Απεβίωσε σε ηλικία μόλις 47 ετών ο Καθηγητής Κλινικής και Μοριακής Επιδημιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ευάγγελος Ευαγγέλου, από τους πρωτεργάτες του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας
Θλίψη και οδύνη στην οικογένειά του, τη σύζυγό του και τα δυο μικρά παιδιά του, αλλά και στην Ακαδημαϊκή Κοινότητα, προκάλεσε η είδηση του θανάτου του Καθηγητή Κλινικής και Μοριακής Επιδημιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Ευάγγελου Ευαγγέλου, από τους πρωτεργάτες του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου.
Ο γνωστός Καθηγητής, απεβίωσε σε ηλικία μόλις 47 ετών, δίνοντας μια σκληρή αλλά άνιση μάχη με τον καρκίνο τον τελευταίο χρόνο. Ο ίδιος πάλεψε γενναία, παρουσίαζε σημαντική βελτίωση της υγείας του, όμως την Πέμπτη άφησε την τελευταία του πνοή. Επρόκειτο για έναν από τους λαμπρότερους επιστήμονες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με διεθνή αναγνώριση και καταξίωση.
Αποφοίτησε από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Brown των ΗΠΑ, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και στο Πανεπιστήμιο της Λωζάνης. Είχε διατελέσει επισκέπτης ερευνητής στο Τμήμα Επιδημιολογίας του King΄s College London και υπηρέτησε στη μονάδα Φαρμακοπληροφορικής του Ερευνητικού Κέντρου ‘ΑΘΗΝΑ’ καθώς και στο Ινστιτούτο Βιοιατρικών Ερευνών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ). Από το 2010 υπηρετούσε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας εκφράζει με ανακοίνωσή του τη βαθιά οδύνη για το θάνατο του Ευαγ. Ευαγγέλου, που καταγόταν από τη Φιλιππιάδα.
«Ο Ευάγγελος Σ. Ευαγγέλου ήταν πηγή έμπνευσης ως πανεπιστημιακός δάσκαλος για τους φοιτητές και τις φοιτήτριές μας και υπήρξε μέντορας για δεκάδες νέες και νέους επιστήμονες οι οποίοι, χάρη στην καθοδήγησή και την υποστήριξή του, διαγράφουν τη δική τους δημιουργική επιστημονική πορεία. Αποτέλεσε διακεκριμένη μορφή στο πεδίο της μοριακής επιδημιολογίας και η έρευνά του εστιάστηκε στην επιδημιολογία διάφορων πολυσύνθετων νοσημάτων συμπεριλαμβανομένων της οστεοαρθρίτιδας, οστεοπόρωσης και καρδιαγγειακών νοσημάτων αναζητώντας το ρόλο γενετικών και μη γενετικών παραγόντων στην ανακάλυψη νέων βιολογικών μονοπατιών. Το έργο του έχει δημοσιευτεί σε περιοδικά πολύ υψηλής απήχησης όπως τα Nature, Nature Genetics, Nature Medicine, JAMA, Lancet και η έρευνα του έχει χρηματοδοτηθεί από δεκάδες ανταγωνιστικά χρηματοδοτικά ερευνητικά προγράμματα από εθνικούς, διεθνείς και ιδιωτικούς φορείς. Είχε επιδιώξει τη μεταφορά της γνώσης που παράγεται στο πανεπιστήμιο σε καινοτόμες δράσεις ενισχύοντας την ακαδημαϊκή επιχειρηματικότητα και είχε ήδη μια εγκεκριμένη πατέντα στις ΗΠΑ που προωθεί τεχνικές μηχανικές μάθησης για τη βελτίωση ανταπόκρισης στη θεραπεία. Με το συνολικό του έργο αφήνει πολύτιμη παρακαταθήκη στο πεδίο της Ιατρικής Ακριβείας. Ο Βαγγέλης, παρά το σύντομο του βίου του, τίμησε το Εργαστήριο Υγιεινής & Επιδημιολογίας, το Τμήμα Ιατρικής, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και τη γενέθλια γη του με το ήθος, το πλούσιο επιστημονικό του έργο, την καινοτόμο ερευνητική του σκέψη και την αμέριστη αφοσίωση του στην ακαδημαϊκή κοινότητα, στην επιστήμη και στην κοινωνία. Με συντριβή αποχαιρετούμε έναν άνθρωπο φωτεινό και όλοι όσες και όσοι είχαμε το προνόμιο να γνωρίσουμε και να συνεργαστούμε με τον Βαγγέλη, θα θυμόμαστε πάντα το σπινθηροβόλο πνεύμα και το πηγαίο χιούμορ του, την ανθρωπιά και τη συγκατάβαση του, την αγάπη του για τη ζωή και τον ενθουσιασμό του για την γνώση, τη φροντίδα και τη λατρεία με την οποία περιέβαλλε την σύζυγο και τα παιδιά του, την αξιοπρέπεια, την καρτερία και το θάρρος με τα οποία στάθηκε απέναντι στον καρκίνο. Προς διατήρηση της μνήμης και του έργου του, το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας ανακοινώνει τη θέσπιση ετήσιας Προσκεκλημένης Διάλεξης («Evangelos Evangelou Lecture») και υποτροφίας «Ευάγγελου Σ. Ευαγγέλου» στο πεδίο της ερευνητικής καινοτομίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας.