Σημαντική η καμπάνια ευαισθητοποίησης του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με μήνυμα «Λέξεις μαχαιριές», που έλαβε χώρα και στα Ιωάννινα
Πολλά ήταν τα μηνύματα και οι δράσεις που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας με αφορμή την Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.
Στο πλαίσιο αυτό, μια σημαντική δράση έλαβε χώρα στα Ιωάννινα, από την Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων Ηπείρου, το Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων και το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Ιωαννίνων.
Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση «ενόψει της 25ης Νοεμβρίου, Διεθνούς Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δημιούργησε καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το μήνυμα της καμπάνιας είναι “Λέξεις μαχαιριές”, λέξεις που οι γυναίκες ακούν συχνά είτε από τον σύντροφό τους είτε από το οικογενειακό/φιλικό τους περιβάλλον και τις κρατούν εγκλωβισμένες σε ένα τοξικό και κακοποιητικό περιβάλλον. Το μήνυμα τις προτρέπει να “ακούν” τις πράξεις και όχι τα λόγια, γιατί μετά από ένα σημείο κάποιες λέξεις γίνονται μαχαιριές. Στόχος είναι οι γυναίκες να αναγνωρίσουν τα σημάδια πίσω από τις λέξεις και να απευθυνθούν στο Δίκτυο Δομών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων για βοήθεια και στήριξη».
Παράλληλα, τονίζεται πως το Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων, διαθέτει εκπαιδευμένο προσωπικό, το οποίο με ιδιαίτερη ευαισθησία προσεγγίζει τα θύματα, ενώ επιλαμβάνεται με διακριτικότητα όλων των καταγγελιών για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, τα οποία θα πρέπει να γνωστοποιούνται από όλους τους πολίτες.
Η Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων Ηπείρου, σε συνεχή συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς, ενημερώνεται για το φαινόμενο, οργανώνει δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης για την εξάλειψη του φαινομένου. Επιπλέον σχεδιάζει πολιτικές ενδυνάμωσης των γυναικών και ενσωμάτωσης της διάστασης του φύλου σε όλες τις πολιτικές της δημόσιας ζωής με στόχο την πρόληψη της θυματοποίησης των γυναικών.
Η βία κατά των γυναικών, σε όλες τις μορφές, ψυχολογική, λεκτική σωματική, ή σεξουαλική συνιστά έγκλημα, κατάφωρη παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων, και μορφή διάκρισης φύλου. Είναι χρέος μας να συμπαραστεκόμαστε στα θύματα-επιζήσασες έμφυλης βίας και να αντιμετωπίζουμε κάθε τέτοια πράξη ως κίνητρο για περαιτέρω δραστηριοποίηση.
Για την ορθή προσέγγιση και αντιμετώπιση των φαινομένων, λέξη – κλειδί είναι η «συνεργασία», την οποία επιβεβαίωσαν οι εκπρόσωποι της ΠΕΠΙΣ Ηπείρου, του Γραφείου Ενδοοικογενειακής Βίας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων και του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Ιωαννίνων, οι οποίοι συμμετείχαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Ηπείρου χθες Πέμπτη.
Ακόμη τα στελέχη των φορέων διένειμαν ενημερωτικό υλικό στους πολίτες των Ιωαννίνων σε μία ακόμη προσπάθεια να διαδώσουν το μήνυμα για μηδενική ανοχή σε όλα τα φαινόμενα βίας.
Στα Ιωάννινα λειτουργεί στην Διεύθυνση Αστυνομίας Ιωαννίνων το Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας (τηλ. 2651440524).
Στην Ήπειρο, παρέχονται δωρεάν υπηρεσίες συμβουλευτικής στήριξης, από Συμβουλευτικά Κέντρα τα οποία λειτουργούν στα Ιωάννινα (τηλ. 2651077449), στην Άρτα (τηλ. 2681077400), και στη Πρέβεζα (τηλ. 2682024444), με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του ΠΕΠ Ηπείρου 2014-2020, ενώ στην τηλεφωνική γραμμή SOS15900 παρέχεται 24ωρη ψυχολογική υποστήριξη σε γυναίκες θύματα βίας.
