ΦΟΥΡΚΑ ΚΟΝΙΤΣΑΣ – Διατήρηση της μνήμης των ηρωικών αγώνων του έθνους

Παρουσία του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου, οι εκδηλώσεις μνήμης της Γυναίκας της Πίνδου

 

 

 

Παρουσία, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου, που έλκει την καταγωγή του από τη Φούρκα, πραγματοποιήθηκαν χθες οι εκδηλώσεις μνήμης της Γυναίκας της Πίνδου, στο πρόσωπο και το παράδειγμα της οποίας τιμάται η μνήμη, ταυτόχρονα όμως και ο συμβολισμός της γυναικείας παρουσίας και προσφοράς στους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες και όχι μόνο.

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν, το πρωί της Τρίτης, εκπρόσωποι της Πολιτείας, της κυβέρνησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και οι λιγοστοί κάτοικοι του χωριού.

Παράλληλα, εκτός από τη μνήμη της γυναίκας της Πίνδου, που έπαιξε τον δικό της σημαντικό ρόλο στην έκβαση των πρώτων μαχών του ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940-41, τιμήθηκε η μνήμη των αξιωματικών Κων. Δαβάκη και Αλέξ. Διάκου και όλων των ηρώων του Έπους του 1940.

Μετά τη δοξολογία και την επιμνημόσυνη δέηση, όπου χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής & Κονίτσης κ.κ. Ανδρέας, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και η πανηγυρική ομιλία από την φιλόλογο, Ελένη Καραγιάννη.

Οι χαιρετισμοί

Στην πλατεία του χωριού, παρουσία λιγοστών κατοίκων, και με την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων σε μία λιτή εκδήλωση, ο δήμαρχος Κόνιτσας Νικόλαος Εξάρχου υποδέχθηκε τους παριστάμενους εκφράζοντας θερμές ευχαριστίες ιδιαίτερα προς τον κ. Οικονόμου και τον κ. Καχριμάνη αντίστοιχα, για το διαρκές ενδιαφέρον τους για την αντιμετώπιση των πολλών προβλημάτων της επαρχίας Κόνιτσας.

Ο κ. Οικονόμου στο σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην ανάγκη διατήρησης της μνήμης των ηρωικών μορφών των αγώνων του έθνους, όπως οι αξιωματικοί και οι στρατιώτες που έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα, όπως όμως και η ελληνίδα μάνα.

Ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλ. Καχριμάνης τέλος, στη δική του τοποθέτηση έκανε μία σύντομη ιστορική αναδρομή στην προσφορά των βλάχων της περιοχής στους αγώνες του Έπους του 1940, σε αντίθεση με κάποιους «ρουμανίζοντες» που προσδοκούσαν οφέλη από την κατάκτηση της Ελλάδας από τους Ιταλούς, ενώ έδωσε και το στίγμα των σύγχρονων παρεμβάσεων της περιφέρειας για την βελτίωση των υποδομών της ευρύτερης περιοχής της Κόνιτσας.