Διεθνής αναγνώριση για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην πρωτεύουσα της Ηπείρου, σε τομείς όπως η καινοτομία και η τεχνολογία, υπήρξε στο σεμινάριο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συμβουλίων Ανταγωνιστικότητας
Το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου για την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συμβουλίων Ανταγωνιστικότητας, οργάνωσαν στα Ιωάννινα, σεμινάριο με θέμα την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία.
Κατά τη διάρκεια του Global Innovation Summit 2022, υπήρξε διεθνής αναγνώριση για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην πρωτεύουσα της Ηπείρου, σε τομείς όπως η ανάπτυξη της καινοτομίας και της τεχνολογίας.
Το διεθνές συνέδριο, άρχισε το απόγευμα της Πέμπτης στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων.
Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας, Σίμος Αναστασόπουλος, ανέφερε σε δηλώσεις του πως είναι ευτυχής που βρίσκεται στα Ιωάννινα και γιατί είναι ο τόπος καταγωγής του, αλλά και γιατί με την ιδιότητα του προέδρου του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας, βρίσκεται στην πόλη μας, για την ανάδειξη της προόδου που έχει γίνει στα Γιάννενα, σε σχέση με την ανάπτυξη της τεχνολογίας και της καινοτομίας.
Παράλληλα, τόνισε πως «το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας, συμμετέχει στην Διεθνή Ένωση των Συμβουλίων ανταγωνιστικότητας, η οποία κάθε χρόνο οργανώνει ένα διεθνές συνέδριο σε κάποια διαφορετική χώρα. Οι απαιτήσεις όπως αντιλαμβάνεστε είναι μεγάλες, καθώς το συνέδριο είναι διεθνές, και έτσι είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που η πρόοδος στην Ελλάδα σήμερα, έχει επιτρέψει σε εμάς, το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας, να διεκδικήσουμε με αξιώσεις την διοργάνωση αυτών των συνεδρίων στη χώρα μας».
Ο κ. Σιμόπουλος έκανε λόγο για πόλη «μοντέλο», σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Ένα μέρος της αποστολής, μετά από τις συζητήσεις που προηγήθηκαν στην Αθήνα, ήταν να έρθουμε στα Ιωάννινα, θέλοντας να δείξουμε μια πόλη μοντέλο, μια πόλη που έχει υλοποιήσει κάτι το οποίο είναι ζητούμενο στη παγκόσμια κοινότητα, η οποία έχει να κάνει με τη συνεργασία επιχειρηματικότητας με την ακαδημαϊκή κοινότητα. Πώς δηλαδή παράγει κανείς καινοτομία στην πράξη και την μετατρέπει σε εξαγώγιμο προϊόν με διεθνή ζήτηση. Μιλάω για όλη την πρόοδο που έγινε, η Τεχνόπολη που δημιουργήθηκε, οι εταιρείες που είναι όλες παρούσες και «ξεπήδησαν» μέσα από τη συνέργεια που είχαν με το πανεπιστήμιο, τις startups και γενικά όλο το οικοσύστημα που έχει δημιουργηθεί στα Γιάννενα και βεβαίως συνεχίζει να αναπτύσσεται με πολύ μεγάλες προοπτικές και επιτυχία. Το θεωρούμε ένα μεγάλο προσόν για την πόλη, ένα μοντέρνο δείγμα για την Ελλάδα. Και όχι μόνο αυτό, καθώς η σημασία τέτοιων κινήσεων αναγνωρίζεται σήμερα σαν πρότυπο από το Διεθνές Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας, που βρέθηκε στη πόλη για γίνει μια συζήτηση με τους φορείς της πόλης, με τις εταιρίες που συμμετέχουν, να πάμε αύριο (σ.σ. σήμερα) να μιλήσουμε με την ακαδημαϊκή κοινότητα για το πώς κατάφεραν να το πετύχουν, ποίο ήταν το σκεπτικό και η διεργασία, για να φτάσουμε σήμερα σε αυτό το επίπεδο της επιτυχίας», κατέληξε.
Χαιρετισμοί από Περιφερειάρχη και Δήμαρχο
Χαιρετισμό στην εκδήλωση στα Γιάννενα πραγματοποίησαν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, και ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Μωυσής Ελισάφ.
Ειδικότερα, ο Περιφερειάρχης τόνισε πως αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για την πόλη η διοργάνωση του συνεδρίου, ενώ ευχήθηκε να αποδειχθεί ενημερωτική η παραμονή τους στην περιοχή, την οποία χαρακτήρισε μάλιστα μια από τις ομορφότερες περιφέρειες της Ευρώπης, με πλούσιο παρελθόν και ελπιδοφόρο μέλλον.
Στη συνέχεια, στάθηκε στην οικονομία η οποία βασίζεται στην αγροδιατροφή και στον τουρισμό, για να επισημάνει πως η περιοχή θέλει να κάνει δυνατό «μπάσιμο» στη νέα εποχή και να εκμεταλλευτεί τις νέες τεχνολογίες.
«Δημιουργήσαμε πόλο καινοτομίας με αιχμή την υψηλή τεχνολογία. Τα δυνατά σημεία είναι το φυσικό περιβάλλον, το σχετικό χαμηλό κόστος λειτουργίας επιχείρησης, το σχετικά χαμηλό κόστος ζωής και το ανθρώπινο δυναμικό του πανεπιστημίου», τόνισε ο κ. Καχριμάνης, τονίζοντας πως το στελεχιακό δυναμικό που σήμερα εργάζεται εκτός Ευρώπης θα επιθυμούσε να επαναπατριστεί.
Με τη σειρά του ο Δήμαρχος, Μωυσής Ελισάφ, καλωσόρισε και αυτός τη διεθνή αποστολή και τους ευχαρίστησε που επέλεξαν τα Ιωάννινα για τη διοργάνωση του συγκεκριμένου σεμιναρίου.
Υπογράμμισε ότι η επιλογή της πόλης ήταν ιδανική καθώς συνδυάζει τα χαρακτηριστικά που την καθιστούν κέντρο υψηλής τεχνολογίας, καινοτομίας και υγιούς ανταγωνιστικότητας.
Ο Δήμαρχος έκανε μνεία στην ιστορική κληρονομιά των Ιωαννίνων, στον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα, στα βήματα εξωστρέφειας που γίνονται και στον καταλυτικό ρόλο του Πανεπιστημίου στην ανάπτυξη και την πρόοδο της περιοχής.
«Ελληνικές και ξένες εταιρείες δραστηριοποιούνται στην πόλη των Ιωαννίνων, η οποία στα διεθνή μέσα ενημέρωσης αποκαλείται η αναδυόμενη Silicon Valley της χώρας μας. Ως Δημοτική αρχή από την ανάληψη των καθηκόντων μας ακολουθήσαμε με συνέπεια μια εξωστρεφή πολιτική σε όλα τα επίπεδα ξεπερνώντας όλα τα εμπόδια ακόμα και εκείνο της πανδημίας. Εφαρμόζουμε μια συμπεριληπτική πολιτική έτσι ώστε τα οφέλη να διαμοιράζονται σε όλους τους πολίτες και να μην υπάρχουν διακρίσεις και αποκλεισμοί» τόνισε ο Δήμαρχος ο οποίος ευχήθηκε καλή επιτυχία στις εργασίες του σεμιναρίου και ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την επιλογή των Ιωαννίνων.
Βασίλης Λούπας