ΗΠΕΙΡΟΣ – Όλα έτοιμα για την ομαλή διεξαγωγή των Ευρωεκλογών

Στην περιφέρειά μας ενόψει της αυριανής διαδικασίας θα λειτουργήσουν συνολικά 459 εκλογικά τμήματα – Σε όλη την Επικράτεια καλούνται να δώσουν την ψήφο τους 9.796.330 εκλογείς εκ των οποίων 4.755.686 άνδρες και 5.040.644 γυναίκες – Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 07:00 το πρωί και θα κλείσουν στις 19:00

 

 

 

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου, καθώς ολοκληρώθηκε εντός των προβλεπόμενων χρονικών περιθωρίων, η προετοιμασία και αποστολή του εκλογικού υλικού, στους κατά τόπους δήμους ώστε με τη σειρά τους εκείνοι να κατανείμουν το υλικό στα εκλογικά τμήματα.

Σε δηλώσεις του, την Παρασκευή, στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης, Κώστας Σιαράβας, ανέφερε πως οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου, θα παραμείνουν ανοιχτές και στη διάθεση των δικαστικών αντιπροσώπων για να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει στην διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας της Κυριακής.

Στην Περιφέρεια της Ηπείρου θα λειτουργήσουν συνολικά 459 εκλογικά τμήματα, τέσσερα λιγότερα σε αριθμό από την εκλογική διαδικασία του περασμένου Ιουνίου και των εθνικών εκλογών, καθώς δεν υπάρχουν στις Ευρωεκλογές τμήματα ετεροδημοτών.

Ο κ. Σιαράβας επέστησε την ιδιαίτερη προσοχή στους δικαστικούς αντιπροσώπους στο ζήτημα των εκλογέων που έχουν εγγραφεί για την επιστολική ψήφο, καθώς στους εκλογικούς καταλόγους αναγράφεται με ένα σχετικό σηματάκι ότι δε μπορούν να ψηφίσουν διά ζώσης.

Ωστόσο, υπάρχει ακόμη ένα ερωτηματικό στη διαδικασία καθώς κάποιοι εκλογείς δεν έχουν ψηφίσει με την επιστολική ψήφο και για όσους εξ αυτών προσέλθουν τυχόν σε εκλογικό τμήμα για να ασκήσουν το δικαίωμα της ψήφου θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση το απόγευμα του Σαββάτου.

Πως είχαν ψηφίσει

οι Ηπειρώτες το 2019

Οι προηγούμενες ευρωεκλογές είχαν γίνει το 2019, μαζί όμως τότε και με τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές.

Στην Ήπειρο η Νέα Δημοκρατία είχε πάρει την πρωτιά σε τρεις νομούς και  ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πρώτος στο Νομό Άρτας.

Πιο αναλυτικά, στην Π.Ε. Ιωαννίνων, η Νέα Δημοκρατία είχε λάβει 32,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ 29,5, το ΚΙΝΑΛ ήταν τρίτο κόμμα με 9,4 και το ΚΚΕ στην τέταρτη θέση με 5,2.

Στην Π.Ε. Θεσπρωτίας η Νέα Δημοκρατία είχε βρεθεί στο 36%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 26,9 το ΚΙΝΑΛ στο 10,6 και το ΚΚΕ στο 3,8%.

Στην Π.Ε. Πρέβεζας η Νέα Δημοκρατία είχε συγκεντρώσει το 36,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ το 28,7, το ΚΙΝΑΛ το 9,5 και το ΚΚΕ το 5,8%.

Τέλος, στην Π.Ε. Άρτας, το 2019, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πάρει την πρωτιά με 34,7% και η Νέα Δημοκρατία είχε μείνει στο 33,2%. Το ΚΙΝΑΛ ήταν στην τρίτη θέση με 8,1 και το ΚΚΕ στην τέταρτη με 5,2.

Χρηστικός οδηγός

Υπενθυμίζουμε πως οι κάλπες το πρωί της Κυριακής ανοίγουν στις 7.00 και κλείνουν στις 19:00. Την Κυριακή, 9 Ιουνίου, καλούνται να δώσουν την ψήφο τους 9.796.330 εκλογείς εκ των οποίων 4.755.686 άνδρες και 5.040.644 γυναίκες.