Το Συμβουλευτικό Κέντρο Ιωαννίνων
Την ίδια στιγμή, το Συμβουλευτικό Κέντρο Ιωαννίνων, σε ανακοίνωσή του, επισημαίνει μεταξύ άλλων τα εξής:
«Καθώς θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης στον εργασιακό χώρο είναι κυρίως και πρωτίστως οι γυναίκες, όπως αναφέρεται και στο νόμο, καλύπτονται πλέον όλες οι εργαζόμενες γυναίκες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα με οποιαδήποτε μορφή ή σχέση εργασίας αυτές απασχολούνται (π.χ. σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, σύμβαση έργου, μαθητευόμενες, εθελόντριες). Περαιτέρω μέσα στο πλαίσιο αυτό, οι εργαζόμενες γυναίκες ως αποδέκτριες συμπεριφορών βίας και παρενόχλησης, έχουν, χωρίς να απαιτείται και να το αποδείξουν βάσει του ισχύοντος νόμου, τη δυνατότητα να αναφέρουν στον εργοδότη το περιστατικό, να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, να καταγγείλουν το περιστατικό στο Συνήγορο του Πολίτη αλλά και στο νέο αυτοτελές τμήμα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) που αφορά την παρακολούθηση της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία.
Επιπροσθέτως οι γυναίκες μπορούν να απευθύνονται στην 24ωρη τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 ή στα 44 Συμβουλευτικά Κέντρα του Πανελλαδικού Δικτύου της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής, Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΔΟΠΙΦ) για άμεση κοινωνική, ψυχολογική, νομική και εργασιακή στήριξη. Το Συμβουλευτικό Κέντρο Ιωαννίνων εντάσσεται στο Πανελλαδικό Δίκτυο Υποστηρικτικών Δομών, λειτουργεί από τον Απρίλιο του 2013 (ΕΣΠΑ 2007-2013) και συνεχίζει τη λειτουργία του με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ/Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Ηπείρου 2014-2020 υπό την οργανωτική και επιστημονική εποπτεία του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ), έχοντας προσφέρει στήριξη σε 1155 γυναίκες από την έναρξη λειτουργίας του έως και σήμερα.
Το Συμβουλευτικό Κέντρο Ιωαννίνων παρέχει δωρεάν υπηρεσίες πληροφόρησης και ενημέρωσης για θέματα ισότητας των φύλων, βίας κατά των γυναικών και πολλαπλών διακρίσεων, κοινωνική, ψυχολογική, εργασιακή και νομική στήριξη και απευθύνεται σε γυναίκες που έχουν υποστεί ή υφίστανται οποιασδήποτε μορφής βία ή/και πολλαπλές διακρίσεις.
Οι ενδιαφερόμενες γυναίκες μπορούν να απευθύνονται στο Συμβουλευτικό Κέντρο Ιωαννίνων: Δ/νση: Μαρίκας Κοτοπούλη 68 και ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή, 08:00-16:00 (Τηλ: 2651077449) – E-mail: ioannina@isotita.gr.
Ο ΣΥΡΙΖΑ
Σε μήνυμά της η βουλευτής Ιωανίνων του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., Μερόπη Τζούφη, αναφέρει για την χθεσινή ημέρα.
«Η ενδοοικογενειακή βία επηρεάζει 3 στις 10 γυναίκες καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους, ενώ στη χώρα μας μετράμε το τελευταίο έτος 13 γυναικοκτονίες. Ο απολογισμός είναι σοκαριστικός και το φαινόμενο της έμφυλης βίας είναι σε έξαρση κατά την περίοδο της πανδημίας και των λοκντάουν. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 1/3 των γυναικών έχουν υποστεί σωματική ή/και σεξουαλική βία. Περίπου 50 γυναίκες χάνουν τη ζωή τους κάθε εβδομάδα και το 75% έχει υποστεί σεξουαλική παρενόχληση στον εργασιακό χώρο.
Η αύξηση των περιστατικών βίας κατά των γυναικών επιτάσσει την άμεση αντιμετώπιση του φαινομένου σε όλες τις μορφές του: σωματικές και λεκτικές επιθέσεις, κακοποίηση, σεξουαλική παρενόχληση, γάμος κοριτσιών σε μικρή ηλικία, γυναικοκτονίες. Τα σχολεία πρέπει να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών και η συζήτηση για σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα αποτελεί πολύτιμο όπλο για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας και την καλλιέργεια του σεβασμού στη διαφορετικότητα».
Παράλληλα και ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Ιωαννίνων, επισημαίνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του: «Στην χώρα μας, μέσα στο 2021 ήδη είχαμε 13 γυναικτονίες. Δυστυχώς όμως, παρά την έξαρση των γυναικοκτονιών το νομικό μας σύστημα, όπως έδειξε και η πρόσφατη συζήτηση στη βουλή για την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα και την μη αποδοχή από την Κυβέρνηση, της πρότασης που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να ενταχθεί ο όρος «γυναικοκτονία» στον Ποινικό μας Κώδικα – αίτημα και των φεμινιστικών και γυναικείων κινημάτων, φορέων και λειτουργών της Δικαιοσύνης -, δεν αναγνωρίζει τον όρο αυτό, γεγονός αυτό συσκοτίζει τα κίνητρα και τις επιπτώσεις του εγκλήματος κι έτσι για άλλη μια φορά το νομικό σύστημα αποδεικνύεται στη χώρα μας όπως και στις άλλες χώρες, ανίκανο να προστατέψει τις γυναίκες.
