ΗΠΕΙΡΟΣ – Επιτακτική ανάγκη η βάση εναέριας διάσωσης

70χρονος Βρετανός, υπέστη καρδιακό επεισόδιο στη χαράδρα του Βίκου και χρειάστηκε να έρθει ελικόπτερο από την Ελευσίνα για να τον μεταφέρει στο ελικοδρόμιο του ΠΓΝΙ – Το περιστατικό υπενθυμίζει την αναγκαιότητα της ελικοδιάσωσης, αλλά και την καθυστέρηση στην υλοποίηση της δέσμευσης για τη σύσταση του Εθνικού Μηχανισμού Εναέριας Διάσωσης

 

Η αναγκαιότητα για ίδρυση βάσης ελικοδιάσωσης και στα Γιάννενα και την Ήπειρο, ήρθε την Παρασκευή και πάλι στο προσκήνιο, με τον πιο επιτακτικό τρόπο.

Όλα ξεκίνησαν όταν περίπου στη 1.00 το μεσημέρι της Παρασκευής, ειδοποιήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία μέσω του 112, για έναν άνδρα που είχε υποστεί έμφραγμα στη χαράδρα του Βίκου.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική επρόκειτο για έναν 70χρονο Βρετανό, για τη μεταφορά του οποίου στο νοσοκομείο, ξεκίνησε μια μεγάλη επιχείρηση της 5ης ΕΜΑΚ και της Πυροσβεστικής, για να φτάσουν στο σημείο της χαράδρας, όπου βρισκόταν ο άντρας.

Τελικά, και όπως αποδείχθηκε κατά τη διάρκεια των ωρών που πέρασαν, σχεδόν πέντε ώρες μετά, ο 70χρονος έφτασε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, με ελικόπτερο, το οποίο ήρθε στα Γιάννενα, από την Ελευσίνα.

Όπως προαναφέραμε η όλη διαδικασία που έλαβε χώρα χθες στην χαράδρα του Βίκου, με το ελικόπτερο που απογειώθηκε από την Ελευσίνα, έφερε σε όλους μνήμες από την τραγωδία του Ιανουαρίου του 2022 με τον θάνατο του Ερμή Θεοχαρόπουλου στα Τζουμέρκα, όταν και τότε χάθηκε πολύτιμος χρόνος μέχρι να φτάσει στο σημείο ελικόπτερο διάσωσης για να τον μεταφέρει στα Ιωάννινα και από εκεί στο νοσοκομείο, όταν όμως ήταν ήδη πολύ αργά…

Η διάσωση του Βρετανού

Πιο αναλυτικά και σε ότι αφορά τη χθεσινή μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής, οι άνδρες της 5ης ΕΜΑΚ, της 5ης ΕΜΟΔΕ και του 2ου Πυροσβεστικού Σταθμού Ιωαννίνων, έφτασαν στο σημείο που βρισκόταν ο 70χρονος, στη χαράδρα του Βίκου, μιάμιση περίπου ώρα από τη στιγμή που ειδοποιήθηκαν.

Ωστόσο, μόλις διαπιστώθηκε η κατάσταση στην οποία βρίσκονταν ο ασθενής, ζητήθηκε αμέσως αεροδιακομιδή για να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος. Σύμφωνα με το epirusonline,gr, το ελικόπτερο έφτασε στην περιοχή, όμως δεν υπήρχε σημείο προσγείωσης και έτσι αναζητήθηκε κάποιο ασφαλές σημείο στο οποίο θα μπορούσε να γίνει η ανάσυρση του φορείου με τον ασθενή. Η ώρα περνούσε όμως και το ελικόπτερο έπρεπε να ανεφοδιαστεί κι έτσι χρειάστηκε να μεταβεί στο Άκτιο για ανεφοδιασμό και να επιστρέψει για να παραλάβει τον ασθενή και να τον μεταφέρει στο ελικοδρόμιο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.

Η εναέρια διάσωση

στην Ήπειρο

Με αφορμή όλα τα παραπάνω, στο φως ήρθε για μια ακόμη φορά, η αναγκαιότητά της ελικοδιάσωσης στη χώρα αλλά και της καθυστέρησης στην υλοποίησης της Κυβερνητικής δέσμευσης για τη σύσταση του Εθνικού Μηχανισμού Εναέριας Διάσωσης, ο οποίος προβλέπεται από τον Δεκέμβριο του 2023 με Νόμο του Κράτους, στην ουσία όμως η διαδικασία δεν έχει προχωρήσει.

Το έλλειμμα λειτουργίας τους αναδεικνύεται δυστυχώς κάθε φορά που προκύπτει κάποιο πολύ σοβαρό περιστατικό και χρειάζεται να κινηθεί στρατιωτικό ελικόπτερο προς την ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου.

Σύμφωνα δε, με το epirusonine.gr, γίνεται σαφές, ότι στο χθεσινό συμβάν εάν υπήρχε διαθέσιμη μία ομάδα διάσωσης με ελικόπτερο ελαφρού τύπου, το σημείο θα είχε προσεγγιστεί πολύ γρηγορότερα και ο ασθενής θα είχε μεταφερθεί επίσης πολύ πιο γρήγορα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

Οι χρόνοι αυτοί θα μπορούσαν να έχουν περιοριστεί σημαντικά αν είχε τεθεί σε λειτουργία η βάση ελικοπτέρων εναέριας διάσωσης που έχει εξαγγελθεί εδώ και δυόμισι χρόνια, μετά τον θάνατο του Ερμή Θεοχαρόπουλου στα Τζουμέρκα. Δυστυχώς όμως μέχρι σήμερα και παρά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου δεν έχει ολοκληρωθεί καμία διαδικασία για την λειτουργία των βάσεων, έξι συνολικά σε όλη την χώρα.

Βασίλης Λούπας