Δικαίωμα ψήφου στις Ευρωεκλογές 2024 έχουν όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους τη χρονιά των εκλογών, υπό την προϋπόθεση να: είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου της χώρας, μην έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν.

Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 07:00 το πρωί και θα κλείσουν στις 19:00 το απόγευμα.

Οι ψηφοφόροι μπορούν να δούνε που ψηφίζουν στην ειδική σελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, «Μάθε που Ψηφίζεις».

Οι εκλογείς προσέρχονται στο εκλογικό κέντρο και παρουσιάζονται στην εφορευτική επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει την ταυτότητά τους και επαληθεύει την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο.

Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, γίνεται με: την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων ή με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας.

Σημειώνεται ότι, τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά

Η σταυροδοσία

Τα κόμματα πρέπει να συγκεντρώσουν τουλάχιστον το 3% των ψήφων για να εκλέξουν Ευρωβουλευτή.

Οι εκλογείς μπορούν να βάλουν σταυρό προτίμησης σε έως 4 υποψηφίους του κόμματος, που επιλέγουν. Σε περίπτωση που κάποιος βάλει περισσότερους σταυρούς προτίμησης, δεν υπολογίζεται κανένας σταυρός, αλλά το ψηφοδέλτιο δεν ακυρώνεται, προσμετράται κανονικά στο κόμμα.

Τα αποτελέσματα

Από τη στιγμή που θα κλείσουν οι κάλπες (19:00) θα αρχίσει σταδιακά η ροή των επίσημων αποτελεσμάτων από το υπουργείο Εσωτερικών.

Υπολογίζεται ότι στις 21:00 θα έχουμε μία σχετική σαφή εικόνα για τις πρώτες 5 θέσεις, ενώ μετά τις 23:00 μάλλον θα ξεκαθαρίσει η εικόνα για τη μάχη που θα δοθεί στην «ουρά» μεταξύ των μικρών κομμάτων για μία έδρα στην Ευρωβουλή.

Το Ευρωβαρόμετρο

Την ίδια στιγμή, τo 60% των Ευρωπαίων, έναντι 56% των Ελλήνων δηλώνει ότι ενδιαφέρεται να ψηφίσει στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που δόθηκε στη δημοσιότητα στα τέλη Απριλίου.

Πάνω από επτά στους δέκα Ευρωπαίους πολίτες (73%) ισχυρίζονται ότι οι ενέργειες της ΕΕ έχουν αντίκτυπο στην καθημερινή τους ζωή. Περίπου ίδιο ποσοστό (71%) πιστεύει ότι η χώρα τους συνολικά επωφελείται από την ένταξη στην ΕΕ.

Για τους Ευρωπαίους πολίτες, οι προτεραιότητες που θα έπρεπε να έχει η ΕΕ για να ενισχυθεί η θέση της στην παγκόσμια σκηνή είναι η άμυνα και η ασφάλεια, τα ενεργειακά ζητήματα και η επισιτιστική ασφάλεια και η γεωργία.

Παρά το γεγονός ότι η ΕΕ ρυθμίζει τη ζωή περισσότερων από 448 εκατομμυρίων ανθρώπων στην Ευρώπη, οι ευρωεκλογές χαρακτηρίζονται από χαμηλή συμμετοχή.

Η συμμετοχή στις τελευταίες ευρωεκλογές (2019) κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό από το 1994, φτάνοντας κατά μέσο όρο στην ΕΕ το 50,66%. Το 2014 η συμμετοχή στις ευρωεκλογές ήταν 42,6% και το 2009 ήταν 42,97%.

Στην Ελλάδα το ποσοστό συμμετοχής στις ευρωεκλογές του 2019 ήταν 58,69%. Οι Βέλγοι και οι Λουξεμβούργιοι είναι εκείνοι που παραδοσιακά καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά συμμετοχής, με 88,47% και 84,24%, αντιστοίχως, το 2019.

Αντιθέτως, τα χαμηλότερα ποσοστά το 2019 καταγράφηκαν στη Σλοβακία (24,74%), στην Τσεχία (28,72%) και στην Κροατία (29,85%)