ΙΩΑΝΝΙΝΑ – Εξελίσσονται σε κόμβο έρευνας και καινοτομίας

Η προοπτική της υλοποίησης από την Περιφέρεια του Πάρκου Έρευνας και Τεχνολογίας, καθορίζει τις συζητήσεις στο επιστημονικό πεδίο και μετατρέπει την πόλη σε ελκυστικό προορισμός για τους επιστήμονες – Για δεύτερη χρονιά στην Ήπειρο το Διεθνές Συνέδριο Σχεδιασμού Αυτοματισμού, Μηχανικής Υπολογιστών

 

Σε «μαγνήτη» για τους εμπειρογνώμονες και τους επιστήμονες των νέων τεχνολογιών μετατρέπεται σταδιακά η Ήπειρος και ειδικότερα η πόλη των Ιωαννίνων, που αναμένεται να πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας.

Αυτό μάλιστα, επιβεβαιώνεται και στην πράξη, από συγκεκριμένα γεγονότα, όπως είναι το Διεθνές Συνέδριο Σχεδιασμού Αυτοματισμού, Μηχανικής Υπολογιστών, Δικτύων Υπολογιστών και Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης – Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που πραγματοποιείται από την Παρασκευή 23 μέχρι και την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου στο Τεχνολογικό Πάρκο στα Ιωάννινα.

Υπενθυμίζουμε μάλιστα, πως είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, που ως τόπος διεξαγωγής του Συνεδρίου επιλέγεται η Ήπειρος, καθώς πέρυσι φιλοξενήθηκε στην Πρέβεζα, κάτι που αποδεικνύει και επιβεβαιώνει τη δυναμική της περιοχής στον τομέα της ανάδειξης των νέων τεχνολογιών.

Οι εξελίξεις στην περιοχή, κυρίως με την προοπτική της υλοποίησης από την Περιφέρεια Ηπείρου, του Πάρκου Έρευνας και Τεχνολογίας, έχουν καθορίσει εν πολλοίς τις συζητήσεις και στο επιστημονικό πεδίο, όπως ανέφεραν οι καθηγητές του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Αλέξανδρος Τζάλλας και Μάρκος Τσίπουρας αντίστοιχα, προλογίζοντας το συνέδριο.

«Είναι ευτυχής συγκυρία, η άνθηση του οικοσυστήματος των εταιριών και του αυξανόμενου αριθμού των εργαζόμενων σε αυτόν το τομέα στην περιοχή. Θα πρέπει να θεωρούμε ως δεδομένο ήδη, ότι κάτι σπουδαίο γίνεται στην Ήπειρο και στα Γιάννενα. Είναι πολύ σημαντικό που τα τελευταία χρόνια έρχονται πολλές εταιρείες τεχνολογίας και πληροφορικής και εγκαθίστανται στην περιοχή, απορροφώντας και αποφοίτους του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Τα Γιάννενα γίνονται ένας ελκυστικός προορισμός για εμπειρογνώμονες και επιστήμονες και πάνω σε αυτό, θα πρέπει όλοι να επενδύσουμε», ανέφερε αρχικά ο κ. Τζάλλας, για να προσθέσει πως κάτι άγνωστο μέχρι πρότινος, όπως είναι ο «ακαδημαϊκός τουρισμός» αποτελεί πλέον ένα γεγονός για την περιοχή των Ιωαννίνων.

Από την πλευρά του ο κ. Τσίπουρας πρόσθεσε πως

όσο περισσότερο σταθεροποιούνται οι βάσεις που έχουν ήδη τεθεί στην περιοχή, τόσο αυξάνεται και η αναγνωρισιμότητά της στον τομέα αυτό.

«Όσο περισσότερο μεγαλώνει η αναγνωρισιμότητα της περιοχής, τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το ενδιαφέρον των νέων επιστημόνων να έρθουν στην περιοχή», ανέφερε ο κ. Τσίπουρας.

Επιστημονικές εργασίες από όλο τον κόσμο

Την ίδια στιγμή, το Συνέδριο θα φιλοξενήσει workshops, ειδικές συνεδρίες, διαλέξεις και περισσότερες από 90 παρουσιάσεις επιστημονικών εργασιών από όλο τον κόσμο.

Στις θεματικές ενότητες του Συνεδρίου θα αναφερθούν οι τελευταίες εξελίξεις για διάφορους τομείς της τεχνολογίας όπως: Βασικές Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση, Τεχνολογίες και Εφαρμογές e-Health, Ενσωματωμένα συστήματα και εφαρμογές, Αλληλεπίδραση ανθρώπου υπολογιστή, Βιοϊατρική Τεχνολογία, 4η Βιομηχανική Επανάσταση κ.α.

Το γενικό θέμα του Συνεδρίου επιθυμεί να δώσει μια εικόνα για τον μοναδικό κόσμο που πηγάζει από την αλληλεπίδραση μεταξύ των τομέων της Μηχανικής Υπολογιστών, των Δικτύων και του Αυτοματισμού.

Εμπειρογνώμονες από τη βιομηχανία και τον ακαδημαϊκό χώρο από την Ελλάδα και το εξωτερικό έχουν προσκληθεί να ταξιδέψουν στα Ιωάννινα και να συμμετάσχουν στο συνέδριο, ώστε να ανταλλάξουν ιδέες, καινοτομίες και να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα της τρέχουσας έρευνας στους πιο εξελιγμένους παραπάνω τομείς.

Ειδικότερα, στο συνέδριο προσκεκλημένοι θα είναι δύο κορυφαίοι ομιλητές: ο Λουκάς Αστρακάς, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής Φυσικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ο οποίος θα μιλήσει για τον «Άνθρωπο ενάντια στην Τεχνητή Νοημοσύνη στην Ακτινολογία» και ο Παναγιώτης Σαρηγιαννίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, ο οποίος θα πραγματοποιήσει παρουσίαση με θέμα: «Επόμενης γενιάς Internet of Things: Απαιτήσεις, Εφαρμογές και Παραδείγματα».