το μείζον αυτό θέμα δεν αντιμετωπίστηκε ούτε φέτος με τις συμπληρωματικές μεταθέσεις, αν και κάποιοι έσπευσαν να προβάλουν την αύξηση σε αυτές κατά… 200% σε σχέση με πέρυσι, γεγονός που αν ίσχυες θα μιλούσαμε για μεταθέσεις υπερεπαρκείς για να καλύψουν τις θέσεις που μένουν κενές λόγω συνταξιοδοτήσεων, στη Διεύθυνση Αστυνομίας Ιωαννίνων.

Όμως, όπως αναφέρθηκε και σε ρεπορτάζ του Ioannina TV, δυστυχώς για την περιοχή μας η πραγματικότητα βρίσκεται πολύ πιο μακριά από τα ποσοστά, στους πραγματικούς αριθμούς.

Και αυτό γιατί το Συμβούλιο των συμπληρωματικών μεταθέσεων που συνεδρίασε πριν λίγες ημέρες προχώρησε στην κατανομή δύο αστυνομικών προς τα Ιωάννινα έναντι μηδενός το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Όπως επισημάνθηκε και στο ρεπορτάζ, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων επιμένει στην αρχικώς διαμορφωθείσα θέση της ότι αν δε ληφθεί άμεσα μέριμνα για τη γενναία αύξηση των θέσεων που κατανέμονται κάθε χρόνο με τις μεταθέσεις και τις συμπληρωματικές που ακολουθούν, η Διεύθυνση Αστυνομίας Ιωαννίνων θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα εντός της επόμενης πενταετίας.

Σε δηλώσεις του την Δευτέρα, ο πρόεδρος της ΕΑΥΙ, Ανέστης Κωνσταντινίδης, ανέφερε πως από ένα σύνολο 1.000 περίπου αστυνομικών που υπηρετούν στο νομό, οι 250 έχουν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα κάτι που σημαίνει, ότι στο τέλος κάθε έτους είναι στη διακριτική τους ευχέρεια να δηλώσουν αποχώρηση ή παραμονή, με το ανώτερο χρονικό δικαίωμά τους να είναι τα τέσσερα χρόνια παραμονής.

«Δεν πρόκειται για συντεχνιακό θέμα, αλλά για ζήτημα που αφορά στον πυρήνα της κοινωνίας μας και του επιπέδου αστυνόμευσης. Αυτό που επισημαίνουμε και προς το Αρχηγείο και την πολιτική ηγεσία και την τοπική ηγεσία και κοινωνία, είναι πως αν δεν υπάρξει αλλαγή, ώστε κάθε χρόνο, το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ στην περιοχή να ενισχύεται τουλάχιστον με 70-100 άτομα ετησίως από τις μεταθέσεις, σε πέντε χρόνια, θα έχουμε χάσει το ¼ της συνολικής μας δύναμης και αυτό θα έχει επίπτωση στην αστυνόμευση που μέχρι και σήμερα διατηρείται σε πολύ καλό επίπεδο, εμπεδώνοντας το αίσθημα ασφάλειας των συμπολιτών μας», ανέφερε ο κ. Κωνσταντινίδης.

Το θετικό πάντως όπως ανέφερε με βάση τις αποφάσεις των συμπληρωματικών μεταθέσεων είναι πως για πρώτη φορά μετά από χρόνια υπήρξε ένας μεγάλος αριθμός (συνολικά 120) μεταθέσεων προς τις Διευθύνσεις της επαρχίας.