Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου, 2022

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ – Στα… κάγκελα για την αγορά νέου κτιρίου

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση της διοίκησης να προχωρήσει τη διαδικασία έγκρισης των ενεργειών για την αγορά νέου κτιρίου, που θα στεγάσει το Επιμελητήριο – Πολλά τα ερωτήματα για τη διαδικασία που ακολουθεί η διοίκηση Δημητρίου

Μια συνεδρίαση με ιδιαίτερη ένταση έγινε το βράδυ της Τετάρτης στο Επιμελητήριο Ιωαννίνων, συνεδρίαση που αφορούσε, μεταξύ άλλων, την έγκριση των ενεργειών της Διοίκησης για την αγορά νέου κτιρίου που θα στεγάσει το Επιμελητήριο.
Η Διοίκηση του Επιμελητηρίου, με οριακή πλειοψηφία και χωρίς να καταθέσει κάποια τεκμηριωμένη εισήγηση, αποφάσισε να προχωρήσει στη διαδικασία έγκρισης, με αποτέλεσμα να υπάρξει μια έντονη και πολύωρη συνεδρίαση, αλλά και πολλές αντιδράσεις και ερωτήματα.
Το θέμα στη συνεδρίαση της Τετάρτης, εισηγήθηκε η πλειοψηφία της διοίκησης στο Επιμελητήριο, με αποτέλεσμα να εξελιχθεί μια συζήτηση και να υπάρξει μια απόφαση για την αγορά ενός ακινήτου εντός του αστικού ιστού, με τη διαθεσιμότητα ενός ποσού έως και 2 εκ. ευρώ από το Επιμελητήριο.
Η απόφαση αυτή ωστόσο, όπως αναφέρθηκε κατά τη συνεδρίαση δεν μπορεί να στηρίζεται σε μία εισήγηση που υπογράφεται από διοικητικό στέλεχος του Επιμελητηρίου, περί ακαταλληλότητας ή επικινδυνότητας του υφιστάμενου κτιρίου στο κέντρο της πόλης.
Να υπενθυμίσουμε στο σημείο αυτό, κάτι που αναλυτικά παρουσιάστηκε και σε ρεπορτάζ του Ioannina TV, πως η συζήτηση για νέο επιμελητηριακό μέγαρο κρατά αρκετά χρόνια και είναι η ίδια η σημερινή διοίκηση, που το 2019 έλαβε την απόφαση να προχωρήσει στη διενέργεια ενός διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, για την ανακατασκευή του υφιστάμενου κτιρίου, διαθέτοντας ποσό 100.000 ευρώ.
Πρόκειται για ένα θέμα που αν και είχε φτάσει τόσο στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, όσο και στην Περιφέρεια Ηπείρου, μέσω επιστολών που το Επιμελητήριο ζητούσε τη συνεργασία και την υπογραφή προγραμματικών συμβάσεων για τη διαθεσιμότητα των Τεχνικών Υπηρεσιών, όμως οι επιστολές αυτές, είτε δεν απαντήθηκαν είτε ήταν αρνητικές.
Η αντιπολίτευση
Στην προχθεσινή συνεδρίαση ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η τοποθέτηση του επικεφαλής της παράταξης «Ισχυρό Επιμελητήριο» Γρηγόρη Γκίκα, ο οποίος ζήτησε αρχικά εξηγήσεις για το πώς προέκυψε και ποιος υπογράφει την εισήγηση, ότι το υφιστάμενο κτίριο είναι επικίνδυνο, λέγοντας ότι κανείς δε μπορεί να συνηγορήσει ή να αποδεχθεί μία εισήγηση που δεν υπογράφεται από εξειδικευμένους και καθ’ ύλην αρμόδιους επιστήμονες.
Στη συνέχεια ο κ. Γκίκας, αναρωτήθηκε για το τι απέγινε η μελέτη του 2019, που αφορούσε στο υπάρχον κτίριο και ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, για να ρωτήσει τι έχει αλλάξει και το 2022 έρχεται προς συζήτηση το θέμα που αφορά στην αγορά ενός νέου ακινήτου, με προϋπολογισμό μάλιστα περίπου 2 εκ. ευρώ.
Απαντώντας ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, σημείωσε πως το υφιστάμενο κτίριο παρουσιάζει αρκετά προβλήματα, επικαλούμενος όμως ζητήματα που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν, όπως η τάση του ρεύματος, η αντικατάσταση των κουφωμάτων, αλλά και η πρόσβαση για άτομα με κινητικά προβλήματα.
