Τρίτη, 30 Νοεμβρίου, 2021

ΣΤΑΘΜΟΙ ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΗΣ – Μ. Ελισάφ και Μ. Πλιάκος αντιδρούν στην προσφυγή Καλαντζή

Έντονες ήταν χθες οι αντιδράσεις των δημάρχων Ιωαννίνων και Ζίτσας, στην απόφαση του προέδρου του ΑΣΔΑ Ηπείρου, Νίκου Καλαντζή, να ασκήσει ένδικη προσφυγή στο ΣτΕ, κατά της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που ακυρώνει την απόφαση του Φορέα για τη λειτουργία των ΣΜΑ.
Αρχικά ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Μωυσής Ελισάφ, πήρε ξεκάθαρη θέση κατά της ενέργειας του κ. Καλαντζή. Ο κ. Ελισάφ, που βρισκόταν σε διαρκή επικοινωνία με τον κ. Καλαντζή στο πλαίσιο αναζήτησης μίας συναινετικής – συμβιβαστική λύσης, και μάλιστα σε πολύ καλό κλίμα, όπως τουλάχιστον υποστήριξε, εξεπλάγην, όταν το μεσημέρι της Παρασκευής, αναρτήθηκε στη «διαύγεια» η εν λόγω απόφαση του κ. Καλαντζή για την προσφυγή στο ΣτΕ.
Σε δήλωσή του στο «Δημοτικό Ραδιόφωνο» της πόλης, ο κ. Ελισάφ, τόνισε, ότι η απόφαση αυτή δυναμιτίζει την όποια προσπάθεια διαλόγου βρισκόταν σε εξέλιξη και θέτει αναίτια απέναντι στον κ. Καλαντζή και σε όσους τυχόν συμφωνούν μαζί του, τους μεγαλύτερος τουλάχιστον δήμους της περιοχής, κυρίως όμως τον δήμο Ιωαννιτών.
«Προσφέρει κακές υπηρεσίες με αυτές τις μεθοδευμένες ενέργειες, ο κ. Καλαντζής. Επειδή όμως το «μάρμαρο» θα το πληρώσουν οι δημότες και κυρίως οι δημότες των Ιωαννίνων, δεν πρόκειται να συναινέσω να επιβαρυνθούν ούτε ένα ευρώ, για να μετατραπεί ο ΑΣΔΑ σε μία κανονική ΔΕΚΟ για να εξυπηρετηθούν μικροσκοπιμότητες συναδέλφων αυτοδιοικητικών της ευρύτερης περιοχής. Το έχω μεταφέρει αυτό καις την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, για να είναι όλα ξεκάθαρα», ανέφερε ο κ. Ελισάφ.

