Σάββατο, 20 Αυγούστου, 2022

ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ ΖΙΤΣΑΣ – Τιμήθηκε η μνήμη του Δημ. Νικολίδη, συμμάρτυρα του Ρήγα Φεραίου

Διττός ήταν ο στόχος της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στη Μονή Προφήτη Ηλία στη Ζίτσα.

Αφενός να παρουσιαστεί η σημαντική ιστορία της κτίσεως του Μοναστηριού και της πορείας του στο χρόνο, μέσα από την προσπάθεια συντήρησης και ανάδειξής του, διαχρονικά και αφετέρου να τιμηθεί η μνήμη του Ζιτσαίου ιατρού Δημ. Νικολίδη, συντρόφου και συμμάρτυρα του Ρήγα Φεραίου, που ήταν ένας εκ των συνεργατών του, που συνελήφθησαν, φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν στον πύργο Νεμπόισα, χάνοντας τη ζωή τους, στη διάρκεια της προεπαναστατικής περιόδου του 1821.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον δήμο Ζίτσας σε συνεργασία με την Μητρόπολη Ιωαννίνων, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, το Τοπικό Διαμέρισμα, την Αδελφότητα Ζιτσαίων Αθηνών, το Σύλλογο Γυναικών, τον Πολιτιστικό Σύλλογο, το Κ.ΑΠ.Η. & την Εκκλησιαστική Επιτροπή με κεντρική ομιλήτρια την αρχαιολόγο, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Πολυξένη Δημητρακοπούλου.

Προηγήθηκε Εσπερινός στον οποίο χοροστάτησε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.κ Μάξιμος, που στο κήρυγμά του στη συνέχεια αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Προφήτη Ηλία.

Η κα Δημητρακοπούλου από τη δική της σκοπιά στην ομιλία της αναφέρθηκε τόσο στο ιστορικό και τις λεπτομέρειες αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, που παρουσιάζει η Μονή, όσο και στην ιστορική διαδρομή και το φωτεινό παράδειγμα του ιατρού Δημ. Νικολίδη, που έδωσε τη ζωή του στον αγώνα της προετοιμασίας της Ελληνικής Επανάστασης.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο αντιπεριφερειάρχης Οδ. Πότσης και ο αντιδήμαρχος Ζίτσας Γ. Ράδος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