«30 Χρόνια Πρόληψη… Και Συνεχίζουμε» είναι ο τίτλος της επετειακής εκδήλωσης,, τίτλος που σηματοδοτεί το μήνυμα συνέχειας, σε μια μεταβατική περίοδο για τα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων μετά τις πρόσφατες αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο
Μια εκδήλωση που δε θα έχει μόνο χαρακτηριστικά απολογισμού, αλλά κυρίως θα εκπέμπει ένα ισχυρό μήνυμα συνέχειας, θα είναι αυτή που οργανώνει το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Νομού Ιωαννίνων «Σχεδία», σε συνεργασία με τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου.
«30 Χρόνια Πρόληψη… Και Συνεχίζουμε» είναι ο τίτλος της επετειακής εκδήλωσης, σηματοδοτώντας ακριβώς αυτό το μήνυμα συνέχειας, σε μια μεταβατική περίοδο για τα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων μετά τις πρόσφατες αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο.
«Η παρουσία της Σχεδίας στην τοπική κοινωνία είναι σημαντική και ουσιαστική, παρά τους κλυδωνισμούς και παρά την αβεβαιότητα της περιρέουσας πανελλήνιας κατάστασης στον τομέα της πρόληψης και της αντιμετώπισης των εξαρτήσεων. Εμείς συνεχίζουμε με άοκνες προσπάθειες, με εξειδικευμένα προγράμματα και σχεδιασμούς, με έμπειρο και άριστα εκπαιδευμένο επιστημονικό προσωπικό, να παρέχουμε υπηρεσίες σε όλους τους πολίτες της πόλης μας. Είμαστε στο πλευρό κάθε γονέα, εφήβου, εκπαιδευτικού, θεσμικού φορέα και πολίτη, για να βοηθήσουμε στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής του.
Είμαστε εδώ για να καλλιεργήσουμε την ουσιαστική επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων και των γενεών, για να υποστηρίξουμε γονείς και εκπαιδευτικούς, μέλη ομάδων και φορέων, παιδιά, εφήβους και νέους και να συντελέσουμε στη δόμηση μια ψυχικά υγιούς, όσο μπορούμε, κοινωνίας», τόνισε, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου η πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Νομού Ιωαννίνων «Σχεδία», επίκουρη καθηγήτρια Νευρολογίας Σοφία Μαρκούλα, απευθύνοντας ανοιχτό κάλεσμα στην εκδήλωση της Κυριακής, στις 6.30 το απόγευμα, στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου Grand Serai.
«Στην εκδήλωση θα μιλήσουμε για τις πολιτικές πρόληψης αλλά δε θα μιλήσουμε μόνο εμείς. Θα μιλήσουν συμπολίτες μας, στο πλευρό των οποίων έχουμε σταθεί και στεκόμαστε, θα μιλήσουν εκπαιδευτικοί και ελπίζουμε να μιλήσετε κι εσείς, όλοι όσοι θα είστε κοντά μας, για το πώς θέλετε την πρόληψη, τι προσδοκάτε από ένα κέντρο πρόληψης και πώς επιθυμείτε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας. Σας να μιλήσουμε για την πρόληψη και να σχεδιάσουμε μελλοντικές πρακτικές και προσεγγίσεις», δήλωσε.
Τη βεβαιότητα του ότι η «Σχεδία», που είναι το πρώτο Κέντρο Πρόληψης, που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα, θα συνεχίσει να υπάρχει, ανεξάρτητα από τα πλαίσια που δημιουργούνται σε κεντρικό επίπεδο, προσαρμοζόμενη στα νέα δεδομένα, εξέφρασε ο επιστημονικά υπεύθυνος του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ιωαννίνων «Σχεδία», καθηγητής Αγωγής Υγείας Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Βασίλης Κούτρας, ο οποίος αναφέρθηκε στη συνέχεια στο πρόγραμμα και τους ομιλητές.
Ειδική αναφορά έκανε στην ομότιμη καθηγήτρια Ψυχιατρικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Μινέρβα – Μελπομένη Μαλλιώρη, η οποία, ως πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, σε συνεργασία με τον αείμνηστο υφυπουργό Υγείας Μανώλη Σκουλάκη, δημιούργησε τα Κέντρα Πρόληψης σε όλη την Ελλάδα. «Χρησιμοποίησε το μοντέλο πρόληψης, που είχαμε εμείς στα Γιάννενα και είχε ως χαρακτηριστικό το ότι οι τοπικοί φορείς αυτοοργανώθηκαν και έφτιαξαν έναν φορέα, που παρείχε υπηρεσίες πρόληψης. Η κάθε κοινότητα ξέρει πολύ καλύτερα τις ανάγκες της, ξέρει τα προβλήματα. Και όταν οι άνθρωποι κλειδιά μιας κοινότητας, όπως οι φορείς που μας στηρίζουν, τοποθετούνται θετικά απέναντι σε μία στρατηγική, τότε έχεις πολύ μεγάλη πιθανότητα, το κοινό, που απευθύνεσαι, να υιοθετεί αυτές τις συμπεριφορές», τόνισε ο κ. Κούτρας, σημειώνοντας πως η κα Μαλλιώρη δε θα περιοριστεί στην ανάλυση αυτού του μοντέλου, αλλά κυρίως θα μιλήσει για τα διεθνή δεδομένα στον τομέα των εξαρτήσεων και θα καταθέσει αποτελεσματικές πολιτικές», μεταφέροντας τη γνώση και την εμπειρία της από τη συμμετοχή της σε διεθνείς οργανισμούς πρόληψης, οι οποίοι πλέον, πέρα από τις ουσίες, στρέφονται και στις σύγχρονες μορφές εξάρτησης, όπως κοινωνικά δίκτυα, ηλεκτρονικά παιχνίδια, τζόγος, ακόμη και σε μικρές ηλικίες, κ.ά.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να παρουσιάσει και η ομιλία, που θα απευθύνει ο νευρολόγος – ψυχίατρος, τ. επιστημονικά υπεύθυνος του Προγράμματος «Αργώ» του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Γεωργάκας με θέμα «Η κοινωνική διάσταση της εξάρτησης και η αξία της πρόληψης», όπως και η καταληκτική ομιλία με θέμα «Διευρύνοντας τα όρια της πρόληψης. Μια ολιστική προσέγγιση» του επιστημονικά υπεύθυνου της «Σχεδία» Βασίλη Κούτρα.
Με την ολοκλήρωση της εκδήλωσης, η είσοδος στην οποία είναι ελεύθερη, θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.