Ο Δήμαρχος Ζίτσας

Παράλληλα, ανοιχτή επιστολή προς τον Πρόεδρο του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ηπείρου Νίκο Καλαντζή, απέστειλε το πρωί της Δευτέρας ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος μετά τις τελευταίες εξελίξεις που πυροδότησε η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που απορρίπτει την απόφαση του ΑΣΔΣΑ για το διαγωνισμό (37 εκατ. ευρώ) της λειτουργίας και διαχείρισης των ΣΜΑ και τη μεταφορά υπολείμματος.
Στην επιστολή του  ο Δήμαρχος Ζίτσας την οποία κοινοποιεί και προς τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου αναφέρει τα εξής: «Κύριε Πρόεδρε, μετά την ξαφνική και χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις αναβολή της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΔΣΑ) Δ.Ε. Περιφέρειας Ηπείρου που ήταν προγραμματισμένη για το μεσημέρι (13:00 μ.μ.) της Παρασκευής (05/03/2021) πληροφορηθήκαμε από δημοσιεύματα, πως το πρωί της Δευτέρας (08/03/2021)  συγκαλείτε έκτακτη δια περιφοράς συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής με μοναδικό θέμα την «Επικύρωση της αριθμ. 243/05-03-2021) Απόφασης του Προέδρου του ΑΣΔΣΑ ΔΕ Π. Ηπείρου σχετικής με τη χορήγηση ειδικής εντολής και πληρεξουσιότητας σε δικηγόρο για την άσκηση ένδικων μέσων και βοηθημάτων κατά της με αρ. πρωτ. 19162/19-02-2021 Απόφασης του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας, (αφορά την ακύρωση της απόφασης του ΑΣΔΣΑ για το διαγωνισμό των 37 εκατ. ευρώ για τη λειτουργία και διαχείριση  των ΣΜΑ)».
Μετά από τους παραπάνω χειρισμούς σας στο εν λόγω θέμα, σας καταθέτουμε δημόσια την άποψή μας καθώς δε μας δίνετε καμία άλλη δυνατότητα.
Εκτιμούμε ότι γι’ αυτό το τόσο σημαντικό θέμα, αρμόδιο για τη νόμιμη ανάθεση σε δικηγόρο είναι  το Διοικητικό Συμβούλιο και όχι η Εκτελεστική Επιτροπή. Αλλά ακόμα και αν αυτό είναι νόμιμο, σίγουρα δεν είναι ηθικό.
Είναι μια ενέργεια  που επιλέξατε να βαραίνει αποκλειστικά εσάς και ελπίζουμε πως αυτό δε θα οδηγήσει σε πολύμηνες καθυστερήσεις την πολυαναμενόμενη άμεση λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) με ότι αυτό συνεπάγεται για τα ταμεία των Δήμων της Ηπείρου. Βέβαια η απόφασή σας  να επιμένετε ακόμη και τώρα στη μελέτη των 37εκατ. ευρώ για να δοθεί η λειτουργία και διαχείριση των ΣΜΑ σε ιδιώτη, ξεκαθαρίζει μια και καλή ποιοι ήταν αυτοί που ήθελαν το διάλογο και ποιοι είχαν πάρει τις αποφάσεις τους, ακυρώνοντας ταυτόχρονα στην πράξη τις όποιες προσπάθειες για εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων που μοναδικό στόχο έχουν την προάσπιση των συμφερόντων όλων των Ηπειρωτών».
Το ιστορικό
Όσοι είχαν πιστέψει, ότι η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να ακυρώσει την απόφαση του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων για την έγκριση των όρων δημοπράτησης και λειτουργίας των ΣΜΑ στην Ήπειρο, θα έδινε την ευκαιρία για να ξεκινήσει εκ νέου ο διάλογος για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης, διαψεύστηκαν από τις εξελίξεις.
Σε δήλωσή του αμέσως μετά την απόφαση της Αποκεντρωμένης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Νίκος Καλαντζής άφηνε μεν να εννοηθεί, ότι η διοίκηση επιφυλάσσεται για τις περαιτέρω ενέργειές της στο πλαίσιο των αποφάσεων των συλλογικών οργάνων, πλην όμως, βασική φιλοσοφία της διοίκησης ήταν και παραμένει η αρχή της συναίνεσης και της συνεργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, «γεγονός που έχουμε αποδείξει με τις μέχρι σήμερα ενέργειές μας», όπως σημείωνε.
Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονταν μέχρι και το μεσημέρι της Παρασκευής, σε μία προσπάθεια κοινά αποδεκτής λύσης, ώστε να μη χαθεί και άλλος πολύτιμος χρόνος, όμως αργά το μεσημέρι στη «διαύγεια» αναρτήθηκαν ταυτόχρονα οι δύο αποφάσεις τις οποίες υπογράφει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Νίκος Καλαντζής.
Ο Σύνδεσμος, λαμβάνοντας υπόψιν, όπως αναφέρει η απόφαση του κ. Καλαντζή, το γεγονός ότι είναι επιτακτική ανάγκη να εκκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία ώστε να λειτουργήσουν οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, ζητά από τα μέλη της Εκτελεστικής να επικυρώσουν σε έκτακτη συνεδρίαση την Δευτέρα 8 Μαρτίου την απόφαση περί προσφυγής για την άσκηση ένδικων μέσων και βοηθημάτων, ώστε να ακυρωθεί η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης
Στην απόφαση του προέδρου με ημερομηνία 5 Μαρτίου, αναφέρεται, ότι θα ασκηθεί αίτησης ακύρωσης και αίτηση αναστολής ενώπιον του ΣτΕ για την ακύρωση της απόφασης του συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται αφενός σε αντίθεση με την διακηρυχθείσα διάθεση της διοίκησης να συνδράμει στην προσπάθεια κοινά αποδεκτής λύσης, επιμένοντας προφανώς στην προηγούμενη απόφασή της, η οποία ακυρώθηκε από την Αποκεντρωμένη. Το τίμημα τουλάχιστον σε αυτή τη φάση θα είναι μία νέα απώλεια χρόνου για την έναρξη λειτουργίας των ΣΜΑ, που με εξαίρεση τον Σταθμό του Δ. Γ. Καραϊσκάκη, είναι έτοιμοι να λειτουργήσουν.
Επίσης όμως, υπάρχει και ένα άλλο, ίσως μεγαλύτερο τίμημα, που είναι η απώλεια εμπιστοσύνης μεταξύ των αντιμαχόμενων «στρατοπέδων» στη διοίκηση του Συνδέσμου, που παρότι επικαλούνται την ανάγκη διαλόγου, κάνουν ό,τι μπορούν για να τον αποφύγουν…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