Σε εμβολιαστικό κέντρο θα μετατραπεί το κτίριο στους Αμπελόκηπους που επρόκειτο να λειτουργήσει ως Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας – Περίπου 2,5 εκατ. εμβολιασμοί αναμένεται να έχουν γίνει στη χώρα μέχρι το τέλος Απριλίου
Στην ταχύτερη διαδικασία εμβολίων κατά του κορωνοϊού και στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αύξηση του ποσοστού του πληθυσμού που θα έχει εμβολιαστεί στη χώρα το επόμενο διάστημα, ρίχνει το βάρος η Πολιτεία και το υπουργείο Υγείας.
Στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ του Ioannina TV, τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί και επίσημα η απόφαση του ΕΟΔΥ, για την παραχώρηση της χρήσης του κτιρίου στους Αμπελόκηπους που επρόκειτο να λειτουργήσει ως Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας, στην 6η ΥΠΕ και από εκεί στο Κέντρο Υγείας Ιωαννίνων, ώστε να λειτουργήσει ως εμβολιαστικό κέντρο.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η απόφαση, έχει ήδη ληφθεί και αναμένεται να αποτυπωθεί σε έγγραφο του ΕΟΔΥ, με αποδέκτη την 6η Υγειονομική Περιφέρεια, που ως έχουσα την αρμοδιότητα, θα δώσει στη συνέχεια την εντολή είτε για τη μεταφορά του εμβολιαστικού κέντρου από το Κέντρο Υγείας Ιωαννίνων στο κτίριο του πρώην ΠΕΔΥ είτε για τη λειτουργία ενός νέου εμβολιαστικού κέντρου.
Αυτά είναι τα δύο βασικά σενάρια που εξετάστηκαν εξαρχής ώστε να αποσυμφορηθεί ο χώρος του εμβολιαστικού κέντρου στο Κέντρο Υγείας και αφετέρου να αυξηθεί η ταχύτητα υλοποίησης των εμβολιασμών στο γενικό πληθυσμό.
Για να υλοποιηθεί όμως το δεύτερο σενάριο, και να λειτουργήσει ένα κέντρο με πολλές εμβολιαστικές γραμμές, θα απαιτηθεί επιπλέον προσωπικό, που τουλάχιστον τη δεδομένη χρονική στιγμή, είναι δυσεύρετο.
Όπως αναφέρθηκε χθες στο ρεπορτάζ του Ioannina TV, το ζήτημα αυτό είναι το μεγαλύτερο «αγκάθι» που απασχολεί τις υγειονομικές υπηρεσίες σε κεντρικό επίπεδο, αν και τις τελευταίες ημέρες ακούγεται όλο και πιο έντονα το ενδεχόμενο να προωθηθεί ως περισσότερο εφαρμόσιμη λύση, η διενέργεια των εμβολιασμών στο γενικό πληθυσμό στις ΤΟΜΥ, ακόμη όμως και στα περιφερειακά ιατρεία.
Το μονοδοσικό εμβόλιο
Απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει αυτό, είναι να προστεθούν στην εμβολιαστική «φαρέτρα» τα εμβόλια που δεν απαιτούν ιδιαίτερες συνθήκες αποθήκευσης και συντήρησης και κυρίως γίνεται αναφορά στο μονοδοσικό εμβόλιο της εταιρείας Johnson & Johnson, μία μεγάλη ποσότητα του οποίου αναμένεται να φτάσει στις αρχές Απριλίου στην Ελλάδα.
Εάν το σενάριο αυτό επιβεβαιωθεί και το συγκεκριμένο τουλάχιστον εμβόλιο φτάσει στη χώρα, τότε ίσως είναι ακόμη πιο εύκολο και γρήγορο, να γίνουν οι εμβολιασμοί με το συγκεκριμένο εμβόλιο, σε πολύ περισσότερους χώρους από τους υφιστάμενους και σίγουρα όχι μόνο σε εμβολιαστικά κέντρα, που ήδη είναι υπερφορτωμένα.
Στο Κέντρο Υγείας Ιωαννίνων λειτουργούν δύο εμβολιαστικές γραμμές και σε καθημερινή βάση εκτελούνται κατά μέσο όρο 100 εμβολιασμοί της πρώτης και της δεύτερης δόσης.
Ωστόσο, από την πρώτη στιγμή διαπιστώθηκε πως υπάρχει εξαιρετικά μεγάλη πίεση στη δομή, και στ προσωπικό της που καλείται να ανταποκριθεί σε δύσκολες κτιριακές συνθήκες και υποδομές, ενώ επιπρόσθετα κανείς δεν πρέπει να ξεχνά και την απώλεια δεκάδων δόσεων του εμβολίου της Pfizer, λόγω προβλήματος στο σύστημα ψύξης, που προκλήθηκε από την ανεπάρκεια του δικτύου ηλεκτροδότησης.
