Με καταθέσεις στεφάνων και συγκέντρωση – πορεία ολοκληρώθηκαν την Πέμπτη, οι εκδηλώσεις
Πάντα επίκαιρο είναι το μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, η οποία την Πέμπτη από το πρωί, μέχρι και το απόγευμα εορτάστηκε και στα Ιωάννινα με καταθέσεις στεφάνων, πορεία και μηνύματα από πολιτικούς, εκπροσώπους κομμάτων και φορέων, σωματεία και συλλόγους.
Ειδικότερα, την Πέμπτη το πρωί στο Ηρώο Πολυτεχνείου στην αρχή της οδού Δομπόλη, έγινε κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους αρχών και φορέων.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Ιωαννίνων, Μερόπη Τζούφη αναφέρθηκε στην εξέγερση του Πολυτεχνείου και στα διαχρονικά αιτήματα των αγώνων που δεν τελειώνουν ποτέ, ενώ για την σημασία των αγώνων μίλησε ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
«Το μήνυμα της εξέγερσης συμβολίζει τους αγώνες του λαού μας και της νέας γενιάς για ψωμί, παιδεία, ελευθερία και αξιοπρέπεια. Παραμένει ζωντανό και επίκαιρο, εμπνέοντας τους αγώνες του σήμερα για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη. Θυμίζει ότι δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να σταματήσει έναν λαό, που διεκδικεί το δικαίωμα του σε μία καλύτερη ζωή. Θυμίζει ότι υπάρχει ελπίδα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο συντονιστής της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Σάββας Δημητριάδης.
Στο ίδιο ύφος και το μήνυμα του Γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Βασίλη Γαρδίκου: «Ας σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων . Είναι ημέρα μνήμης για όσους έδωσαν ακόμη και την ίδια τους τη ζωή για τη δημοκρατία στην χώρα μας, ας αναλογιστούμε μέσα από το παρελθόν μας, από τις ημέρες της εξέγερσης του Πολυτεχνείου την ευθύνη μας απέναντι στον κίνδυνο που αντιμετωπίζει η κοινωνική συνοχή», σημείωσε.
Ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ, Χρήστος Γρίβας, στάθηκε και εκείνος στην σημασία της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, και κάλεσε όλους να είναι στον διαρκή αγώνα για την διεκδίκηση λύσεων στα μεγάλα προβλήματα που έχει το σύνολο σχεδόν των πολιτών. Μήνυμα αγώνα και από την Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ την οποία εκπροσώπησε ο Γιάννος Πετρόγιαννης.
Η εκδήλωση του ΚΚΕ
Με κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Ηρώων Πολυτεχνείου, στη Δόμπολη, τίμησαν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στα Γιάννενα την 49η επέτειο από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου.
Εκ μέρους της ΤΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ στεφάνι κατέθεσε η Έρη Κοντού, μέλος του ΤΓ της Κομματικής Οργάνωσης. Από την Οργάνωση Ιωαννίνων της ΚΝΕ στεφάνι κατέθεσε η Γκουζάλ Τουλιαγκάνοβα, ενώ εκ μέρους της ΤΟ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων η Έλλη Σωτηροπούλου.
Η «Ενότητα Πολιτών»
Σε μήνυμα της παράταξης «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα», αναφέρονται τα εξής: «Η εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του 1973 αποτέλεσε το σύμβολο του αντιδικτατορικού αγώνα. Ενός αγώνα ενάντια στο ολοκληρωτικό καθεστώς που επιβλήθηκε στη χώρα, ενός αγώνα για την επάνοδο στη δημοκρατία. Οι εκδηλώσεις μνήμης ενός ιστορικού πολιτικού γεγονότος όπως η εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν αποτελούν σίγουρα ένα μνημόσυνο, αλλά είναι μια προβολή στο σήμερα του αγώνα που έδωσαν όσοι ύψωσαν το ανάστημά τους στη δικτατορία.
Το σύνθημα «ψωμί, παιδεία, ελευθέρια», παραμένει πάντα επίκαιρο για την κοινωνία μας η οποία έχει ανάγκη από αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, την ίδια ώρα που η παιδεία αποτελεί το στοιχείο που εξελίσσει τις κοινωνίες και η ελευθέρια παραμένει ένα πανανθρώπινο δικαίωμα.
Μετά από 49 χρόνια από τον αγώνα των φοιτητών για την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας ο αγώνας αυτός συνεχίζει να έχει νόημα. Σήμερα η χώρα μας διάγει μία πολύ κρίσιμη περίοδο. Το ίδιο η Ευρώπη και ολόκληρος ο κόσμος. Και δυστυχώς σε τέτοιες περιόδους καιροφυλακτεί το «κακό».
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον τα πιο σημαντικά που πρέπει να σκεφτούμε, όλες οι κοινωνίες, είναι ότι πρέπει να σκύψουμε με ηρεμία και σύνεση στα προβλήματα των καιρών και να δώσουμε διεξόδους στην κοινωνία και κυρίως στη νέα γενιά, πάντα με όχημα τη δημοκρατία.
