Δεκάδες μαθητές όλων των σχολικών βαθμίδων συγκεντρώθηκαν το πρωί της Τετάρτης στον πεζόδρομο της Μιχαήλ Αγγέλου και έστειλαν το δικό τους ηχηρό μήνυμα, κατά της σχολικής βίας και του σχολικού εκφοβισμού.
Με πολύχρωμα μπαλόνια, αυτοσχέδια μικρά πλακάτ, με γέλια και τραγούδια και με σκετσάκια, το μήνυμα κατά της βίας στάλθηκε.
Τα πολύχρωμα μπαλόνια που κρατούσαν τα παιδιά έσπασαν συντονισμένα και ο ήχος τους έστειλε μήνυμα: Σπάστε τη σιωπή. Μιλήστε!
Όλες οι δράσεις των μαθητών σχολείων της περιοχής εντάσσονται στο πλαίσιο των δράσεων για την ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού.
Η μαθήτρια του 1ου ΓΕΛ Ιωαννίνων Μελίνα Δήμου μίλησε για την ανάγκη επικοινωνίας εξηγώντας ότι η εκπαίδευση ξεκινά από την οικογένεια και ενισχύεται εντός της σχολικής κοινότητας. Γονείς, κηδεμόνες, εκπαιδευτικοί, παιδιά. Μια αλυσίδα που ο κρίκος δεν πρέπει να σπάσει. Το μόνο που πρέπει να σπάσει είναι η σιωπή! «Εμείς θέλουμε να στείλουμε μήνυμα. Συμμετέχουμε με μεγάλη μας χαρά σε αυτή τη δράση για να πούμε όχι στη βία, όχι στον εκφοβισμό εντός και εκτός σχολείων», ανέφερε η μαθήτρια.
Ο Θεόδωρος Θάνος από το Δίκτυο Σχολείων Σχολικής Διαμεσολάβησης του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων επικεντρώθηκε στην δράση που κάθε χρόνο διοργανώνεται στο πλαίσιο της πανελλήνιας ημέρας κατά της σχολικής βίας.
«…η δράση αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών και της ευρύτερης κοινωνίας στην καταγγελία φαινομένων βίας όχι μόνο στον χώρο του σχολείου αλλά και σε άλλα θεσμικά πλαίσια όπως η οικογένεια, ο αθλητισμός, η εργασία, κλπ. Η κουλτούρα αναφοράς- καταγγελίας και το σπάσιμο της σιωπής αποτελούν προϋπόθεση στην αντιμετώπιση της βίας» ανέφερε τόσο ο ίδιος όσο και η κα Τζένη Παγγέ.
Σε ρεπορτάζ του Ioannina TV αναφέρθηκε επίσης πως η σχολική βία και ο εκφοβισμός που εκδηλώνεται μεταξύ των μαθητών είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα. Ο όρος που χρησιμοποιείται διεθνώς για να περιγράψει το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού είναι « bullying».
Προέρχεται από το ρήμα « bully» που σημαίνει «πληγώνω ή τρομοκρατώ ή υποχρεώνω κάποιον με τη βία να κάνει κάτι που δεν θέλει». Αφορά σε μια κατάσταση κατά την οποία ασκείται εσκεμμένη, απρόκλητη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη βία και επιθετική συμπεριφορά, με σκοπό την επιβολή και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου σε μαθητές από συμμαθητές τους, εντός και εκτός σχολείου. Αποτελεί φαινόμενο που ενισχύεται από τη λάθος αντιμετώπισή του, καθόσον τα περισσότερα περιστατικά αποσιωπούνται, διότι θεωρείται ότι στιγματίζουν τους θύτες, τα θύματα και το κύρος του σχολείου. Ωστόσο, το φαινόμενο αυτό έχει πολλές και σοβαρές επιπτώσεις, τόσο στη σωματική και ψυχική υγεία, όσο και στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του παιδιού, ενίοτε με επικίνδυνες συνέπειες και τραγικά αποτελέσματα.