ΔΗΜΟΣ ΖΙΤΣΑΣ – Με παράπονα η… υποδοχή των νέων μέτρων

Μ. Πλιάκος: «Φταίει ο γάιδαρος και χτυπάμε το σαμάρι»

 

Στο «κόκκινο» και με ΦΕΚ το οποίο δημοσιεύθηκε το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου, μπήκε ο Δήμος Ζίτσας, όπως ήδη είχε ανακοινώσει από την Παρασκευή, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Στην ΚΥΑ αναφέρονται οι αλλαγές που ισχύουν και εφαρμόζονται και στον Δήμο Ζίτσας μέχρι την 1η Μαρτίου σε πρώτη φάση, από τη στιγμή που από το Σάββατο ο Δήμος μπήκε στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου, λόγω των κρουσμάτων που καταγράφονται σε Τοπικές Κοινότητες.

Μέχρι την προσεχή Δευτέρα 1 Μαρτίου, η κυκλοφορία των πολιτών επιτρέπεται μέχρι τις 18.00, το λιανεμπόριο λειτουργεί με τη μέθοδο του click away ή εάν υπάρχει η δυνατότητα με τη μέθοδο του click inside με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό ραντεβού για αγορές εντός του καταστήματος. Τα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης λειτουργούν διά ζώσης, όπως και τα Γυμνάσια, όχι όμως και τα Λύκεια, που επέστρεψαν σε καθεστώς τηλεκπαίδευσης.

Ένα μεγάλο ερωτηματικό έχει να κάνει με τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και τις μονάδες που είναι εγκατεστημένες στη ΒΙΠΕ, οι οποίες όμως προβλέπει η ΚΥΑ θα πρέπει να λειτουργούν με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό, το οποίο ρυθμίζει κάθε επιχείρηση, αλλά και με υποχρεωτική τηλεργασία στο μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό.

Η εικόνα πάντως στην έδρα του Δ. Ζίτσας, στην Ελεούσα το πρωί της Δευτέρας δεν έδειχνε και ιδιαίτερα διαφορετική σε σχέση με όλες τις προηγούμενες, με την κινητικότητα να είναι σε φυσιολογικά επίπεδα και με αρκετούς κατοίκους να κυκλοφορούν είτε για να κάνουν τις καθημερινές τους αγορές είτε και για τη βόλτα τους. Γεγονός πάντως είναι, πως τουλάχιστον προς το παρόν η ανησυχία επικεντρώνεται κατά κύριο λόγο στην ΤΚ Ζίτσας και σε όμορες κοινότητες, οι οποίες μέχρι και χθες έδιναν νέα κρούσματα.

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των μέτρων από τον υφυπουργό, ο Δήμαρχος Ζίτσας, Μιχάλης Πλιάκος, εξέδωσε γραπτή δήλωση στην οποία αρχικά επισημαίνει: «Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσης Νίκος Χαρδαλιάς δήλωνε πως «η ανθρωπογεωγραφία και όχι μόνο, των μητροπολιτικών περιοχών, άρα και της Αττικής, δεν επιτρέπει τη λήψη κάθετων μέτρων ανά Δήμο. Πουθενά σε παγκόσμια πρακτική δεν υπάρχουν πρωτόκολλα, εγχειρίδια διαχείρισης κρίσης για κάτι τέτοιο, όσον αφορά υγειονομικούς κινδύνους». Το απόγευμα της Παρασκευής εφαρμόζοντας τη λαϊκή μας παροιμία «φταίει ο γάιδαρος και χτυπάμε το σαμάρι» ανακοίνωσε πως “ο Δήμος Ζίτσας τίθεται σε καθεστώς αυξημένου κινδύνου έως τη Δευτέρα 1η Μαρτίου”».

Στη συνέχεια σημειώνει και τα εξής: «Εμείς από την πλευρά μας θέλουμε να ενημερώσουμε  τους συμπολίτες μας πως η μόνη ενημέρωση ή εμπλοκή που έχουμε ως Δήμοι σε ότι αφορά στη διαχείριση των κρουσμάτων COVID -19 είναι το έγγραφο που μας αποστέλλεται από τη Γ. Γ. Πολιτικής Προστασίας κάθε Δευτέρα, με την εβδομαδιαία ενημέρωση ενεργών κρουσμάτων στο Δήμο (συνολικό αριθμό κρουσμάτων) χωρίς περισσότερα στοιχεία. Ενημερώνουμε ωστόσο και εκείνους που λαμβάνουν τις αποφάσεις ότι είναι άλλο η Κοινότητα Ζίτσας, άλλο η Δημοτική Ενότητα Ζίτσας και άλλο ο Δήμος Ζίτσας. Όταν κάποια στιγμή το κατανοήσουν αυτό, ας μας πουν ποια επαφή και με ποιο τρόπο μπορεί να έχουν π.χ. οι κάτοικοι της Κοινότητας Βερενίκης με τους κατοίκους της Κοινότητας Ζίτσας; Καλούμε επίσης τους αρμόδιους να ενημερώσουν τους εκατοντάδες επιχειρηματίες της Βιομηχανικής Περιοχής αλλά και της έδρας του Δήμου, καθώς και τους χιλιάδες εργαζόμενους σ’ αυτές με ποιο τρόπο θα λειτουργήσουν από σήμερα; Άραγε στο αεροδρόμιο «Βασιλεύς Πύρρος» που ανήκει στα διοικητικά όρια του Δήμου Ζίτσας μετά τις 6 το απόγευμα θα επιτρέπονται άραγε αφίξεις – αναχωρήσεις επιβατών με τις πτήσεις των αεροσκαφών;

Κάνουμε όμως ταυτόχρονα έκκληση και στους συνδημότες μας στα πλαίσια της ατομικής μας ευθύνης ο καθένας, να τηρήσουμε τα μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία όλων μας. Τέλος, δηλώνουμε προς τους υπεύθυνους πως παραμένουμε στη διάθεσή τους σε ότι αφορά στη διαδικασία των εμβολιασμών COVID -19 σε κάθε Δημοτική Ενότητα με τη διάθεση κτιρίων και εξοπλισμού (ιατρείων, ψυγείων, κρεβατιών και ότι άλλο μας ζητηθεί), συμβάλλοντας έτσι στην εθνική μας προσπάθεια. Καλή δύναμη και καλό κουράγιο σε όλους μας. Με υπομονή και ψυχραιμία θα τα καταφέρουμε».