2,5 εκ. εμβολιασμοί έως τα τέλη Απριλίου
Από την άλλη, περίπου 2,5 εκατ. εμβολιασμοί αναμένεται να έχουν γίνει στη χώρα μέχρι το τέλος Απριλίου, σύμφωνα με τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργο Γεωργαντά.
Όπως τόνισε, μέχρι στιγμής έχουν γίνει 1,126 εκατ. εμβολιασμοί, ενώ προγραμματισμένα είναι ακόμη 1,4 εκατ. ραντεβού. Επεσήμανε δε ότι σε 373.000 πολίτες έχουν χορηγηθεί και οι δύο δόσεις των εμβολίων.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι αυτή τη στιγμή γίνονται περίπου 33.000 – 34.000 εμβολιασμοί την ημέρα, ωστόσο υπάρχει η δυνατότητα να μεγαλώσει αυτός ο αριθμός, καθώς αναμένονται το τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου 1,2 εκατ. δόσεις του εμβολίου μιας δόσης της Johnson & Johnson, ενώ τον Απρίλιο αναμένονται και 1,07 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Pfizer.
Κατά τον υφυπουργό, το πρόγραμμα με τα ραντεβού των εμβολιασμών εφαρμόζεται ομαλά, με τους πολίτες να κλείνουν το ραντεβού τους μέσω φαρμακείων, ΚΕΠ ή πλατφόρμας. «Είναι η πρώτη φορά που το κράτος έρχεται στον πολίτη με αυτόν τον τρόπο», υπογράμμισε.
Είπε επιπλέον ότι μέχρι τα μέσα Μαΐου θα έχουν εμβολιαστεί όλοι οι πολίτες ηλικίας άνω των 60 ετών, καθώς και όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες με υψηλό κίνδυνο νόσησης ανεξαρτήτως ηλικίας, οι οποίοι ανέρχονται σε περίπου 270.000. Η πλατφόρμα για τη συγκεκριμένη ομάδα πολιτών αναμένεται να ανοίξει μέσα στον Μάρτιο. Ακολούθως, θα εμβολιαστούν οι ομάδες αυξημένου κινδύνου και εν συνεχεία ο γενικός πληθυσμός.
Σημείωσε επιπλέον ότι για εκείνους οι οποίοι δεν μπορούν να μετακινηθούν προς κάποιο εμβολιαστικό κέντρο κάποια στιγμή και ανάλογα με τη διαθεσιμότητα και το είδος των εμβολίων θα υπάρχει η δυνατότητα να εμβολιαστούν από ιδιώτες γιατρούς και φαρμακοποιούς.
Και στους άνω των 65 το εμβόλιο AstraZeneca
Ακόμη προχθές, Δευτέρα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, ανακοίνωσε την απόφαση της Επιτροπής για χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca και σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.
Η επικαιροποίηση των συστάσεων έγινε μετά τη δημοσίευση μελετών σε μεγάλο αριθμό ηλικιωμένων ατόμων, οι οποίες κατέδειξαν μείωση της συμπτωματικής νόσου και των εισαγωγών στα νοσοκομεία σε πολύ υψηλά ποσοστά (80% και 94% αντίστοιχα) μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης του εμβολίου της AstraZeneca.
Τις επόμενες ημέρες πρόκειται να ανακοινωθεί και το άνοιγμα της πλατφόρμας για τον προγραμματισμό του εμβολιασμού των ατόμων με υψηλό κίνδυνο για νόσηση (μεταμοσχευμένοι, καρκινοπαθείς κ.ά., σοβαρά αναπνευστικά νοσήματα κ.ά.), ο οποίος θα αρχίσει εντός του Μαρτίου.
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, θα ακολουθήσει ο εμβολιασμός των ατόμων ηλικίας 70 έως 74 ετών και εν συνεχεία των ατόμων 65 έως 69 ετών. Οπως εκτίμησε, η συντριπτική πλειονότητα των ατόμων άνω των 60 ετών που θέλουν να εμβολιαστούν, θα έχει κάνει το εμβόλιο έως τις αρχές Μαΐου.
Έως σήμερα έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό 212.000 άτομα ηλικίας 85 ετών και άνω (57% του συγκεκριμένου πληθυσμού), 230.000 άτομα 80 έως 84 ετών (58%), 282.000 άτομα ηλικίας 75 έως 79 ετών (65%) και 352 άτομα ηλικίας 60 έως 64 ετών (50%), ενώ η συμμετοχή αυξάνεται αφού προγραμματίζονται ραντεβού τώρα ακόμη και από άτομα που ανήκουν στις πρώτες ομάδες για τις οποίες άνοιξε το σύστημα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Θεμιστοκλέους, σε σύνολο 600.000 ατόμων που είχαν κάνει την πρώτη δόση, περίπου 1.000 έχουν νοσήσει και σε σύνολο 350.000 που είχαν κάνει και τη δεύτερη δόση, καταγράφηκαν 354 περιστατικά νόσησης.