Αυτή λοιπόν πρέπει να είναι η προβολή του μηνύματος της εξέγερσης του πολυτεχνείου στο σήμερα. Καμία έκπτωση στη λειτουργία των θεσμών της δημοκρατίας».
Η παράταξη
«Γιάννενα Τώρα»
Ανακοίνωση – μήνυμα για την επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου, εξέδωσε και η παράταξη «Γιάννενα Τώρα».
Σε αυτό αναφέρονται τα εξής: «Σήμερα, 49 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τιμούμε τη νεολαία και όλους τους πολίτες αυτής της χώρας που ξεσηκώθηκαν για να διεκδικήσουν αιτήματα που μπορεί να θεωρούνται δίκαια και αυτονόητα σε μια δημοκρατική κοινωνία, όμως στα χρόνια της επταετίας είχαν καταστρατηγηθεί: Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία.
Κάθε επέτειος μνήμης των ιστορικών γεγονότων του Πολυτεχνείου είναι μια καλή αφορμή για περισυλλογή και αυτοκριτική, για όσα έχουμε πετύχει ως δημοκρατική κοινωνία και για όσα ακόμη υπολείπονται να γίνουν, ώστε να επέλθει κοινωνική δικαιοσύνη. Γιατί, όπως έλεγε και ο Θαλής ο Μιλήσιος, άριστη δημοκρατία είναι εκείνη που δεν έχει ούτε πάρα πολύ πλούσιους ούτε πάρα πολύ φτωχούς πολίτες».
Εκδηλώσεις μνήμης
της Βουλής
Παράλληλα και η Βουλή των Ελλήνων τίμησε την 49η Επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.
Το πρωί της Πέμπτης ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Τασούλας κατέθεσε, στεφάνι στο Πολυτεχνείο, τιμώντας εκ μέρους της Εθνικής Αντιπροσωπείας, τη μνήμη των θυμάτων της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και των αγωνιστών για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας από την δικτατορία.
Στη συνέχεια, στην Ολομέλεια της Βουλής, σε ειδική εκδήλωση τιμήθηκε η Επέτειος του Πολυτεχνείου και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.
Στη δήλωσή του ο Πρόεδρος της Βουλής, αμέσως μετά την κατάθεση του στεφανιού τόνισε: «Ως Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων ήθελα να τιμήσω, μέσω της τιμής που αποτίει η εθνική μας αντιπροσωπεία, την 49η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Το Πολυτεχνείο υπήρξε η αποκορύφωση της αντίστασης του ελληνικού λαού, με πρωτοπόρο τη νεολαία, κατά της δικτατορίας.
Η χρονιά εκείνη, το 1973, είχε σημειώσει πολλά γεγονότα αντίστασης. Ξεκινήσαμε τον Φεβρουάριο του 1973 με την εξέγερση της Νομικής, τον Απρίλιο του 1973 είχαμε τις δηλώσεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή από το Παρίσι κατά του δικτατορικού καθεστώτος, οι οποίες τελείωναν με τη φράση ότι «είναι εθνική αναγκαιότητα η κατάλυση του δικτατορικού καθεστώτος». Το Μάιο του 1973 είχαμε το κίνημα του Ναυτικού και αρχές Νοεμβρίου του 1973 στο μνημόσυνο του Γεωργίου Παπανδρέου είχαμε αντιδικτατορικές εκδηλώσεις του λαού. Και ήρθε η κορυφαία εκδήλωση του Πολυτεχνείου, όπου ο λαός, η νεολαία εκδήλωσαν την αντίθεσή τους, αλλά με τρόπο που σήμερα μας κάνει υποχρεωμένους το σύνθημα του Πολυτεχνείου, το πραγματικό νόημα του συνθήματος του Πολυτεχνείου «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία», να το τιμήσουμε, να τιμήσουμε δηλαδή, ως πολιτικός κόσμος, ως κοινοβουλευτισμός, την ανάγκη του λαού για πολιτισμό, προκοπή και δημοκρατία.
Τιμούμε λοιπόν σήμερα εμείς, η Βουλή των Ελλήνων, το Πολυτεχνείο θυμίζοντάς σας, ότι η πρώτη εικόνα που έπεισε τον κόσμο ότι η Ελλάδα έχει, δυστυχώς, δικτατορία, τα ξημερώματα της 21ης Απριλίου του 1967, ήταν η εικόνα του Κοινοβουλίου περικυκλωμένο από τανκς. Και η πρώτη εικόνα που έπεισε την υφήλιο ότι η δημοκρατία ξαναήρθε στην Ελλάδα, ήταν η εικόνα της 24ης Ιουλίου του 1974 με το Κοινοβούλιο περικυκλωμένο από ενθουσιώδη λαό να πανηγυρίζει για την αποκατάσταση της δημοκρατίας».