Σύμφωνα δε με το ρεπορτάζ του Ioannina TV, αμέσως μετά ο κ. Δημητρίου, έκανε γνωστό πως η διοίκηση απευθύνθηκε ήδη στην αγορά ακινήτων, κάνοντας μία σχετική έρευνα για τη διαθεσιμότητα ακινήτων που θα μπορούσαν να αγοραστούν.
Παρουσίασε μάλιστα και μία οικονομική εκτίμηση από εταιρεία οικονομικών συμβούλων, σύμφωνα με την οποία το Επιμελητήριο Ιωαννίνων μπορεί για την επόμενη πενταετία να διαθέτει ετησίως ποσό δύο και πλέον εκ. ευρώ, για τέτοιου είδους επενδύσεις, χωρίς να δεσμεύει τις επόμενες διοικήσεις ή να υποθηκεύει οικονομικά τη βιωσιμότητά του.
«Θα ντρεπόσασταν αν βλέπατε τα κτίρια που έχουν άλλα Επιμελητήρια της χώρας και γι’ αυτό κινήσαμε τη διαδικασία, ζητώντας και μία οικονομική εκτίμηση που μας λέει, ότι αντέχουμε να το κάνουμε, χωρίς να δεσμεύουμε οικονομικά τις επόμενες διοικήσεις», σημείωσε ο κ. Δημητρίου.
Καμία απάντηση
και νέα πυρά
Λίγη ώρα μετά, τον λόγο ξαναπήρε ο κ. Γκίκας, με τους τόνους της αντιπαράθεσης να ανεβαίνουν περισσότερο.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Ισχυρό Επιμελητήριο» διευκρίνισε αρχικά πως και ο ίδιος και η παράταξή του συμφωνούν πως είναι ανάγκη για το Επιμελητήριο να αποκτήσει ένα επιμελητηριακό μέγαρο, όμως ξεκαθάρισε προς κάθε κατεύθυνση πως αυτό δεν μπορεί να γίνει, με δήθεν εισηγήσεις για την επικινδυνότητα του κτιρίου και χωρίς να τηρούνται στο ελάχιστο, οι νόμιμες και προβλεπόμενες διαδικασίες.
«Δεν υπάρχει ίχνος σοβαρότητας απέναντι στο Σώμα και απέναντι στη γιαννιώτικη επιχειρηματικότητα. Υπάρχουν πράξεις και αποφάσεις με σωρεία παραλείψεων και λαθών. Προσπαθείτε να παραπλανήσετε το Σώμα, ότι δήθεν τα τεχνικά έργα είναι αρχιτεκτονικός διαγωνισμός. Ο τρόπος που εισάγετε το θέμα στη συνεδρίαση είναι ανορθόδοξος. Γιατί δε συμφωνείτε, να ζητήσουμε όλοι μαζί τη συνδρομή των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας και αν σε διάστημα λίγων ημερών έχουμε αρνητική απάντηση, να συζητήσουμε με ποιον τρόπο μπορούμε να προχωρήσουμε για τον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, όπως είχαμε αποφασίσει το 2019;», αναρωτήθηκε ο κ. Γκίκας, χωρίς πάντως να λάβει κάποια επαρκή και ουσιώδη απάντηση…
Να σημειώσουμε πως στην αρχή της συνεδρίασης ο κ. Γκίκας έστρεψε τα βέλη του κατά του κ. Δημητρίου, κατηγορώντας τον, πως από τη θέση του προέδρου ασκεί προσωπική πολιτική και ασκεί κριτική στην Κυβέρνηση για αντιπολιτευτικούς και μικροπολιτικούς λόγους.
«Ανά διαστήματα και σε κάθε ευκαιρία κάνετε δηλώσεις στα μέσα, ενάντια στις θέσεις ή σε αποφάσεις της Κυβέρνησης για την επιχειρηματικότητα. Δεν ήρθατε όμως ποτέ στο Σώμα να συζητήσετε τη θέση που έχει το Επιμελητήριο για κάθε θέμα και μετά να μιλήσετε, εκφράζοντας τον θεσμό που εκπροσωπείτε και όχι τον εαυτό σας. Αλήθεια, γιατί δε βρήκατε να πείτε το παραμικρό στη δήλωση του κ. Ανδρουλάκη, από τη ΔΕΘ, ότι οι επιστρεπτέες προκαταβολές πρέπει να επιστραφούν στο 100% από τις επιχειρήσεις και ότι δεν έπρεπε να έχουν δοθεί σε όλες τις επιχειρήσεις», σημείωσε ο κ. Γκίκας.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, ανέφερε πως… δεν έχει ακούσει τις συγκεκριμένες θέσεις του κ. Ανδρουλάκη και πως ο ίδιος έχει εκφράσει την προσωπική του θέση, πως οι επιστρεπτέες προκαταβολές, δε θα έπρεπε καν να επιστραφούν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