ΔΕΥΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ – Το Ταμείο Ανάκαμψης «θωρακίζει» το περιβάλλον

Και με τη… βούλα η ένταξη δυο πολύ σημαντικών έργων, συνολικού προϋπολογισμού 17,8 εκ. ευρώ στο Ταμείο – Τα δυο έργα αφορούν την αποκατάσταση και αναβάθμιση βασικών υποδομών λυμάτων και την κατασκευή μονάδας ηλιακής ξήρανσης ιλύος

 

Ρεπορτάζ: Βασίλης Λούπας

 

Συνολικά 34 έργα, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 160.000.000 ευρώ, που εντάσσονται στη δράση «Επεξεργασία και καθαρισμός αστικών λυμάτων, περιβαλλοντικά ευαίσθητων οικισμών και εκσυγχρονισμός εγκαταστάσεων σε επιλεγμένες πόλεις» του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, εγκρίθηκαν με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα.

Στην πρώτη υποκατηγορία περιλαμβάνονται 15 έργα για την αναβάθμιση, επέκταση κι εκσυγχρονισμό εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων κι επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένου νερού.

Στη δεύτερη υποκατηγορία είναι 19 έργα για την υλοποίηση υποδομής διαχείρισης ιλύος (λυματολάσπη) από εγκαταστάσεις επεξεργασίας ιλύος. Μάλιστα, το επόμενο διάστημα αναμένεται η ένταξη νέων έργων στην υποκατηγορία για έργα υποδομής δικτύου αποχέτευσης και εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων (Ε.Ε.Κ.).

Από τα προαναφερόμενα έργα, δυο αφορούν τον Δήμο Ιωαννιτών και συγκεκριμένα είναι έργα της ΔΕΥΑ Ιωαννίνων.

Το πρώτο έργο σύμφωνα με την ανακοίνωση είναι η αποκατάσταση και αναβάθμιση υφιστάμενων βασικών υποδομών λυμάτων της ΔΕΥΑ Ιωαννίνων, προϋπολογισμού 9.006.937,33 ευρώ. Όπως αναφέρεται, με την παρούσα πρόταση γίνεται συνδυασμένη παρέμβαση στην ΕΕΛ του Δήμου Ιωαννιτών και τα αντλιοστάσια λυμάτων αρμοδιότητας της ΔΕΥΑ Ιωαννίνων ώστε να εξασφαλιστεί η λειτουργική και ενεργειακή αναβάθμιση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων.

Το αντικείμενο του έργου αφορά την αντικατάσταση του παλαιού ή την εγκατάσταση νέου εξοπλισμού ώστε:

• Να εκσυγχρονιστούν και αναβαθμιστούν οι εγκαταστάσεις της ΕΕΛ Ιωαννίνων,

σύμφωνα με τις σύγχρονες προδιαγραφές.

• Να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων.

• Να μεγιστοποιηθεί η συνολική ενεργειακή απόδοση των υφιστάμενων συστημάτων,

τόσο ως προς τα υδραυλικά όσο και προς τα ηλεκτρικά τους χαρακτηριστικά.

• Να δοθεί η δυνατότητα στους λειτουργούς του δικτύου να επιβλέπουν και να

ελέγχουν το δίκτυο, προλαμβάνοντας δυσλειτουργίες αλλά και βελτιστοποιώντας τη

συνολική του απόδοση.

Το δεύτερο έργο αφορά την κατασκευή μονάδας ηλιακής ξήρανσης ιλύος ΕΕΛ Ιωάννινων και είναι προϋπολογισμού 8.800.000 ευρώ.

Σε δήλωσή του, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, σημείωσε πως «η κυβέρνηση, πιστή στις δεσμεύσεις της, ανακοινώνει στους Έλληνες πολίτες την έγκριση της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης συνολικά 34 έργων επεξεργασίας λυμάτων με λιγότερη κατανάλωση ενέργειας και περισσότερο σεβασμό στο περιβάλλον. Η πολιτική μας για ταχεία μετάβαση της χώρας στη νέα εποχή προωθείται με γοργούς ρυθμούς. Κάνουμε πράξη την πράσινη μετάβαση, με σειρά πολιτικών αποφάσεων που υλοποιούμε, τιμώντας την ψήφο και την εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών».

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ

Δηλώσεις για τα δυο πολύ σημαντικά έργα έκανε την Παρασκευή ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Ιωαννίνων.

Σύμφωνα με τον κ. Άρη Μπαρτζώκα, τα έργα αυτά χρειάζονται χρόνο για την υλοποίησή τους και «δεν γίνονται σε λίγους μήνες, πιθανόν ούτε μέσα σε μια δημοτική θητεία», δηλώνοντας όμως ότι «πολύ σημαντικά».

Ακόμη, ο κ. Μπαρτζώκας υπογράμμισε ότι πέραν της επέκτασης του υπάρχοντος βιολογικού καθαρισμού,  θεωρήθηκε απαραίτητο να συντηρηθούν οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις καθώς η παλαιότητά είναι γνωστή και το ίδιο γνωστά είναι και τα προβλήματα.

«Η έγκριση της πρότασης δίνει την δυνατότητα να προχωρήσουμε στην λειτουργική και ενεργειακή αναβάθμιση των εγκαταστάσεων. Στα έργα εντάσσεται, μεταξύ άλλων ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων, η μεγιστοποίηση της ενεργειακής απόδοσης αλλά και η παροχή δυνατότητας παρακολούθησης της απόδοσης μέσω ηλεκτρονικών συστημάτων» υποστήριξε.

Παράλληλα για το έργο επεξεργασίας της λυματολάσπης, ο κ. Μπαρτζώκας εξήγησε πως με την ολοκλήρωση του έργου, η ΔΕΥΑΙ θα μπορεί να διαχειρίζεται τη λυματολάσπη αντί να πληρώνει ιδιώτη για το σκοπό αυτό.

«Θα είναι ένας χώρος που η κατασκευή του θα μοιάζει με εκείνη του θερμοκηπίου. Στον χώρο αυτό θα δημιουργήσουμε χώρο ξήρανσης, η λυματολάσπη θα αναδεύεται αυτόματα και θα ακολουθεί η ενσακιση. Τα πρώτα χρόνια η διάθεση θα είναι δωρεάν μετά θα δούμε εάν θα την διαθέτουμε με ένα μικρό κόστος για να υπάρχει έσοδο για την επιχείρηση», υπογράμμισε.

Τέλος, στο Ταμείο Ανάκαμψης έχει επίσης κατατεθεί από την ΔΕΥΑΙ και πρόταση για την προμήθεια και τοποθέτηση 15.000 ψηφιακών υδρομέτρων καθώς και πρόταση για την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης Ηλιόκαλης.

Ο κ. Μπαρτζώκας είναι αισιόδοξος αν και σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι ακόμη και εάν δεν πάρουν «πράσινο φως», παραμένουν οι προτάσεις για να αναζητήσουν άλλα προγράμματα που μπορούν να ενταχτούν για την χρηματοδότηση και την υλοποίηση.

Τέλος, πρόταση έχουν υποβάλει και στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ – εκτός από το Ταμείο Ανάκαμψης, για την προμήθεια 14.000 ψηφιακών υδρομέτρων και για τοποθέτηση παροχομέτρων. «Ήμασταν έτοιμοι και ακολουθήσαμε την διαδικασία. Αναμένουμε το αποτέλεσμα», κατέληξε ο πρόεδρος ευχαριστώντας το προσωπικό της ΔΕΥΑΙ για την καθοριστική συμβολή του στην θετική εξέλιξη.