Το βέβαιο είναι πως η έμφυλη βία εξακολουθεί να αναπαράγεται σε κάθε χώρα και πολιτισμό, προκαλώντας θανάτους γυναικών, καθώς και βαριές σωματικές και ψυχικές απώλειες στις ζωές τους, των οικογενειών τους και της κοινωνίας γενικότερα. Η αντιμετώπιση της βίας σε βάρος των γυναικών εξακολουθεί και παραμένει σοβαρό κοινωνικό και πολιτικό ζήτημα, με σημαντικό αντίκτυπο για τη δημοκρατία, την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.
Απαιτούμε, την αναγνώριση και την αποδοχή αυτών των φόνων ως εγκλημάτων μίσους με σεξιστικά κίνητρα και την ένταξη του όρου «Γυναικοκτονία» ως διακριτό έγκλημα στον Ποινικό μας Κώδικα, την αναγνώριση και την αποδοχή των γυναικοκτονιών ως εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, λόγω του μεγέθους των συγκεκριμένων δολοφονιών παγκόσμια».
Η παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών»
Με αφορμή την χθεσινή ημέρα ανακοίνωση εξέδωσε και η παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών».
Σε αυτή μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής: «Η τεράστια έκταση του φαινομένου των γυναικοκτονιών, η αύξηση της ενδοοικογενεαικής βίας την περίοδο του εγκλεισμού, η ενδυνάμωση του κινήματος του metoo από επιζήσασες θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, ο σεξισμός, η διαδικτυακή ρητορική μίσους κατά των θηλυκοτήτων, η έλλειψη προστατευτικού περιβάλλοντος για τα παιδιά, η σωματεμπορία γυναικών και παιδιών, η κακοποίηση γυναικών στην Τρίτη ηλικία, μας δείχνουν περίτρανα πως οφείλουμε να προχωρήσουμε σε θεσμικές αλλαγές προκειμένου να προστατευθούν οι πολίτες. Από μόνες τους οι νομοθετικές ρυθμίσεις δεν βοηθούν, ούτε η έμμεση στήριξη των κακοποιητικών πατεράδων, αλλά ούτε και οι προκαταλήψεις περί ανδρισμού, σκληραγώγησης, γυναικείων και ανδρικών επαγγελμάτων συμπεριφορών, ευαισθησιών, έξυπνων, όμορφων και πολλών άλλων μορφών διάκρισης. Ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων αφορά όλους τους ανθρώπους. Συνυπογράφουμε το ψήφισμα των 19 γυναικείων οργανώσεων, καταγγέλλουμε κάθε μορφή βίας, διάκρισης, ανισοτήτων και δηλώνουμε ότι ως Περιφερειακή παράταξη θα αγωνιστούμε για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών».
Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Άρτας
Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών η χθεσινή και το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Αρταίων, θέλοντας να υπενθυμίσει την διαρκώς αυξημένη ανάγκη υποστήριξης των γυναικών, ετοίμασε και μοίρασε ημερολόγια για τη νέα χρονιά, στην πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως μεταφέροντας το μήνυμα «Μίλησέ μας! βρες την δύναμη που κρύβεις μέσα σου» σε κάθε γυναίκα.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης διανεμήθηκαν και ενημερωτικά φυλλάδια με τα στοιχεία και τις υπηρεσίες που προσφέρει το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου, με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της τοπικής Κοινωνίας.
Ο Δήμος Ηγουμενίτσας
Τέλος, μήνυμα απέστειλε χθες και η αντιδήμαρχος Ψηφιακής και Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Ηγουμενίτσας, Βασιλική Τσώτου.
Μεταξύ άλλων σε αυτό αναφέρονται και τα εξής: ««Ενάντια στη βία κατά των γυναικών φωτίζουμε το Δημαρχείο με πορτοκαλί χρώμα, χρώμα απλό και ευθύ, όπως και η αντίδρασή μας ενάντια στη βία. Αντιδρούμε στην πιο επαίσχυντη μορφή καταπίεσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη πως όσο συνεχίζεται η κάθε μορφής βία, δεν μπορούμε να θεωρούμαστε πολιτισμένη κοινωνία, ούτε να κάνουμε πρόοδο στην ισότητα, την ειρήνη και την ανάπτυξη εν γένει. Για το λόγο αυτό Σπάμε τη Σιωπή. Καμία γυναίκα δεν είναι μόνη».